Zo word je een geweldige dichter

✍?  Sanne Bloem | in: onze boekenkast

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz

Gedichten schrijven, dat kun je leren.

Na ons boekverslag over bloemlezingen vorige maand, deze maand een boek over gedichten schrijven.

Ik las verschillende boeken en werd steeds enthousiaster over dichten. Door het lezen van al die tips, begon ik de wereld ook als een inspirerende plek vol mogelijke gedichten te zien. De technieken die ik leerde kon ik zelfs toepassen op de niet-poëzie die ik schrijf.  

Wie zich wat wil verdiepen in dichten, vind al snel boeken die iets zeggen over de vorm: de technieken die je kunt gebruiken in je gedicht. Ik vond die zonder veel te zoeken en miste er steeds iets. Daardoor zocht ik verder en vond ik “Zo word je een geweldige dichter” van Ellen Deckwitz.

Ellen schrijft zo ontzettend goed. Hoe ze stukken opbouwt, haar humor, haar schepte, manier van denken, zelfreflectie, openheid, incorrectheid waar nodig.

“Zo word je een geweldige dichter” is een prima boek om te starten met het (beter) schrijven van gedichten. Het leert je denken over wat een gedicht precies is. Hoe je inspiratie voor gedichten krijgt. Hoe je wat je schrijft bepoteld tot het af is. En tot slot wat je kunt doen als het af is (ze vergeet te zeggen dat je de gedichten het allerbeste op je eigen of andermens’ scheurkalender kunt zetten).

 

Huiswerk

Wie niet meer op school zit, denkt vast verlangend terug aan huiswerk: dat een docent je een opdracht gaf, en dat jij daardoor leerde, waardoor je beter werd. Oh dat was fijn, toch?

Om iets moois te gaan maken is het handig om een opdracht te hebben, waarmee je aan de slag kunt. Wij (van Scheurkalender HQ) maken zelf ook altijd opdrachten voor mensen*, opdrachten helpen je om je iets te gaan maken.

In “Zo wordt je een geweldige dichter” staan een boel opdrachten, waaronder een aantal gestapelde opdrachten (‘neem nu wat je hebt gedaan op p.7 en verander het’ ).

Ik hou zelf niet van opdrachten tussendoor in boeken. Ik ben aan het lezen, denk ik dan, ik ga nu niet “een filmblik opentrekken” (mijn lievelingsopdracht uit het boek). Dat is een kwestie van smaak.

Veel van de opdrachten zijn verrassend en inspirerend. Ik voel me nu als ik op straat loop en er valt me een zin in schuldig als ik niet naar Ellen geluisterd heb en zonder opschrijfboekje van huis ben gegaan. Het bouwen van een zinnendatabase is een van de zeer handige tips in het boek.

Door het lezen begon ik de magie van een gedicht te zien. Hoe het een antwoord kan zijn op een vraag die je nog niet wist te hebben. Een kunstige puzzel van woorden. Ik zag gedichten ineens als gereedschap om dingen te begrijpen en ik ervaarde de waarde van het niet-begrijpen. Dat was voor mij persoonlijk. Wat jij als dichter met gedichten kunt doen, dat moet je lekker zelf uitzoeken. Dit boek is een prima begin voor die zoektocht.

* benieuwd naar onze opdrachten, abonneer je op dan voor €0,00 op onze opdrachtenpost-serie.
Wie heel veel schrijfopdrachten wil raad ik het boek “Het grote schrijf doe-boek” van J. Stiller aan (biebtip: te leen als eBook, alhoewel ik zoiets zelf liever papierlees).

** Luister naar Ellen 

 

 

Hebben?

Bestel het bij je lokale boekhandel!

Tweede Hans kan ook: Zoek het bij boekwinkeltjes.nl, maak een Marktplaats-alert aan en wacht tot iemand niet meer wil wat jij wel wil.

En uiteraard kun je ook even kijken of jouw bieb het heeft.

“Alles ademt als ik sterf” viel me fietsend in, dat klonk zo lekker en ik had geen idee waarover het ging. Dat was zo’n zin, hierover had Ellen het gehad! Mooi voor in een gedichtendatabase. Ik fietste de -zin-herhalend door naar het café waar ik ‘m snel opschreef. 

1 Reactie

  1. JamesLet

    Just desired to tell you I am relieved I stumbled on your website page.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?