‘het maken van zo’n kalender gaat over het waarnemen van de wereld

en daarmee aan de slag gaan.’

Scheurkalender

maken :

Het waarnemen

van de wereld

 

Jezelf of een ander dag na dag verrassen, dat doe je met de Zelfgemaakte Scheurkalender.

Met dit project van Sanne Bloem fabriceer je 365 kunstwerkjes op A6-formaat. Via de site kun je alle benodigde materialen bestellen, maar ook een soort handboek met opdrachten zoals: formuleer zinnen van uitgeknipte woorden uit een tijdschrift, maak vlekken of teken een recept.

‘Zo experimenteer je met nieuwe technieken en ga je anders naar de wereld kijken’, aldus Sanne.

Haar kalenderconcept ontstond in 2009. ‘Toen had ik weinig geld, maar veel tijd. Als kerstcadeau voor mijn moeder bundelde ik mijn werk van de kunstacademie in een kalender. 365 pagina’s vullen bleek echter veel te veel, dus ik vroeg Jan en alleman om ook werk te sturen. Het was zo leuk dat ik het jaarlijks bleef doen.

Nadat ik zelf talloze kalenders had gecreƫerd, vond ik dat
anderen het zelf mochten gaan doen! De scheurkalender kun je natuurlijk ook samen maken. Sanne: ‘Zo stuurden twee mannen elkaar dagelijks een gedicht en stelden ze daar een kalender van samen voor vrienden en familie. En twee vriendinnen jutten elkaar op om naast hun moederschap en werk een scheurkalender te maken; een stok achter de deur om hun creativiteit te behouden.

Maar je kunt er ook een maken voor iemand die bijvoorbeeld trouwt of emigreert!

En wat als je kalenderpagina niet mooi is? ‘Die druk voel ik ook altijd, maar daar gaat het niet om. Het proces is belangrijk: het maken van zo’n kalender gaat over het waarnemen van de wereld en daarmee aan de slag gaan.’

Er zijn ook bedrijven die gezamenlijk stapels kalenders maken, vervolgt Sanne. ‘Laatst was er een die alle inside jokes bundelde. Totaal onbegrijpelijk voor de buitenstaander,
maar superleuk voor hunzelf.’

 

 

Interview UitAgenda 2022
Door Wieneke Koppen

Scheurwoorden

  • verbinding in teams en afdelingen
  • samen iets bijzonders maken
  • talent en creativiteit delen
  • toeleven naar een hoogtepunt
  • nagenieten van een hoogtepunt
  • iedereen met een bijzondere interesse collectief iets laten maken (een kalender crowd sourcen, zowel financieel als qua inhoud)
  • geld verdienen voor een goed doel

 

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?