De Zelfgemaakte Scheurkalender 2013

 

 

Deze kalender begint met een kleine voorsprong want 19,98% van het totaal aantal bijdragen is het jaar ervoor al bijgedragen maar niet gebruikt, dus al die bijdragers krijgen een mail en allen zeggen opnieuw hun bijdragen toe. Op 17 juni 2012 begint het grote verzamelen weer: iedereen die iets heeft dat op een scheurkalender past, mag het inleveren. banner scheur fb 2013 Ik moet opnieuw gaan nadenken over de bijdragers korting, want de gratis kalenders die ik in het eerste jaar aan iedereen die iets had ingeleverd aanbood hebben me bijna bankroet gemaakt. Dit jaar bedenk ik een nieuwe regeling: 

“Alle bijdragers krijgen een halve scheurkalender per (dag)bijdrage (voila: kerstkado’s voor de hele familie  afgerond naar boven, met een maximum van 10 kalenders.” Goed idee?

vraag ik op Facebook. Het blijkt een heel slecht (en niet berekend) idee want als de oplage in het eerste jaar 150 kalenders is en je wilt deze keer (in het uiterste geval) 365/2= 183 kalenders gratis weggeven, dan kom je nooit goed uit. Gelukkig nemen veel bijdragers genoegen met slechts 1 (soms 2 of 3, men mag zelf kiezen en ik heb het tenslotte beloofd) kalenders. Dit moet volgend jaar dus toch weer anders.

censuurbijlage

Mijn moeder zegt dat ze een kalender wil kopen voor op haar werk, waarop ik verschrikt uitroep dat haar collega’s sommige plaatjes vast veel te vies vinden. En zo bedenken we de censuurbijlage. De hit op elke verkoopplek want het is een waarschuwing om zo zelf de kalender te kunnen kuisen naar je eigen maatstaven, maar ook de hotlink naar de sappigste bijdragen -en door deze bijlage ook de vooraf meest bekeken afbeeldingen- van de kalender. Helaas is ook hier geen (externe) eindredactie, waardoor er sprake is van enige spel- en typfouten. Hier wordt ik op gewezen (haha grapje) nadat het printen gestopt is en dus beloof ik beterschap. De volgende kalender zal door een eindredacteur worden nagekeken. Ongelooflijk!

Printproces

Ook deze kalender wordt deels handgeprint, deels geprint in de Kopijwinkel, daar kun je in een dag lekker veel meters maken op bakbeesten zoals hier links. Tim heeft inmiddels een nieuwe printer (die hebben we samen betaald, ik heb tenslotte zijn vorige stuk gemaakt tijdens het printen van de kalender vorig jaar), maar daar print ik niet op. Ik heb een eigen printer gekregen, een HP Laserjet 1018, met toner. Aan cartridges moet je niet beginnen, daar kun je nog niet 1 keer het volledige moederbestand (van vier identieke dagen per pagina) mee printen. Het mag gezegd worden: het is een topapparaat. De vorige eigenaar kreeg hem niet aan de praat op een Mac, maar met een paar trucjes en verkeerd geïnstalleerde drivers lukt het. Hij print. Het apparaat ziet er verdacht eenvoudig uit, daarin ligt de kracht. Niet te veel gekke klepjes en gleufjes, niet te veel dat kapot kan. Er worden ongelooflijk veel pagina’s geprint met deze printer, op zo veel mogelijk gebruikt papier.

Een standaard uiterlijk heeft de kalender desondanks nog niet: je kunt zelf de kleur van de voorkant van je kalender kiezen, want er zijn een heleboel verschillende kleuren.

Scheur-team-scheur

Het assembleren van de kalenders kan ik echt niet meer alleen. Gelukkig zijn er een aantal lieve mensen die me helpen. Mijn moeder komt een paar keer naar Utrecht om een paar uur te komen printen, rijgen, snijden. Jet is vaak van de partij, Mariëlle is dan wel met zwangerschapsverlof, maar ze kan nog steeds hard werken. En Erik is erbij, bijna elke dag.

Hulpprinterklazen

Er zijn een aantal mensen die een paar kalenders voor me printen, anonieme donateurs van grote bergen gedrukt papier. Jammie.

Papierbijdragers van deze editie

  • Poptempel Tivoli doneert een enorme stapel oude posters + een beetje tijd om mee te helpen om van de a3 posters A4tjes die in de printer passen te maken.
  • Van De Twee Snoeken krijg ik dozen vol met oud briefpapier, echt heel fijn. Het is vierkant, dus ik moet er een ander bestand voor maken, met maar 2 dagen per pagina, maar het is gratis papier, dus hoera.
  • Elke woensdag wordt oud papier buiten gezet en ik ga dan vaak een rondje lopen om te kijken of ik nog papieren met onbedrukte achterkant, zonder (al te) persoonlijke informatie kan vinden. Ik vind soms stápels papier. Een keer vind ik een enorme tas met muziekpapier, met lege achterkant.

Verkooppunten van deze editie:

  • Amsterdam, Boekhandel Vrolijk
  • Antwerpen, Boekhandel Het Verschil
  • Hintham, Tabak- en gemakzaak
  • Utrecht, Boekhandel Savannah Bay
  • Utrecht, De Kopijwinkel

Op de Zelfgemaakte Kerst Markt

In de scheur

Scheurkalender in het wild

Er was een borrel

Andere plaatjes