Papier vinden

Deze week ben ik al een paar keer in het wild papier tegengekomen.

Ik belde aan bij een architectenbureau, achter hun raam stonden zakkkken vol papier, die werden duidelijk binnenkort afgevoerd. Maar hebben mocht ik ze niet. Te vertrouwelijk. Jammer want ik kijk op verzoek ook of er geen vertrouwelijke dingen op de achterkanten staan.

Want het gaat me om de witte voorkanten, daar wil ik van alles op printen: #printshop #hetouwevel maar ook boeken en allerlei ingrediënten voor @zelfgemaaktescheurkalender en nu extra voor de fijne scheurkalender 2022 die ik maak.

Ik heb eigenlijk (“eigenlijk”) al genoeg papier.

Maar ik vond deze map. En het papier erin is zo mooi crème wit. Beetje waterschade van de regen maar ach.

Jammer wel dat ’t tijdens het hardlopen gevonden moest worden, hardlopen met dikke multomap was minder makkelijk dan ik had ingeschat 🙃

Heb ik meer papier nodig? Eigenlijk niet, maar ik sta open voor bijzondere aanbiedingen 🤪.


hoe fijn me vond

In 2020 maakte ik “Het Mag van Kerst”. Het was een tijdschrift waarin iedereen diens kerstgedachte kwijt kon, voor al die mensen die we wel wilden, maar door de pandemie niet konden bezoeken.

Iedereen moest iets bij me inleveren en ik zou het printen en verspreiden.

Het drong pas laat tot me door dat ik gewoon weer een soort scheurkalender aan maken was, maar nu in een iets andere vorm.

Ik had er weer zin in blijkbaar.

Ik ben gaan nadenken over hoe ik het dit keer wilde doen. Ik wilde mensen meer tijd geven om erover na te denken wat ze wilden inleveren. En ik wilde minder kalenders met de hand maken, want daarvan werd ik een beetje loco – zelfs al vind ik het heel leuk om het zelf te printen – dat was een verwarrende kronkel.

De afgelopen kalenders hadden een thema (“ik snap het niet” en “lucht”) dat wilde ik nu weer. Het helpt om het diverse werk bij elkaar te knopen.

Het zoeken naar zo’n thema is altijd een beetje voelen. Wat resoneert?

(verhaal verder onder de foto)

De tekst hierboven spookte door mijn hoofd.

Het is een poster van een bijdrage van Heleen aan Het Mag van kerst. Ik kreeg de tekst van Heleen via haar nieuwsbrief en ik wist meteen: dit wil ik. Ik vroeg haar of de tekst in Het Mag mocht. Ik maakte voor de expositie/fietsroute van Het Mag een poster van de tekst. Weken hing die voor mijn raam en vaak begonnen mensen over een ding dat Heleen opgeschreven had. Dit, zeiden ze, precies dit herken ik. En ze straalden.

En later zag Marjolein de tekst en zij wilde hem als poster voor bij haar poffertjeskraam. Lees mijn blog daarover.

Bezig zijn met fijne dingen, dat roept fijne dingen op. Bij lezers én schrijvers en bij makers van kalenders. Dus dat moest het thema zijn: fijn.

Bijdragers mogen er nog tot 15 augustus over nadenken: wat is fijn en hoe zet ik dat op een A6’je.


De Fijne Zelfgemaakte Scheurkalender 2022

Douchen na een lange, regenachtige fietstocht. Kussen op een zonnige brug in de sneeuw.  Hele zachte stof aaien. De geur van een shetlandpony. Een nieuw blaadje aan je huisplant ontdekken. Wakker worden op een nieuwe plek. Kleren op kleur hangen. Rummicubsteentjes sorteren. Het geluid van de bosuil.

Het thema van mijn Zelfgemaakte Scheurkalender van 2022 is

fijn.

Ik nodig je uit om komende tijd over “fijn” na te denken. En je daardoor te laten inspireren om een bijdrage te maken.

Zoek achter de gebaande paden, neem het thema ruim. Werk aan het thema in het door jouw gekozen medium in de vorm die voor jou werkt.

Schrijf een gedicht, verhaal, maak een tekening, schilderij, opsommig, een essay’tje, schrijf mooie woorden op of een recept, ets, fotografeer, maak vlekken.

Het hoeft niet  heel letterlijk. Als het de weg naar het creeëren van je bijdrage fijn was, dan is het al goed. Fijnstof, fijne lijnen, fines? Dat mag ook.

Na de deadline wordt, zoals elk jaar, voor een heel brede, diverse mix van bijdrages gekozen.

Bijzondere werken
Dit jaar verschijnt zoals altijd ook de huisgemaakte variant van de kalender. Die cariant is vanaf dit jaar nog superspecialer en is alleen voor fans.

In die variant zitten niet alleen de huisgeprinte kalenderpagina’s maar is ook ruimte voor vreemde, tijdrovende rare bijdrages. Wil jij iets inleveren dat past in deze kalender (denk aan de luchtjes die we verzamelden voor de Scheurkalender 2019, of de ansichtkaarten), dat is geweldig. Hou er rekening mee dat we dan 52 stuks van je bijdrage nodig hebben, dat is de maximale oplage. Stuur me een mail.

Hulp
Wil je sparren over jouw idee? Dat kan, mail me maar: fijn@zelfgemaaktescheurkalender.nl

Hier staan de
Randvoorwaarden

Klik hier voor het voor het
inleverformulier

Bestel de kalender hier alvast in de voorverkoop.

Lever je iets in voor de huisgeprinte kalender, laat het dan even weten via het formulier, daarvoor moeten we samen de randvoorwaarden bedenken.

De deadline is 15 augustus 2021.

*  van Sanne Bloem