papier maken

Ik ging papier maken bij Leo van de Papierderij. Hij is een zelfmaker pur sang. Hij weet alles over zijn vakgebied, over de geschiedenis, de voors en tegens van het gebruiken van bestaande materialen voor het maken van nieuwe materialen. Hij heeft vijf uur over papier gepraat en was nog niet uitgepraat, kijk dan weet je waar je het over hebt.

Ik wilde vooral A6’jes maken, want dat is het formaat van de kalender.. tenminste…

dat was de afgelopen jaren zo, pas na het papiermaken dacht ik (minpuntje voor de timing): misschien moet ik hem dit jaar een keer een ander formaat geven, de boel een beetje opfrissen. Hij kan bijvoorbeeld dubbel zo groot worden. De handgemaakte dan, de door andere mensen geprinte blijft sowieso A6, anders wordt die onbetaalbaar.

Maar dat kan niet want dan kun je de kalender niet meer met de post versturen en 41% van de kalenders wordt per post verzonden (haha grapje, alsof ik dat zo goed bijhoud, in elk geval best wel wat).

Als het formaat een staande A5 is, past hij niet meer door de brievenbus, want de kalender moet opengevouwen worden verzonden en opengevouwen is hij dan 420 mm lang en poststukken mogen maximaal 380 mm lang zijn.

Dus de kalender wordt gewoon A6.

Maar ik wil het eigenlijk nu echt wel eens anders.

Misschien kan het een liggende kalender worden? Nee, dan wordt de ruimte die vrij is om beeld op te zetten te klein.

Zo gaat het dus, dat kalendermaken. Zoals je ziet ben ik ook een echte zelfmaker en kan ik er ook urrrrren over praten. Misschien is het tijd voor weer zo’n informatieve vlog.

Terug naar die papiermaakdag. Ik heb heel lang A6’jes staan maken. Zo zie ik eruit als ik vouwen uit een vaatdoek strijk met mijn handen.

Ik voegde bloemen aan mijn papier toe.

Leo hing het papier op, een paar dagen later was het droog en mocht ik het komen halen.

Hij gaf me ook een stapel met papier dat hij gekregen had, maar dat hij niet echt nodig had, voor in de kalender:

Papier met koeienvlekken. Ik ben nog hard op zoek naar goed papier met één bedrukte zijde voor de kalender van 2018. Maak me blij.

Dit is het dan! Ik vind het pri-proe-prachtig maar of het geschikt is voor de voorkant… ik twijfel. Het is zo wit… Ik moet gaan testen met nog-te-ontwerpen voorkant-ontwerpen erop, wie weet wordt het samen zo’n mooi geheel dat dit inderdaad het voorkantpapier van de kalender van 2018 wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *