De Harie Bombarie Happy Future Kalender

Van 2010 tot 2018 maakte Sanne (ik) elk jaar een Zelfgemaakte Scheurkalender. Har leverde elk jaar iets in voor op die kalender. Nu is hij zélf bezig met een scheurkalender. Hij wilde die in 2020 afmaken, maar bevrijdde zich van het haasten. Hij maakt de kalender helemaal zelfstandig, zonder hulp van ons, maar we juichen ‘m vanaf de zijlijn toe.

Ik vroeg aan hem of hij wilde vertellen over de verschillende fases in zijn maakproces. Hier beschrijft hij de eerste stappen. 

Mijn eigen zelfgemaakte scheurkalender: Yes!

Ooit, ik weet niet hoeveel jaar geleden, bestelde ik Sanne’s Scheurkalender. Volgens mij was het haar tweede, in 2011. Maar pin mij daar niet op vast (dat was de eerste kalender, red).

Het toiletbezoek werd nu om meerdere redenen een genot, want elke dag een kleine verrassing aan de muur. Gemaakt door meer dan vijftig mensen die, op hergebruikt papier, glimlachjes, traantjes en fronzen op mijn ziel toverden. Prachtig veelzijdig.

Toen ik later dat jaar haar oproep las voor bijdragen voor de nieuwe Zelfgemaakte Scheurkalender, wilde ik bij dat clubje samenstellers horen. En ik moedigde mijn omgeving aan om die kalender te kopen. Mijn beste vrienden kregen er een als kerstcadeautje. Ze werden in dank aanvaard.

In 2019 lees ik via sociale media, dat Sanne en Eva mensen gaan aansporen om zelf een jaarkalender samen te stellen. “Dit wil ik ook”, roep ik hard achter mijn computertje. Ik kan voortborduren op het bestaande concept. Ik heb een ideeënkist vol teksten, krabbeltjes, tekeningetjes en puzzeltjes, dus het mag geen probleem zijn om de blaadjes vol te krijgen. Ik heb al een schoenendoos vol A4’tjes, die eenzijdig gebruikt of bedrukt zijn, dus ik ga aan de slag. Eind 2020 zal mijn eigen zelfgemaakte scheurkalender 2021 verschijnen!

papier verzamelen

Mijn eigen zelfgemaakte scheurkalender: Oei!
In de zomer van 2020 start ik met het samenstellen van mijn eigen zelfgemaakte scheurkalender. Ik heb vrienden en bekenden gevraagd om eenzijdig bedrukte A4’tjes voor mij te bewaren. (De originele zelfgemaakte scheurkalender werd thuis geprint op papier dat op de achterzijde al een keer bedrukt was, red.) Ik vertel erbij, dat ik vooral verzot ben op gekleurd papier en gekleurde printjes. “Maar ook half bedrukte zwart-witte vellen neem ik in dank aan, hoor!”

het opmaken

Een paar jaar geleden heb ik mij voor vijftig euro het programma Affinity Photo aangeschaft. Het blijkt inderdaad een goed en veel goedkoper alternatief te zijn voor Adobe Photoshop. En ik kan er -na wat uitproberen- een prima basis lay-out mee maken voor mijn kalender. Nog nooit heb ik zo vroeg een agenda voor het volgende jaar gekocht.

 

flinke klus

In augustus heb ik de eerste vijftien dagen klaar en in een mapje opgeslagen als pdf: de eerste 8 dagen van januari 2021 en 7 dagen, die op mijn pad kwamen: de verjaardag van mijn broer, fiets-naar-je-werk-dag, begin van de meteorologische lente, dat soort dagen.

Vijftien dagen in drie weken tijd. Oei. Er resten nog vijftien weken tot begin december. Oei. Dat wordt doorwerken. En oei, voor één enkele kalender zijn dik 90 vellen A4 nodig, en dan moet mijn inktjetprintertje meewerken. Hoeveel inktpatronen heb ik daar eigenlijk voor nodig? En het snijmes dat ik kan lenen blijkt maar maximaal 10 vellen tegelijk te kunnen halveren. Hoe bundel ik die blaadjes? Ik kijk naar mijn tafel, die eigenlijk altijd wel vol ligt. Ehm… waar maak ik die dingen eigenlijk?

 

cadeautje

“Har, weet jij iemand die een laserprinter kan gebruiken?” Hij doet het nog goed, aldus de vriendin, die bij een communicatiebureau werkt.

De printer biedt niet meer alle mogelijkheden van een veranderende markt. “Ja, ikke!” roep ik. Enige voorwaarde blijkt dat ik hem zelf ga ophalen. “En vraag iemand mee, want wij kunnen hem niet tillen,” zegt vriendin. Ergens begin 2021 kan ik het snelprintmonster gaan halen. Ik neem een moedig maar onvermijdelijk besluit: ik stel de oplevering van de kalender een jaar uit.

Dat voorkomt ook dat ik twee maanden te weinig nachtrust krijg. Ik heb immers -eind oktober- nog niet eens 60 dagen gevuld en klaar.  “Oh, jammer”, reageert mijn omgeving als ze vragen naar de voortgang van mijn kalender, “maar schrijf maar alvast op: ik wil er een.” De eerste bestellingen.

 

De planning

Bevrijd van de druk van het moeten, werk ik nu elke week aan mijn scheurkalender. Nou ja, de ene week wat minder, maar dat haal ik de andere week weer in. Ik twijfel nog of ik alle 365 blaadjes zelf gevuld krijg met verhaaltjes, gedichtjes, puzzeltjes, tekeningetjes, liedjes en wat nog meer in die tekstenkist en dat hoofd van mij zit.

Eerste ijkpunt wordt 1 juni 2021. Heb ik dan niet het vertrouwen dat ik zelf alle dagen naar mijn zin gevuld krijg, dan schakel ik hulptroepen in.

Medio september wil ik dan het bestaan van de kalender aankondigen via de sociale kanalen, en natuurlijk ouwerwets met mijn mondreclame.

1 November moet-ie klaar zijn voor de belangstellenden. Ik ga ‘m per 4 stuks (of een veelvoud hiervan) produceren. Niet met het doel om er geld mee te verdienen. Ben je mal. Gewoon, om de mensen die altijd zo positief reageren op mijn posts op facebook en instagram een jaar lang te amuseren op een old fashioned way.

onbetaalbaar

En het is natuurlijk ook een prima manier voor mij om deze coronaperiode iets om handen te hebben. En misschien doe ik het ook wel voor mezelf. Zoals ik ooit 80 kilometer op één dag wilde lopen. Dat gevoel, als je je doel bereikt. Feitelijk heb je er niks aan, maar het is onbetaalbaar. 

door Har van de Bekker

Harsens.nl
Interesse in zijn kalender? bestel bij Har.

ideeën- en tekstenkist

Kalenderverhalen

Bij elke bestelling die we binnenkrijgen, roepen we: "yessss! iemand gaat een kalender maken". Soms delen de makers hun verhalen: waarom ze aan de slag gaan en hoe, vaak ook het eindresultaat.

Kalenderverhalen in je inbox ontvangen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief

Tips voor kalendermakers 

Ga jij ook een kalender maken op de computer die je zelf, veelvuldig thuis gaat printen? Hier zijn 10 tips van Har en Sanne:

 1. begin op tijd, neem zeker 3 maanden maar liefst een jaar

 2. maak een realistische planning, neem daar ook in op dat je de kalender moet promoten

   

 3. maak series van twaalf: elke maand komt het terug, dat zorgt voor een fijne voorspelbaarheid en het geeft je een klein afgebakend kader in het grotere geheel – dat soms wat overweldigend kan zijn

   

 4. kies voor een kalender op A6 formaat zodat je 4 pagina’s op één A4’tje kunt printen

   

 5. koop/leen een goede snijmachine (Dahle 561) én een goede perforator

   

 6. neem bestellingen aan via een webformulier of via je webwinkel, om het overzicht te houden

   

 7. maak regelmatig een backup van je bestanden

   

 8.  doe de opmaak in een programma waar jij je comfortabel mee voelt, Indesign is hiervoor zeer geschikt. In het eerste jaar werkte ik in Word (en dat zag je er ook wel aan), Har werkt met het gratis programma Affinity Photo, dat lijkt op Photoshop. Je kunt dan allemaal losse pdf’s maken en die later samenvoegen tot één bestand.

   

 9.  vraag vrienden en bekenden om input. Zelf álles schrijven/tekenen/maken is een hele klus. Vraag mensen om bijdrages en je hebt naast mooie dingen die je zelf neit had bedacht, ook nog meer dragvlak voor je kalender. Meer mensen die er trots op zijn en die ‘m mee willen verkopen

   

 10. vraag twee mensen om de eindredactie te doen: iemand die super goed is in spelling en iemand die een andere kwaliteit heeft: meer gericht op de opmaak of de inhoud bijvoorbeeld.

  Bonus tip: heb plezier. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?