gaatje                                                    

                                                                                                                         

De Gedichtenkalender van Fred en Peter

oplage: 100 stuks

Van november 2020 tot november 2021 stuurden Peter en Fred elkaar elke dag een gedicht. Eind 2021 hebben ze zo genoeg gedichten verzameld om een kalender te vullen.

Fred van Dijk (83) en Peter Boss (66) hebben samen een gedichtenscheurkalender gemaakt. Al eerder verscheen dit kalenderverhaal over hun voorwerk. Nu is de kalender af. Er wordt door vrienden en familie van Fred en Peter goed gescheurd. Dit is het vervolg van hun kalenderverhaal.

 

 

Peter zette alle gedichten in een door mij gemaakte spreadsheet. Met die spreadsheet konden wij later  de opmaak doen. En hadden we alle info van hen die we nodig hadden op de juiste plek.

 

Wie 

Bovenaan elke kalenderpagina staan hun namen, bij de gedichten die Fred aanleverde staat bij Fred een stipje naast zijn naam, bij die van Peter staat achter zijn naam zo’n stip. Zo kun je dat wel terugzien, maar neemt het niet te veel ruimte in op de pagina.

Ik dacht dat ze dat heel regelmatig hadden gedaan, maar ergens had Peter toch Fred twee gedichten achter elkaar gestuurd (of andersom) en later was er nog eens wat verschoven. Zo klopten die stipje bij de feedbackronde helemaal niet meer, maar gelukkig kwamen we daar dus achter bij de feedbackronde en niet na het drukken. 

 

lekker lezen op je werk

Ik had me voorgenomen om fijn de poëzie te lezen terwijl ik de opmaak deed, maar de realiteit was dat ik vaak nauwelijks naar de woorden kon kijken. Enkel naar de opmaak, positie op de pagina, de grootte van de letters. Ze wilden graag grote letters maar soms werd de pagina dan zo rommelig, dat we dat toch niet maximaal deden.

Ik heb mijn eigen exemplaar dus ik kan nu op een prettig tempo toch nog alle gedichten tot me nemen.

voorkant

De voorkant is ontworpen door kunstenaar Marijke de Groot, de partner van Peter. Vriendin Trees was “intensieve meelezer” (redacteur). Zo hebben ook mensen die dichtbij hen staan, kunnen helpen met het maken van de kalender. Het is altijd fijn hulp uit je eigen omgeving te vragen.

 

scheuren van een scheurkalender 

Sommige van hun vrienden vinden het moeilijk dat het een scheurkalender is, ze willen de kalender liever intact houden. Scheuren is optioneel.

Vooraf hebben Fred en Peter en ik daarover nagedacht. Wilden ze geen bloemlezing uitbrengen?

Dat wilden ze niet. Ze wilden een kalender omdat je op die manier elke dag een blaadje krijgt: een druppelsgewijze toevoer van gedichten. En een kalender voelt ook niet zo groots en serieus als een Bundel met Gedichten. Hier mag je in scheuren, e mag bewaren wat je wilt. Ze vonden die luchtigheid aantrekkelijk.

Na de verwerking van de feedbackronde kon de kalender naar de printer. Peter heeft ze daar zelf opgehaald. Hij en Fred hebben daarna een paar weken de tijd genomen om de kalenders aan vrienden en kennissen te geven. Een heel leuke reden om even bij iedereen aan te waaien.

tevreden

We zijn allemaal heel tevreden en trots op het resultaat. De ontvangers vragen al om een vervolg, maar dat komt er niet. Nu is het aan hén om er zelf een te maken 🙂

 

door Sanne Bloem

Kalenderverhalen

Bij elke bestelling die we binnenkrijgen, roepen we: "yessss! iemand gaat een kalender maken". Soms delen de makers hun verhalen: waarom ze aan de slag gaan en hoe, vaak ook het eindresultaat.

Kalenderverhalen in je inbox ontvangen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?