Wat is een Zelfgemaakte Scheurkalender?

 

Een zelfgemaakte Scheurkalender is een door jou gemaakte verzameling van 365 vellen A6-papier.

Wat er op je Zelfgemaakte Scheurkalender staat bepaal jij zelf want je maakt ‘m zelf.

Met een scheurkalender ga je zelf of in een groep creativiteit en aandacht inzetten om iets te maken waar je een jaar van kunt nagenieten

Je kunt een scheurkalender maken omdat je zelf zin hebt in een groot creatief project, omdat je een heel persoonlijk (trouw)cadeau wil maken, omdat er iets bijzonders gebeurt in het leven van iemand die je liefhebt of omdat je als organisatie jouw geweldige waarden wilt laten zien.

We hebben pakketten in de webshop waarmee je meteen zelf aan de slag kunt. We doen maatwerk voor mensen die andere wensen hebben.

 

Je kunt zelf 1 kalender maken:

zelf – in je eentje

samen – met je vrienden of familie

Je kunt samen een heleboel kalenders maken:

groep – gaan we voor je printen

Veelgebruikte termen

Scheurchef
Een Zelfgemaakte Scheurkalender wordt geïnitieerd en samengesteld door de “Scheurchef”. Dit is de Chef die alles verzameld, bijhoudt en regelt. Maak je zelf één kalender (de Zelfmaker) dan ben jij hoofdbijdrager én chef in één, wat een eer :).

Bijdrager
De bijdragers maken kalenderpagina’s oftewel de inhoud van de scheurkalender: digitaal of op papier.

Ontvanger
Degene die de kalender uiteindelijk mag ophangen is de ontvanger van de kalender. Maken jullie met een groep een hele berg kalenders dan zijn er heel veel ontvangers.

 

Wie runnen het bedrijf “de Zelfgemaakte Scheurkalender”?

 

De Zelfgemaakte Scheurkalender is een bedrijf van Sanne Bloem (rechts), opgericht met Eva Bullens (links).

Het is een plek waar mensen (zoals jij) worden geholpen om in hun eentje of samen een Zelfgemaakte Scheurkalender te maken.

Makers van allerlei niveau’s worden gestimuleerd om zich creatief te ontplooien. Het proces staat centraal. 

Power to the Proces, is dus een van onze slogans.

Sinds 2010..

Al in 2010 begon Sanne zelf met het maken van een kalender van haar moeder. Omdat ze de kalender zelf niet helemaal vol kreeg, schakelde ze de hulp in van bevriende kunstenaars, dichters, fotografen, tekenaars en andere makers. Dat liep volledig uit de hand en escaleerde tot acht jaren waarin de herfst volledig in het teken stond van oud papier verzamelen, bijdragen sorteren, printen, snijden, perforeren en al wat komt kijken bij het maken van honderden Zelfgemaakte Scheurkalenders, die gretig aftrek vonden in winkels in Nederland en België.

En toen?

 

Wat is er leuker dan scheurkalenders maken? Weinig!

Andere mensen zélf een scheurkalender te laten maken, dat was de droom. We konden het idee niet voor ons houden en als snel hadden we een aantal testcases waar we het samen-kalenders-maken konden uitproberen. Zo kregen we nóg meer zin om met mensen kalenders te maken.

Samen met Eva Bullens maakte Sanne de Zelfgemaakte Scheurkalender een maakproject voor iedereen. 

 

 

Waarom scheurkalender?

 

Zelf een scheurkalender maken duurt lekker lang, maar niet té lang. Precies lang genoeg om je eigen innerlijke, creatieve scheurbeest te laten ontwaken en uit te dagen.
Het is ook een hele fijne vorm om samen te maken. Iedereen kan er een ei in kwijt als je anderen uitnodigt om iets bij te dragen aan je kalender, zul je versteld staan van andermens’ creativiteit.

 

Als je klaar bent kun je nog een jaar lang (na)genieten van het eindresultaat.

– je kunt een jaar lang zelf je ei- gen scheurkalender omslaan
– je kunt de kalender aan je moeder geven, en vragen of zij de kalender na een jaar door- geeft/teruggeeft
– je kunt de kalender ophangen in je stamkroeg
– je kunt de kalender in de kast leggen en kijken en over twee
jaar ophangen en jezelf dan met jezelf van nu verrassen
– je kunt ook gewoon lekker een kalender maken en straks wel zien wat zich aandient waar- voor je ‘m gaat gebruiken. Mis- schien gaat het je meer om het lekker maken dan om het eind- resultaat.

Waarom zelfmaken?

Zelfmaken is te gek!

Allereerst, het is een goede reden om lekker in alle rust aan de keukentafel, op een terrasje of liggend in het gras aan iets nieuws te werken.

Al doende leer je een nieuwe techniek, bekijk je de wereld van een andere kant en verras je niet alleen een ander, maar vooral jezelf.  

Waarom samenmaken?

Wij geloven in 1+1=3, in de poëzie van het samendoen.

Als je binnen een groep met veel plezier samen aan een gezamenlijk resultaat werkt, heb je het gevoel onderdeel te zijn van iets groters. Je ziet wat jouw bijdrage is en hoe anderen de wereld zien.

Wat doen wij?

Zelfmaken kost een beetje discipline. Wij helpen daarbij.

We helpen je met de praktische kanten van het proces. Wij weten dat je het alleen kunt, het kost alleen zo. veel. meer. tijd.
We gunnen je onze hulp. Je kunt het wiel zelf uitvinden, maar wat heerlijk als je je door ons laat begeleiden. Zodat jij je kunt focussen op de leuke dingen.

Lees hier meer over ons

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?