Wat is een Zelfgemaakte Scheurkalender?

 

Een zelfgemaakte Scheurkalender is een door jou gemaakte verzameling van 365/366 vellen A6-papier.

Wat er op je Zelfgemaakte Scheurkalender staat bepaal jij zelf want je maakt ‘m zelf.

Wij helpen je erbij.

 

Je kunt zelf 1 kalender maken:

zelf – in je eentje

samen – met je vrienden of familie

Je kunt samen een heleboel kalenders maken:

groep – gaan we voor je printen

Veelgebruikte termen

Scheurchef
Een Zelfgemaakte Scheurkalender wordt geïnitieerd en samengesteld door de “Scheurchef”. Dit is de Chef die alles verzameld, bijhoudt en regelt. Maak je zelf één kalender (de Zelfmaker) dan ben jij hoofdbijdrager én chef in één, wat een eer :).

Bijdrager
De bijdragers leveren bijdragen ofwel inhoud voor op de scheurkalender: digitaal of op papier.

Ontvanger
Degene die de kalender uiteindelijk mag ophangen is de ontvanger van de kalender. Maken jullie met een groep een hele berg kalenders dan zijn er heel veel ontvangers.

Community
Wij dromen van een online omgeving waar iedereen die meedoet aan het maken van een Zelfgemaakte Scheurkalender onderdeel van is en waar alle makers hun bijdragen met elkaar kunnen delen en ideeën kunnen uitwisselen.

Wie runnen het bedrijf “de Zelfgemaakte Scheurkalender”?

 

De Zelfgemaakte Scheurkalender (ZSK) is een bedrijf van Sanne Bloem en Eva Bullens.

We helpen mensen (zoals jij) om in hun eentje of samen een Zelfgemaakte Scheurkalender te maken.

We stimuleren makers van allerlei niveau’s om zich creatief te ontplooien en we ontzorgen in het (samen-)maakproces.
Power to the Proces, is een van onze slogans.

Sinds 2010..

Al in 2010 begon Sanne zelf met het maken van een kalender van haar moeder. Omdat ze de kalender zelf niet helemaal vol kreeg, schakelde ze de hulp in van bevriende kunstenaars, dichters, fotografen, tekenaars en andere makers. Dat liep volledig uit de hand en escaleerde tot acht jaren waarin de herfst volledig in het teken stond van oud papier verzamelen, bijdragen sorteren, printen, snijden, perforeren en al wat komt kijken bij het maken van honderden Zelfgemaakte Scheurkalenders, die gretig aftrek vonden in winkels in Nederland en België.

En toen?

 

We dachten, wat is er leuker dan scheurkalenders maken voor andere mensen? Andere mensen zélf een scheurkalender te laten maken! We konden het idee niet voor ons houden en als snel hadden we een aantal testcases waar we het samen-kalenders-maken konden uitproberen. Zo kregen we nóg meer zin om met mensen kalenders te maken.

Waarom scheurkalender?

 

Zelf een scheurkalender maken duurt lekker lang, maar niet té lang. Precies lang genoeg om je eigen innerlijke, creatieve scheurbeest te laten ontwaken en uit te dagen.
Het is ook een hele fijne vorm om samen te maken. Iedereen kan er een ei in kwijt als je anderen uitnodigt om iets bij te dragen aan je kalender, zul je versteld staan van andermens’ creativiteit.

 

Als je klaar bent kun je nog een jaar lang (na)genieten van het eindresultaat.

– je kunt een jaar lang zelf je ei- gen scheurkalender omslaan
– je kunt de kalender aan je moeder geven, en vragen of zij de kalender na een jaar door- geeft/teruggeeft
– je kunt de kalender ophangen in je stamkroeg
– je kunt de kalender in de kast leggen en kijken en over twee
jaar ophangen en jezelf dan met jezelf van nu verrassen
– je kunt ook gewoon lekker een kalender maken en straks wel zien wat zich aandient waar- voor je ‘m gaat gebruiken. Mis- schien gaat het je meer om het lekker maken dan om het eind- resultaat.

Waarom zelfmaken?

Zelfmaken is te gek!

Allereerst, het is een goede reden om lekker in alle rust aan de keukentafel, op een terrasje of liggend in het gras aan iets nieuws te werken.

Al doende leer je een nieuwe techniek, bekijk je de wereld van een andere kant en verras je niet alleen een ander, maar vooral jezelf.  

Waarom samenmaken?

Wij geloven in 1+1=3, in de poëzie van het samendoen.

Als je binnen een groep met veel plezier samen aan een gezamenlijk resultaat werkt, heb je het gevoel onderdeel te zijn van iets groters. Je ziet wat jouw bijdrage is en hoe anderen de wereld zien.

Wat doen wij?

Zelfmaken kost een beetje discipline. Wij helpen daarbij.

We helpen je met de praktische kanten van het proces. Wij weten dat je het alleen kunt, het kost alleen zo. veel. meer. tijd.
We gunnen je onze hulp. Je kunt het wiel zelf uitvinden, maar wat heerlijk als je je door ons laat begeleiden. Zodat jij je kunt focussen op de leuke dingen.

Lees hier meer over ons

Doe lekker sociaal

#zelfgemaaktescheurkalender

Contact

Wil je onze nieuwsbrief?