gaatje                                                    

                                                                                                                         

Voilá: Voedselverspillingsvrije scheurkalender

van Gerana

Gerana Bennink (21) is laatstejaars student op de HKU in de richting Kunst en Economie. Ze is verbaasde zich over voedselverspilling en nam dat als onderwerp voor haar afstudeeropdracht. Een scheurkalender leek haar een goeie vorm: elke dag aandacht voor weggegooid eten!

Ze schreef voor ons op hoe de eerste stappen naar het maken van haar kalender werden gezet. 

Melk over de datum of geen zin meer in de inmiddels verwelkte sla? Hup, in de prullenbak! 

Ja, geef maar toe… ook jij gooit wel eens wat eten weg. 

Je bent niet de enige! Gemiddeld gooien we in Nederland per persoon zo’n 34,3 kg vast voedsel en 45,5 liter vloeistof weg. Dat is €120 per persoon per jaar. Zonde natuurlijk, maar dit kan voorkomen worden. 

Hi, mijn naam is Gerana Bennink. Ik ben 21 jaren jong en als laatstejaars HKU Kunst en Economie studente heb ik mij verdiept in het complexe probleem dat voedselverspilling heet. Samen met consumentenonderzoeker Siet Sijtsema, zocht ik naar een hulpmiddel dat consumenten op een leuke manier zou helpen om de eigen voedselverspilling te verminderen. 

Mijn interesse naar voedselverspilling begon toen ik voor mijn studie op mijzelf ging wonen. Ik ben opgegroeid met het waarderen van eten. Thuis werd voedsel nauwelijks weggegooid en deze les nam ik ook mee toen ik op mezelf ging wonen.

Volle afvalbakken

Tot mijn verbazing dachten mijn huisgenoten hier anders over. De vuilnisbak was vaak binnen twee dagen al gevuld, waarvan een groot deel uit eten bestond. Het varieerde tussen bedorven eten, maaltijdresten en goed eten waar ze simpelweg geen zin meer in hadden.

Ik vroeg mij af of dit in meerdere huishoudens gebeurde en zo vond ik al snel dat voedselverspilling een wereldwijd probleem is in de gehele voedselsector. 

Door hierover te praten met mensen in mijn omgeving, experts en de eindgebruiker (kleine huishoudens zonder kinderen) kreeg de oplossing vorm.

Mijn huisgenoot Benthe vertelde me dat de stam van een broccoli eetbaar is (?!) en nog eens lekker smaakt ook! En dat bosuitjes veel langer goed blijven wanneer ze op water staan. Mede hierdoor, kwam ik tot het idee om een scheurkalender te maken.

Deze kalender zal vol staan met interessante weetjes, de beste tips en eenvoudige recepten om geïnteresseerde consumenten te helpen meer uit hun eten te halen.

Ontwerpen

De scheurkalender kon ik natuurlijk niet zomaar ontwerpen. Ik wist bijvoorbeeld niet naar welke tips behoefte is, welke vormgeving de doelgroep aantrekkelijk vindt en welk voedsel de ‘gemiddelde’ consument in huis heeft. Door de vele gesprekken en feedback is het uitgewerkte concept van de kalender met en voor kleine huishoudens gemaakt. 

Vorm geven

Voor het uitwerken van de scheurkalender was ik op zoek naar een illustrator en ontwerper. Ik ben helaas nog een student met een simpele bijbaan, dus dit kan ik niet betalen. Toen een studiegenoot met hetzelfde probleem zelf illustraties besloot maken voor haar platform, dacht ik : ‘wat maakt het uit, ik ga zelf proberen te ontwerpen en illustreren’.

Helaas heeft mijn school enkel één tekentablet beschikbaar, maar die was al uitgeleend. Dit ving mijn huisgenoot op en zij bleek ook een tekentablet te hebben die ik wel mocht gebruiken.

Zo ben ik, na een spoedcursus illustreren van mijn huisgenoot, aan de slag gegaan met het tekenen van voedselproducten. 

Na het ontworpen hebben van een weekversie van de kalender heb ik deze getest bij de doelgroep, op inhoud en werkbaarheid. De reacties over de illustraties en pagina’s waren erg positief. En nog belangrijker, de groep heeft na gebruikmaking van de scheurkalender in de testweek minder voedsel weggegooid (dit is gemeten) en veel van de tips onthouden.

Vervolgstappen

Hoewel ik mij nu een heel jaar heb verdiept in de kwestie van voedselverspilling en de behoeften van mijn doelgroep, sta ik op dit moment nog aan het begin van het maakproces van deze scheurkalender.

Dit is de fase waar ik het meest enthousiast over ben, aangezien de uitwerking van het idee wellicht anderen kan helpen. Afgezien van de positieve (duurzame) effecten van gebruikmaking van de scheurkalender, valt er nog meer te leren over het ontwerpen van een duurzame scheurkalender.

Zo zit ik na te denken om op gerecycled papier of reeds gebruikt papier te printen. Wellicht kom ik andere opties tegen om de kalender duurzaam te produceren, want .. zeg nou zelf, een duurzame inhoud is ook een duurzaam jasje nodig.

door Gerana Bennink
  • Benieuwd hoe het verder gaat met de kalender van Gerana? Hou onze kalenderverhalen in de gaten, of abonneer je op onze nieuwsbrief.
  • Wil je meer info over deze kalender? Stuur ons een bericht dan sturen wij je mail door.

Kalenderverhalen

Bij elke bestelling die we binnenkrijgen, roepen we: "yessss! iemand gaat een kalender maken". Soms delen de makers hun verhalen: waarom ze aan de slag gaan en hoe, vaak ook het eindresultaat.

Kalenderverhalen in je inbox ontvangen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?