Wat is?

Een Zelfgemaakte Scheurkalender is een persoonlijk, creatief, zelfgemaakt kado, waar een grote groep bijzondere mensen aan hebben meegewerkt.

Iedereen maakt een mooie, lieve, leuke, creatieve bijlage voor één (of meerdere) dag(en) van de jaarkalender.

Die fijne Eva

Eva en ik hebben samen van Sanne-maakt-zelf-kalenders een organisatie gemaakt waarmee andere mensen ook zelf een scheurkalender kunnen maken.
 

Sinds 2009 maak ik -Sanne Bloem- elk jaar een stapel scheurkalenders.

In 2017 stopte ik daarmee en ben ik met Eva (Bullens, hier links op de foto) gaan bedenken hoe we er samen voor konden zorgen dat ook andere mensen kalenders gingen maken. Want dat wilden we graag.

 

Scheurkalenders zijn een prachtige vorm om een heleboel creativiteit in te stoppen. Omdat het een groot kunstwerk is, is het ook nodig om daarbij stil te staan bij hoe en waarom je maakt.

 

Het omvormen dat we in 2018 deden was een prachtige én ingewikkelde tijd. Het hele denken over een kalender maken moest om.

Hoe konden we andere mensen uitleggen wat wij allemaal dachten? In welke volgorde? Wat moesten we aanbieden? Wat paste bij onze waarden? Wat waren onze waarden? Wilden wij efficiënt zijn? Minimum viable produts hebben**? Welke milieu-voetafdruk?

 

Als ik nu kijk naar wat we hebben gemaakt, voelt het zo logisch – en helemaal bij ons passend. Toen moesten we echt steeds een stukje doen, terugkijken, bijschaven, uren prutsen aan de website, even balen, even denken ‘laat maar’.

En langzaam borrelde uit al dat gepruts, uit ons mooie proces een goed bedrijf omhoog.

 

Wat we toen negeerden, maar denk ik wel een beetje wisten, is dat ik heel graag elke dag doorga met A6’jes snijden. Pakketjes maken. Plannen bedenken die passen binnen die mooie kaders die we hebben opgezet.

 

Eva is een visionair (mijn woorden). Iemand die er goed in is om  met mensen samen vaagheid in kaart kan brengen en kan kanaliseren.

 

Ze heeft er een talent voor om op een visuele en liefdevolle manier de waarden van mensen concreet te maken en die te laten terugkomen in alle facetten van een project of bedrijf. Ze is zo goed in het bundelen van wat belangrijk is.

 

Ze werkt keihard. Ze kan ook nog websites bouwen, automatiseren en ze in ontwerper.

 

Ze kan goed prioriteiten stellen. Ze is lief voor zichzelf. En streng. Ze bedenkt altijd nieuwe projecten die de wereld beter maken. Ze is echt een droomvrouw, hahah. Nu ik het zo op een rij zet, word het zowaar een ode.

 

Het was heel fijn om de scheurkalender samen naar een ander plan te trekken. Helemaal omdat we elkaar zo beter leerden kennen en steeds lekker in de buurt hadden.

 

Na die omvorm-tijd werd ook duidelijk dat ik lekker verder wil met scheuren, en dat Eva meer andere nieuwe dingen gaat ontwikkelen en helpen opzetten. Ze heeft bijvoorbeeld de Klimaat Helpdesk verder uitgebouwd en een verpakkingsloze winkel bij haar kantoor opgezet. En via For System Change helpt ze bedrijven en organisaties hun systemen te veranderen.

 

Dus voorlopig sta ik hier lekker op het goedvarende scheurschip aan het roer te draaien. Ik hou de zeilen omhoog.

 

Soms als er zich een goed idee of groot project aandient, of er moet goed ontworpen worden, dan vraag ik Eva er weer bij. Want die blijft nog altijd een enorme scheur-ster.

Eva, zoveel dank dat je onderdeel bent van het scheuravontuur.
 

 

** weet ik nog steeds niet, ik denk niet dat ik het wil