In het openbare krantenarchief Delpher vond ik deze tekst die past bij de bijdrage van Rijkelt Beumer op de fijne zelfgemaakte scheurkalender van vandaag.
Categorie: Zelfgemaakte Scheurkalender 2022
zelfgemaakte kaarten


het verschil tussen joy en pleasure
Joy, dat is niet onverdeeld fijn. Het is het rauwe dat pas kan ontstaan wanneer er diepte is, in tijd, gebeurtenissen, pijn. Het is meer dan het makkelijke waaraan we vaak denken als we denken aan fijn.
Ik wilde dit heel graag terugzien op de kalender. De donkere ondergrond van fijn, maar het is geen gemakkelijke vraag. Het eerste waar de meeste mensen aan denken is de poes aaien, de kinderen zien spelen.
Toch zit ook daar soms dat duistere achter. De poes aaien vertelt nog niet het verhaal van de topprestatie die vanmorgen is geleverd toen er uit bed werd gekomen. Koffie gezet. Een kleine boterham gegeten. De kracht die er nodig was om boodschappen te doen. Thuis te komen. De poes te aaien.
Of de lange lange weg die nodig was om deze kinderen te kunnen zien spelen. De ziekenhuisbezoeken om ze te krijgen, de dokters die daarna kwamen. De longen die niet goed werkten en nu, deze kinderen zien spelen.
Ik wil dat óók zien, dat waarom het fijn is, in het bijzonder als het minder positief is, waardoor het vaker moet worden verzwegen of vermeden.
In mijn eigen onderzoek naar fijn las ik een aantal boeken en artikelen die me een voorzet gaven om deze gedachten te formuleren. Een daarvan was het volgende. Een andere “The Book of Delights” van Ross Gaye.
Joy
The thing no one ever tells you about joy is that it has very little real pleasure in it.
_ _ . . ._ _ . _ _ is fijn
Een hint bij de bijdrage van Paul Schoondermark vandaag.
hoi
Hoi, fijn dat je er bent.
Sinds 2010 maak ik elk jaar met de hand een heleboel zelfgemaakte scheurkalenders.
Ik begon ermee omdat ik niet zo veel geld had en mijn moeder een leuk cadeau wilde geven voor kerst. Ik wilde allerlei schetsen, tekeningen, verhaaltjes en citaten die ik nog had liggen in 1 bestand zetten, voor elke dag 1 ding, maar toen ik alles ging verzamelen, had ik maar voor 2 maanden materiaal.
Ik begon vrienden te vragen om ook dingen in te leveren en zo verzamelde ik 365 bijdrages, voor een jaar scheurplezier.
Ik printte de kalender op “oud papier”, papier dat al aan een kant bedrukt was, want dat was gratis en ik had het nog liggen. Ik kreeg ook stapels oud briefpapier van een bedrijf.
Nu maak ik bijna elk jaar een zelfgemaakte scheurkalender, nog steeds met bijdragen van allerlei verschillende mensen. Niet alleen professionals, ook amateurs, koks, enthousiastelingen, mijn nicht die ooit Russisch studeerde, een jongen die ik in Zuid Afrika ontmoette. Zet jezelf op mijn nieuwsbrieflijst als je ook een uitnodiging wilt om bij te dragen de volgende keer.
Elke kalender is een bijzondere verzameling van interessante bijdragen. Ik ben super trots op het resultaat, elk jaar weer.
Na de kalender voor 2019 pauzeerde ik de Zelfgemaakte Scheurkalender als project en boetseerde het samen met Eva om tot een bedrijf dat mensen helpt om zélf scheurkalenders te maken. Wat een droom. We helpen nu individuen, bedrijven en organisaties met een kalenderwens om zelf een scheurkalender te maken (oh ja hoe dan). Dat loopt nu lekker en er is weer ruimte, en heel veel zin, om weer Zelf een Kalender te maken.
De Zelfgemaakte Scheurkalender van 2022 heeft als thema “fijn”. Hier lees je er meer over.
poffertjestuin
In de tuin lag sneeuw en om de 20 minuten liep een duo de poort door. Terwijl ze wachtten op hen warme poffertjes, schreven ze fijne dingen op de schuurdeur.
fijnbesnaard
fijn·be·snaard (bijvoeglijk naamwoord)
met een verfijnd gevoelsleven
Jonathan 20x – Hildegard Van Hove
Deze bundel vol dichtend moederlijk advies maakte Hildegard van Hove voor de twintigste verjaardag van haar zoon. Het is (inderdaad) een bundel met liefde en een knipoog.
Een aantal van de gedichten is opgenomen op de fijne scheurkalender.
een raam dat openstaat
Dit hyperrealistische schilderij van Sasja Bork staat onder kleuren op de scheurkalender. Die kleuren!! Die wilde ik je niet onthouden.
Later dit jaar komt er nog een keer een raam van Sasja op de kalender (en de kleurenversie staat dan ook op de website).
Op haar website staat nog meer in kleur:
sasart.nl
Sasja geeft ook schilderlessen:
schilder.school
dit hoef je niet te lezen
maar het kan dus wel.
Zoekend naar informatie over de kracht van ontkenningen vond ik dit artikel. Wat een leesgenot.
De onbedoelde kracht van de ontkenning: Zeg niet wat je níet wilt
Door Jeanine Mies
Gedragswetenschappers, campagnemakers, opvoeddeskundigen, verandermanagers, energetisch werkers, framers, taalonderzoekers, politiek adviseurs: vanuit veel verschillende disciplines klinkt de oproep om de aandacht te richten op gewenste gebeurtenissen. Wie zich afzet tegen niet-gewenste gebeurtenissen, bereikt weinig. Of erger: roept ze juist over zich af. Hoe werkt dat? En waarom is het negatieve dan toch zo hardnekkig?
Plustaal
Het is een bekend advies uit opvoedcursussen: benoem het positieve gedrag van het kind in plaats van het negatieve gedrag af te keuren. Eva Bronsveld van Buro O traint ouders en leerkrachten daarin. Waarom raadt ze het af om te benoemen wat je níet wilt zien? “Om te beginnen is daarmee voor kinderen niet duidelijk welk gedrag je wél wilt zien. We gaan er te snel van uit ze de bedoeling snappen. Bijvoorbeeld ‘niet door de klas roepen’. Wil je dat het kind zijn vinger opsteekt? Of moet hij op z’n beurt wachten?