Zo word je een geweldige dichter

Sanne Bloem | in: onze boekenkast

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz

Gedichten schrijven, ik wist niet dat ik dat wilde.

Na het beschrijven van bloemlezingen vorige maand, vond ik het passend om deze maand een boek te zoeken over gedichten schrijven.

Ik las verschillende boeken en werd steeds enthousiaster. Door het lezen van al die tips, zie ik de wereld nu ook als een inspirerende plek die me gedichten kan laten schrijven. De technieken die ik leerde kon ik ook toepassen op de niet-poëzie die ik schrijf. Winst! 

Wie zich wat wil verdiepen in dichten, vind al snel boeken die iets zeggen over de vorm: de technieken die je kunt gebruiken in je gedicht. Ik vond die zonder veel te zoeken en miste er iets. Daardoor zocht ik verder en vond ik “Zo word je een geweldige dichter” van Ellen Deckwitz.

Een tijdje frequnteerde ik poetry slam avonden (nieuwewetse poëzie-voordraagavonden). Ik raakte erop uitgekeken want bijna alle slammers hadden er eenzelfde toon. Er is een toon die hóórt, en zo klinken alle slammers. Ook vind ik het in lange gedichten ingewikkeld om al die informatie in één klap te verwerken. Oh mooi beeld, oh iets anders, slimme zin, leuke woordspeling, en doorrrrr naar het volgende gedicht. Hohoho. Kalmaan.

Gelukkig zijn er op zo’n avond altijd uitzonderingen, daar leefde ik van op. Ellen was een gelukje. Op dat podium, het leek geeneens een gedicht, met woest-erotische stem zei ze “maar dan wel een nátte asbak” en ik was verkocht. Poëzie. Ellen.

Ellen schrijft ontzettend goed. Ik geniet van hoe ze stukken opbouwt, van haar humor, haar schepte, manier van denken, zelfreflectie, openheid, incorrectheid waar nodig, haar venijn en ook van dat ze vaak anderen niet laat uitpraten. 

“Zo word je een geweldige dichter” is een prima boek om te starten met het (beter) schrijven van gedichten. Het leert je denken over wat een gedicht precies is. Hoe je inspiratie voor gedichten krijgt. Hoe je wat je schrijft bepoteld tot het af is. En tot slot wat je kunt doen als het af is (ze vergeet te zeggen dat je de gedichten het allerbeste op je eigen of andermens’ scheurkalender kunt zetten).

 

Huiswerk

Wie niet meer op school zit, denkt vast verlangend terug aan huiswerk: dat een docent je een opdracht gaf, en dat jij daardoor leerde, waardoor je beter werd. Oh dat was fijn, toch?

Om iets moois te gaan maken is het handig om een opdracht te hebben waarmee je aan de slag kunt. Opdrachten zijn het huiswerk van makers. Wij (van Scheurkalender HQ) maken zelf ook altijd opdrachten voor mensen (abonneer je op onze opdrachtenpost-serie). We noemen dat dan opdrachten want we weten dat niet iedereen met heimwee aan huiswerk denkt. Die opdrachten helpen om je iets te gaan maken.

In het boek staan losse opdrachten en een aantal gestapelde opdrachten (‘neem nu wat je hebt gedaan op p.7 en verander het’ ).

Ik hou zelf niet van opdrachten tussendoor in boeken. Ik ben aan het lezen, denk ik dan, ik ga nu niet “een filmblik opentrekken” (overigens wel mijn lievelingsopdracht uit het boek). Dat is een kwestie van smaak*.

Veel van de opdrachten zijn verrassend en inspirerend. Ik voel me nu als ik op straat loop en er valt me een zin in schuldig als ik niet naar Ellen geluisterd heb en zonder opschrijfboekje van huis ben gegaan. Het bouwen van een zinnendatabase is zeer zinvol.

Door het lezen van dit boek begon ik de magie van een gedicht te zien. Hoe het een antwoord kan zijn op een vraag die je nog niet wist te hebben. Een kunstige puzzel van woorden. Ik zag gedichten ineens als gereedschap om dingen te begrijpen en ik ervaarde de waarde van het niet-begrijpen. Dat was voor mij persoonlijk. Wat jij als dichter met gedichten kunt doen, dat moet je lekker zelf uitzoeken. Dit boek is een prima begin voor die zoektocht.

 

*Wie heel veel schrijfopdrachten wil raad ik het boek “Het grote schrijf doe-boek” van J. Stiller aan (biebtip: te leen als eBook, alhoewel ik zoiets zelf liever papierlees).

** Luister naar Ellen 

 

 

Hebben?

Bestel het bij je lokale boekhandel!

Tweede Hans kan ook: Zoek het bij boekwinkeltjes.nl, maak een Marktplaats-alert aan en wacht tot iemand niet meer wil wat jij wel wil.

En uiteraard kun je ook even kijken of jouw bieb het heeft.

“Alles ademt als ik sterf” viel me fietsend in, dat klonk zo lekker en ik had geen idee waarover het ging. Dat was zo’n zin, hierover had Ellen het gehad! Mooi voor in een gedichtendatabase. Ik fietste de zin herhalend door naar het café waar ik ‘m snel opschreef. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Blijf op de hoogte!