de scheurfabriek is open

De Zelfgemaakte Scheurkalender wordt thuisgemaakt in de scheurfabriek (een groots woord voor mijn woonkamer).  Zo nu en dan komen mensen me helpen met het maken, dat is het gezelligst. Dit is een filmpje van tijdens het tweede gezamenlijke scheurkalender-maken. Al eerder heb ik een heerlijk avondje zitten ontnieten en papier-sorteren met Shammy.

Het was een bring-your-own-kaas-kaasfondue feestje. Ik weet inmiddels dat ik echt talent heb voor het maken van kaasfondue. Het is echt gemakkelijk:

Recept voor iedereen-neemt-1-kaas-mee-kaasfondue
+ 1 ding om in de kaas te dopen

Als je een controlfreakje in je hebt, dan wordt het loslaten geblazen. De eerste keer dat ik bij een byo-kaas-kaasfonduefeest was, vond ik het ook spannend, maar het komt echt goed. Kaasfondue is namelijk bedacht als manier om restjes kaas op te maken en pas toen er een kaaskartel werd opgericht kwamen er standaard kazen in de kaasfondue (luister hier naar een podcast over het kaaskartel in Zwitserland en waarom er maar een paar kazen groot konden worden).

Snijd alle dipdingen zo dat ze goed gedipt kunnen worden. Zoals: stokbrood, druiven, bloemkool, bleekselderij, wortel, champignon.

Knoflook hakken (niet persen, dat wordt bitter), scheut witte wijn erbij, kaas erin raspen (wij hadden gruyere, oude kaas en roquefort), roeren, beetje kirsch erbij (niet te verwarren met kir), beetje nootmuskaat. Proeven en naar smaak dingen toevoegen. Niet laten koken, lekker laag vuur houden. Het moet goed vloeibaar zijn, dus voeg ev. nog wat extra wijn toe. Maak een papje van maizena (maiszetmeel) en koud water. Giet dat bij de kaas. Nu gaat het binden. Klaar!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *