Pretletters
‘inspirerende technieken en opdrachten voor de creatiefste handletters’
✍? Sanne Bloem | in: onze boekenkast
Brittany Luiz
Dit boek leende ik in de bieb met enige weerstand. Handlettering vind ik mooi maar ik zie het zo vaak voorbij komen dat het niet meer zo origineel is. En origineel-zijn vind ik belangrijk.
Desondanks pakte ik het op want ik ben een Scheurkalender aan het maken en daar moeten mooie dingen in. Mijn kalender is een fijne katalysator om een aantal dingen die ik nog eens wil doen, ook echt te gaan doen.
Het eerste gehandletterde dat ik zag was van Arianne Notenboom. Nu zie je handletters zelfs op de zijkant van de stationsrestauratie maar ooit was het iets nieuws. Wat ik van Arianne zag, daarbij was duidelijk nagedacht over de verhoudingen die de letters en woorden met elkaar aan gingen, prachtig. Ze stuurde een paar hele mooie bijdragen op voor op de Zelfgemaakte Scheurkalender (van 2015)*. Zoals die “Maybe” verderop op deze pagina.
Ik vind het zo knap als je daar oog voor hebt, als je de vormgeving en de letters de inhoud van de tekst kan laten reflecteren. Dat is wat handlettering zo ontzettend mooi kan maken. Ik vind het alleen maar interessant als je in je werk je eigen stijl laat zien.
Bij veel van de handlettering die ik online zie, zie ik dat mensen het trucje heel goed beheersen – knap – maar na een tijdje ben ik het trucje wel zat. En die quotes. Ik word soms een beetje moe van hoe veel ongevraagd inspirerend advies ik de hele dag krijg, in handgeletterde vorm. Ik zit gewoon in mijn pyjama op de bank, ik wil even niet “the best I can be-en”.
Arianne maakte voor het bijzondere Utrechts café Averechts 100 menu-aankondigingen. Je ziet eraan dat ze plezier heeft beleefd aan het overbrengen van een boodschap met letters. Heel inspirerend om naar te kijken.
Ze maakte voor muzikant Alain Hoekstra een videoclip: tientallen grote krijttekeningen, die steeds weer een beetje veranderden. Je ziet dat ze de woorden heeft gehoord en “vertaald” heeft naar een beeld dat klopt bij de betekenis. Je kunt beter even zelf naar kijken om het te begrijpen.
Dat niveau! Daar moet je jaren voor oefenen en het waanzinnig graag doen. Die combinatie zorgt er dan voor dat je er goed in wordt en je eigen hand ontwikkeld.
Ik had geenszins de illusie dat ik dat niveau zou bereiken, ik ambieerde het ook niet. Ik liep door de bieb en ik zag het liggen en na een weinig grondige doorbladering nam ik het mee. Dat is zo leuk aan de bieb: je kunt van alles lenen en uitproberen. Lid ben je toch, kun je beter eens wat gekke dingen gaan lenen.
Ik begon technieken te oefenen. Handletteren is een stijloefening. Het leren van de regels: heel licht met je stift over het papier, veel harder hier. Een krul naar links, letters die in elkaar haken. Na veel oefenen krijg je een stabiele stijl, ontstaat er rust in je woorden.
In het boek staan genoeg oefeningen, alles staat duidelijk uitgelegd. Je kunt er zelfs leren hoe je woorden digitaliseert (wat is dát veel werk, ik werd al moe toen ik het las). Omdat ik het boek van de bieb leende mocht ik niet in het boek oefenen, maar ik oefen zelf toch het liefst op A6’jes zodat alles wat maar een heel klein beetje bruikbaar is zo huppa als bijdrage mijn Zelfgemaakte Scheurkalender in kan. Ook als het niet perfect is, mag het er in hoor.
De ‘O’ is een moeilijke letter om te tekenen. Ten eerste is een rondje maken zonder over te trekken sowieso al moeilijk, ten tweede krijg je bij een O als je naar beneden hard moet drukken en omhoog zachtjes (of was het andersom?? – duurt ook even voordat je dat niet telkens vergeet**).
Ik probeerde het een aantal keer en besefte toen: heel mooi, maar ik hoef het niet zelf te kunnen. Ik vind het leuk om een beetje mooi te kunnen schrijven en door het boek weet ik nu een paar van de trucjes, maar als ik er écht goed in zou willen worden dan zou ik het heel veel moeten doen en daar had ik géén zin in.
Weten we dat ook weer.
* voor wie dat niet weet: ik maakte voorheen elk jaar een Zelfgemaakte Scheurkalender met bijdragen van een heleboel verschillende makers. Ik printte die thuis op oud papier en verkocht er elk jaar een paar honderd online en via winkels. Lees hier meer over die kalender.
** hard naar beneden, zacht omhoog is de truc
Hebben?
Bestel het bij je lokale boekhandel!
Tweede Hans kan ook: Zoek het bij boekwinkeltjes.nl, maak een Marktplaats-alert aan en wacht tot iemand niet meer wil wat jij wel wil.
En uiteraard kun je ook even kijken of jouw bieb het heeft.
1 Reactie
Een reactie versturen
Doe lekker sociaal
#zelfgemaaktescheurkalender
Informatie
- Wat is een Zelfgemaakte scheurkalender?
- Wat is een A6'je?
Vetttt, ik wil dit ook zoo graag leren