gaatje                                           

                                                                                                                         

Zelf een verjaardagskalender maken

12 prachtige pagina’s

7 maart 2022

Deze kalender maakten mijn vrienden en ik voor onze  vriendin Judith. Al 10 jaar laat ze vlak voor haar verjaardag vallen dat ze wel een verjaardagskalender wil, maar er waren blijkbaar elk jaar altijd nóg leukere cadeaus te geven, want ze kreeg er maar geen.

Op haar verjaardagsfeest maakten we er samen een. Er waren genoeg materialen om twaalf prachtpagina’s te kunnen maken. Ik overzag de boel een beetje, hield voornamelijk bij of er geen maanden overgeslagen werden.

Uiteindelijk bleken we toch twee oktobers te hebben. Dus we hadden “oktober” en “ooktober”. Nu ik dat opschrijf ben ik daar weer om aan het lachen.

Maakfeest

De pagina’s mooi gemaakt met collages. Dat is een handige techniek want iedereen kan zo iets toevoegen. Je hoeft niet te kunnen tekenen, of iets anders creatiefs te kunnen, maar als je wilt kan het er wel bij. En: bijna iedereen kan met een schaar uit de voeten.

Het is héél leuk om mensen zo’n kleine creatieve taak te geven, en een aantal goede materialen. Het is laagdrempelig. Je kunt zelf beslissen hoe veel je wilt doen.

Er ontstonden samenwerkingen. Er werd overlegd over kleuren, maanden, vormen. Sommige mensen hielden zich erbuiten, die hadden geen zin om iets te maken, dat mag ook.

Sommige mensen hebben bijna niet gepraat maar heel fijn geknipt, voor hen was het heel fijn dat ze eindelijk wat anders mochten doen dan enkel praten op een feestje.

En ondertussen was er ook nog het gebruikelijke taart eten, wijn drinken en kletsen en snacks. Het was een heel prettige toevoeging aan een feest.

 

13 maanden

Nu heeft Judith eindelijk haar kalender, eentje die helemaal bij haar past: al haar vrienden hebben er aan meegewerkt!

Wat een prachtding is het geworden. Vol met grappen, kleuren en datums van alle verjaardagen. Het past zo goed bij Judith.

Mensen bedankten me omdat ik die tafel vol had gelegd met materialen, ik bedankte ze meteen terug want zo’n tafel /middag vol knutselende mensen, dat maakt mijn dag.

Als je een ook verjaardagskalender wilt maken op een verjaardag, staan hieronder wat tips. 

Zo’n kalender is ook een leuk idee voor op een bruiloft (bijvoorbeeld als vervanging voor een gastenboek). Je kunt ook zelf een scheurkalender maken op een bruiloft, daarover heb ik hier geschreven.

Tips voor het maken van een verjaardagskalender:

 

1. Leg voldoende gekleurd karton (of wat dikker papier) klaar, 12 tot 30 vellen is genoeg.

2. Neem veel scharen mee, of vraag een aantal mensen om scharen mee te nemen. Bijna iedereen heeft tegelijk een schaar nodig.

3. 1 tot 2 lijmstiften zijn voldoende. Plakband is ook handig.

4. Neem mooie tijdschriften/plaatjesboeken mee, met goed basismateriaal wordt het snel mooi. Ik had een paar hele oude Margrieten (kringloopwinkel), dat was echt goud. In sommige gratis boekenkastjes vind je ook tijdschriften. Een boek met vogels of andere dieren is ook prijsschieten. Kinderboeken met mooi plaatjes, ook fijn.

5. Ga niet naar de (goedkope spullenwinkel) om daar een hele stapel zooi te kopen. Werk met wat je hebt, dat wordt echt al mooi genoeg.

6. Aan het einde van de dag nam ik alles mee naar huis om de kalender samen te voegen. Ik heb een inbindmachine (met kleine gaatjes) en improviseerde een kalenderhaak.
-Op marktplaats staan inbindmachines vaak voor weinig geld te koop (mijn merk: Fellowes WB150).
-In sommige copyshops kunnen ze een kalenderperforatie voor je doen.
-Of, nog simpeler, je gebruikt zo’n clipje als op de foto, dan hoef je ook niets mee naar huis te nemen en kan de kalender meteen mee met het feestvarken.

7. Laat het maar gewoon gebeuren. Mensen gaan zelf allerlei dingen bedenken, niet alles is even handig, maar wel alles wordt erg origineel (bij deze bundelt er een vis onderuit, zijn allerlei opvouwbare velletjes en er is een draaischijf zonder ruimte voor de naam van de jarige. Het maakt niet uit, het lost zichzelf wel op.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?