gaatje                                           

                                                                                                                         

290 scholieren maken een scheurkalender

voor schooljaar 2022-2023

Op één dag maakten 290 leerlingen alle pagina’s van hun eigen scheurkalender.

De leerlingen van dit volwassenonderwijs (“VAVO”) startten in september 2022 hun HAVO jaar. Tijdens hun introductiedag maken ze met elkaar en individueel alle pagina’s van hun eigen scheurkalender voor het schooljaar 2022-2023.

“Hun jaar”, dat hebben we gebundeld in een Zelfgemaakte Scheurkalender. 

 

Workshops

Hun eerste schooldag op deze school. De leerlingen kennen elkaar helemaal niet, want ze zijn uit allemaal verschillende hoeken toegestroomd naar deze school. Ze staan wat onwennig in de hal.

Ze leren op deze dag hun mentor kennen en alle praktische zaken komen aan bod. En dan gaan we iets geks doen.

Elke klas, wordt opgedeeld in vier groepen. Elke groep krijgt keuze uit twee verschillende workshops. Zo kunnen ze zelf kiezen wat ze leuk vinden om te doen. Door in kleinere groepen te werken, is het voor hen makkelijker om contact met elkaar te maken.

De tafels liggen vol met tijdschriften, scharen, boeken, stiften, gummen, potloden en opdrachten. Een vrolijke uitnodiging om iets te gaan maken vandaag.

Er is gekozen om een scheurkalender te maken omdat de leerlingen zo de kans hebben om elkaar beter te leren kennen, terwijl ze met hun handen bezig zijn. Terwijl ze dilemma’s bedenken, gedichten verzamelen of hun eten tekenen, wordt er -aan sommige tafels- druk overlegd en gelachen.

Andere tafels zijn wat stiller, daar wordt heel precies binnen de lijntjes gekleurd. En als ze klaar zijn, leidt zo’n tekening vaak toch weer tot een gesprekje onderling.

 

Censuur

Niet alle kalenderpagina’s die zijn gemaakt, zijn geschikt voor op de kalender. Een enkele gemaakte kalenderpagina is (doorgaans onbedoeld) kwetsend voor anderen, die besluiten de docenten van de opleiding er niet in te zetten.

 

De inhoud

De inhoud van deze kalender sluit precies aan op de mensen die het komende schooljaar gaan scheuren. Hun grappen, hun eten, hun tips aan elkaar, hun beelden van de stad waar ze wonen.

 

Scannen 

Alle kalenderapagina’s werden verzameld en gedigitaliseerd. Sommige pagina’s zijn iets bewerkt om ze beter uit te laten komen op de kalender. De data werden toegevoegd en de koptekst met daarin de naam van de school en het schooljaar, zodat dat elke dag zichtbaar zijn. De kalender werd omgezet naar grijstinten, omdat printen in kleur zéér prijzig is.

 

De vorm

De oplage van deze kalender was klein. In de zes lokalen van de HAVO kwam een kalender te hangen, daarnaast ook op een paar centrale punten voor de staf. 

De school liet de kalenders door een externe partij (waarmee  bestaande staffelafspraken zijn) zwart/wit printen.  Vaak werken wij van de Zelfgemaakte Scheurkalender met een vaste printer, maar als de opdrachtgever dat wenst, leveren we alleen een digitaal bestand en één papieren showmodel.

Deze kalender wordt ook dagelijks digitaal in kleur op een centraal beeldscherm op de school weergegeven.

 

Een scholierenscheurkalender

De school: “We hebben er met veel plezier naar gekeken en waren heel enthousiast. Er zaten echt een paar pareltjes tussen. Ook een paar hele grappige, creatieve en ontroerende, heel tof!”

Tips om op één dag een scheurkalender te  maken 

Gaan jullie ook een scheurkalender maken met echte pagina’s die je digitaliseert en daarna in meervoud laat printen? Hier zijn tips

 

 1.  Bedenk opdrachten of workshops om mensen die zelf geen idee hebben om op een kalender te zetten, aan te moedigen iets te maken. 
 2. Denk na over voor jullie belangrijke data, feestdagen, 
 3. Geniet ervan te zien wat er gebeurt as je mensen de kans geeft om iets creatiefs te maken.
 4.  Toon een voorbeeld of beschrijf goed wat het het einddoel is. Vertel wat je voor ogen hebt met de kalender, voor wie is de kalender, geef voorbeelden. 
 5. Geef mensen richtlijnen voor een kalenderpagina: kleurgebruik, ruimte voor een datum aan de bovenkant?, laat hen hun naam erop zetten, niets op de achterkant zetten.
 6. Doordat de pagina’s worden ingescand wordt de kalender heel mooi eigen en niet zo strak als je van digitaal ontworpen kalenders gewend bent. Wil je iets strakker, dan kun je er voor kiezen een deel digitaal te laten maken (bijvoorbe
 7. Je kunt ervoor kiezen om de datumstickers op de originelen te plakken of je voegt de data er in een ontwerpprogramma aan toe (beide kunnen wij ook voor je doen. 
 8.  Het digitaliseren van de pagina’s is een tijdrovende klus, houd rekening met zeker 4 uur. Doe het met een camera/telefoon en goede lichtbron of met een scanner.

  Bonus tip: heb plezier.

  Neem contact met ons op als wij je kunnen helpen bij het maken van zo’n kalender. Wij hebben het vaker gedaan en weten precies wat jij nodig hebt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?