Een levendbarende hagedis

Vandaag op de Zelfgemaakte Scheurkalender over Buiten: een columnpje van Gerrit over de levendbarende hagedis.

Op de camping Mont Dragon, bij Eupen (België) zag ik op een steen een levendbarende hagedis zonnen. Ik wist toen nog niet wat ik zag, maar Gerrit herkende het beest meteen toen ik deze foto stuurde.

 

 


tekeningen van Jeroen Helsloot

Van Jeroen kreeg ik originelen mee om zelf te fotograferen en nabewerken. Het is nogal tijdsintensief, dus ik kan het niet voor iedereen doen. Ik doe het desalniettemin graag. De tekeningen heb ik gefotografeerd, wat half september niet makkelijk is, want er is nu al veel te weinig daglicht voor goede foto’s. Daarom is de afdruk zo blauw.

kijk hoe ik dat deed:

De uiteindelijke print is maar op een A6, dus heeeeel goed hoeft de kwaliteit nou ook weer niet te zijn. Precies wat mijn fotobewerk-niveau aankan. Deze tekening wordt geprint om te testen. En evt nog een keer bewerkt (deze had nog veel te veel grijs en moest nog verder bewerkt worden). Grote moeite groot plezier, net als scheurkalenders maken.

Jeroen is heel ziek. Vorig jaar verscheen dit artikel over hoe Jeroen  van trappenmaker, tekenaar werd. Nu tekent hij ook niet meer. Ik hoop dat hij opknapt. https://www.facebook.com/jeroen.helsloot.5/posts/pfbid0JBSQ4Zy56J8waCKksarcUyHjGtVTAaiUhgJqPsS8XmxZZYmbF8VQuKCgpaoKCzGtl


Hoe kom je aan bijdrages?

Hoe kom ik aan al die fantastische kalenderpagina’s / bijdragers?
Veelgestelde vraag!
 
TLDR: Ze komen uit alle hoeken en gaten
 
De Zelfgemaakte Scheurkalender bestaat al sinds 2010. Sinds die dag ben ik al aan mensen aan het vragen of ze iets willen inleveren voor op een van mijn kalenders.
Ik heb dus een enorme lijst van mensen die ik kan vragen of ze wat willen maken, of wat willen inleveren van bestaand werk. Sommige mensen doen altijd mee, sommige soms. Sommigen durven steeds niet, anderen hebben geen tijd. En dan ineens toch. Roodgras had al een paar jaar niet meer bijgedragen maar ik vroeg ‘m dit jaar lief om een paar poezen en toen mocht ik er toch zeven plaatsen. Argibald is een enorme grootheid in het cartoon genre en hij levert áltijd 12 dingen en ben elke keer onthutst: Krijg ik zijn werk weer, op mijn kalender. 
 
Ik zoek per editie ook naar mensen die bij het thema passen en vraag hen dan om ook eens na te denken of ze iets zouden willen inleveren dat op een A6’je past. Dit jaar vroeg ik Jeroen Helsloot of hij ook binnen het thema tekeningen had. En ik vroeg aan Gerrit of hij stukjes wilde schrijven over dieren, want daar houdt hij erg van. Die twee kende ik toevallig al, dan is het minder moeilijk om te vragen.
 
Professionals en onbekenden vragen om iets in te leveren vind ik lastig, omdat ik begrijp waarom zij geld vragen voor hun werk. Kom ik eraan en vraag ik of ze iets gratis willen inleveren, dat kan niet altijd meer. Ze krijgen ook vaak veel te veel van zulke verzoeken. Maar soms ineens is er iemand wiens werk ik bewonder (ik vraag alleen mensen waarvan ik denk: die op de kalender dat zou echt amazing zijn). Soms trek ik de stoute schoenen aan. Ik krijg ook wel eens een nee, of geen antwoord.
 
Dit jaar waren twee van mijn nieuwe grootheden Wisse Beets. Hij heeft een leuk-absurde podcast, en een coole band én hij maakt woordgraptogrammen voor de Volkskrant (en meer). Ik durfde het bijnnnna niet te vragen, maar gelukkig hielp vriend en altijdbijdrager BoterBoter me over de drempel. Wisse zei enthousiast ja, en maakte zelf 3 originele dingen binnen het thema voor op de scheurkalender, waarvan ik meteen blij was omdat ze voor zo’n goeie verbreding van de kalender zorgden. 
Ik vroeg ook aan Rogier Cornelisse van de serie Dagvogels of ik zijn vogels mocht voor op de kalender. En het mocht. Ik viel bijna van mijn stoel van vind-ik-tofheid. Ik heb m wellicht ook iets te vaak bedankt, maar ach.
 
Ik wilde nieuwe teksten en gedichten en kon gelukkig een oproep plaatsen op Azertyfactor.be. Via die website kreeg ik een heleboel gedichten, waarvan ik er een aantal kon plaatsen.
 
En verder: Ik ontmoet mensen in de bieb en die zeggen: “ik teken” en ik zag dan: “buiten?”. En zo vraag ik iedereen. Als jij ook gevraagd wilt worden, ga naar de website van de zelfgemaakte scheurkalender en klik op nieuwsbrief, dan krijg jij ook een uitnodiging.
 
Zo dus!
 
Zijn nog meer vragen?

Buiten met bijdrages van….

Op de buiten kalender staan bijdrages van

Wisse Beets, WandelArie, Vrouwenbibliotheek, voorjou-doormij.nl, Studio Detour, St. Dansvis, Sofie IJzerman, Sheep!, Saskia Heijbroek (MetSas), Sasja Bork, Sanne Bloem, Sandra Ottens, Sabine Mous, Ryan Baij, Rottepeel, Rosanne Vermaat, Roodgras, Robert Holmes, Rene van Maarseveen, Peter Boss, Paul Borggreve, Otto Verdrongen, Nikki Petit, Mevrouw R, Mensenonderweg, Marius de Schaar, Lysbeth Zeinstra, Lysbeth Zeinstra, Loes Vork – Boekselen, Linde Moreel, Kirsten, Karen Baarspul, Joshua Peeters, Jochem Niemandsverdriet, Jeroen Helsloot, Jenny de Bode, Jan Sluimer, Jacintha Davenschot, Inge van der Storm – Mensenonderweg, Inge Nicole, Het Voorzetselkoor, Het Confetti Kabinet, Henke, Gonneke Prak, Gerrit Hoftstra, Geluksroute – Marike van IJssel, Gedichtenbus, Elsbeth Muilwijk, Eliza, Elisa Redeker, Elewout Acke, Edwin Adema, Dorothé Arts, Doortje, Dennis, Danibal, Dagvogels, Coby Bongers, Co Walinga, Cis Bakker, Carolien Libbrecht, buitengevrij, BoterBoter, Bart van der Valk, Argibald, Anoniem, Anna Garssen, Angie, Alias de Letter, Aafke.


nieuwe verkooppunten benaderen

Nieuwe verkooppunten benaderen, dat is een achtbaan.

Ik wil natuurlijk dat mijn fijne scheurkalender te koop is in een heleboel verschillende steden en in verschillende soorten winkels.

Een aantal winkels verkoopt mijn zelfgemaakte kalenders al jaren, dus die kan ik elk jaar weer vragen of ze opnieuw willen. Maar er gaan wat winkels weg, er komen wat winkels bij. Zo nu en dan waag ik me er weer aan.

Om nieuwe verkooppunten te vinden doe ik een aantal dingen:

  • Ik vraag aan vrienden en fans om tips voor leuke winkels waar zij denken dat mijn kalender past.
  • Als ik om een andere reden in een andere stad ben, en ik heb wat tijd, zoek ik vooraf op concept stores, leuke winkels, in blogs naar winkels waarvan ik op het eerste gezicht denk, dat ze bij me passen.
  • In het bijzonder zoek ik een verkooppunt in België. Kartonnen Dozen dat ze altijd verkocht, bestaat helaas niet meer.

Naar de winkel of per mail?

Per mail 

Per mail is niet zo heel effectief. Winkelbazen hebben het druk en maar ± 30% reageert op mijn mail en maar ± een derde daarvan reageert positief.

Ik heb een standaardtekst die ik steeds aanpas, zodat de tekst goed aansluit op de winkel. In de mail maak ik duidelijk wat ik wil dat zij verkopen, tegen welke voorwaarden dat kan en in de mail staat een bestellink (want ik wil het ze heel makkelijk maken de kalender te kopen). In de mail staat ook de winkelprijs  vs. de inkoopprijs.

De inkoopprijs van de kalender is bijna 50%, maar veel winkels vinden dat te duur.

Persoonlijk langsgaan

Persoonlijk langsgaan kan ik alleen als ik in een tophumeur ben. En dan het liefst alleen als ik merk dat de winkel er heeeel erg voor open staat (door andere producten die er liggen) of wanneer de mensen die er werken leuk lijken.

Niet alle winkels zitten er op te wachten dat je zomaar langs komt, dus check dat eerst even: heb je nu tijd om er naar te kijken. Vaak zie je meteen aan hun gezicht wel of dat het geval is.

Stuur me een bericht als je de kalender wilt verkopen!
Bijvoorbeeld in je winkel of als je zelf meedoet aan een markt en mijn kalender er tegen een vergoeding ook wilt verkopen.


buiten: opmaken

Ik was het genot vergeten van een inbox vol buitengewoon interessante kalenderpagina’s. Wauw. Ik ben echt zo blij met wat er is ingeleverd.

Alle inzendingen zijn zo ongeveer binnen. Er komen nog steeds berichtjes binnen van mensen die buiten tóch vergeten waren. Ik puzzel en schuif nog wat.

Ik heb ook zelf te laatster ure nog mensen gevraagd om iets in te leveren want ik had heel veel moois, maar ik miste nog een paar dingen die ik er graag op zie. En ik durfde sommige mensen eigenlijk niet te vragen iets te maken, maar ik vroeg het soms t´óch. Wisselende resultaten.

Wat nu begint is het grote ge-opmaak. Ik maak nu een selectie van alles dat is binnengekomen.

Ik ben weer eens geraakt door wat er allemaal is ingeleverd. Wat een bijzondere dingen! Zo lekker breed op buiten. Iemand haalt haar hele familie en de buren erbij, mensen dichten over stormen, er fladderen allemaal vogels, iemand tekende een balzak (buiten de broek). Ik maak weer mailtje open met mogelijke kalenderpagina’s en geniet weer meer.

Ik heb expres nog niet veel gezegd over de vorm van de kalender. Nog niet alles ligt vast. Er komt geen versie die  zelfgeprint is, niet op oud papier.

Ik dacht laat ik dat eens (een jaartje?) niet doen. Heb ik tijd voor andere leuke dingen. Toch wil ik nog iets geks doen met december.

Ondertussen probeer ik een papierboor te kopen want Ewoud die dat altijd deed, is nu een Zweed. (Nu je, is verhuizende naar Zweden, zeer buiten). Niemand wil in zulke relatief kleine oplages gaten voor me boren.

Dit keer maak ik de kalender éérst op in een spreadsheet, om een goede verdeling te krijgen. En hopelijk scheelt het me ook veel importeertijd, want dat moet dadelijk halfvolautomatisch gaan. De plaatjes staan er zo op, aan de teksten moet nog heel wat gebeuren.

Ik was vergeten hoe leuk het is. Ik vind het heerlijk om dagen te prutsen aan het verwijderen van kleuren uit foto’s, scherper maken van tekeningen en het beslissen wat op welke pagina hoort en wat er daarbij in de buurt moet staan.

kleurencadeau

Van De Kopijwinkel, waar het ding geprint wordt, hebben we 12 pagina’s in kleur cadeau gekregen! Ik mag nu dus beslissen aan welke 12 pagina’s echt geen kleur mag ontbreken. Ik wist niet eens dat dat kon, een kleurenpagina aan een zwart/wit reeks printjes toevoegen, zonder dat álles dan in kleur/op een kleurenprinter geprint moet worden. Dat kan niét als je het zelf print aan de voorkant van de shop, maar wél als de medewerkers van de Kopijwinkel het voor je doen. (Note to self: niet vergeten ze te bedanken in de colofon).

 

Ik wil trouwens nog meer seksverhalen buiten, dus kom die nog maar even inleveren.

 

 


De ZIN scheurkalender 2023

Een kalender vol ZIN!

Waar hebben we zin in? Waar krijgen we zin van? Zinvol. Zintuig. Zindering. Zin-gen. Zinspelen. Onzin. We vroegen mensen iets te delen over allerlei soorten zin voor deze korte scheurkalender.

De meeste pagina’s van deze kalender zijn gemaakt tijdens ‘opdrachtenpost’: een creatieve uitdaging waarbij de deelnemers zeven dagen een opdracht krijgen om hun creativiteit een beetje om te woelen. Elke keer is er een nieuw thema, dit keer was dat ‘zin’.

Daarnaast zijn alle mensen die ooit eerder hebben bijgedragen aan een zelfgemaakte scheurkalender gevraagd of zij – binnen een week – iets met ZIN konden maken of kiezen uit hun bestaande werk.

Moet een scheurkalender 365 pagina’s tellen? Blijkbaar niet. Deze kalender bevat zoveel pagina’s als we zin hadden. En loopt dus tot 22 april 2023.

Zo kregen we deze zin-volle verzameling. Een kalender die anders is dan andere jaren en zoals altijd anders is dan andere scheurkalenders. Door de vele met-de-hand gemaakte bijdrages, zie je de hand van de maker nog meer terug. En dat, zo vinden wij, is prachtig.

Bestel de kalender hier

Met bijdrages van …


ZIN kalender met bijdrages van

Op de ZIN kalender staan bijdrages van …

Astrid van Zelst (Kleur is kracht), Emiel Bootsma, Anna Garssen, Sandra Ottens, Bouwina Aalten,  Ada van der Linden, Karen Baarspul, Marwyt, Lysbeth Zeinstra, Sanne Bloem, Dickhoff Design, Rosanne Vermaat, SoDimitriOp, Caro Pieck, Lieveheersje, Dorine, Dimphina Noëlla, Erwin Adema, Pieter Smagge, Henke, Appolina Writes, Jim Terlingen en Jos Peeters