nieuws


topografietopper (wereld)

Wil je nauwkeuriger tekenen? Dit plaatje kun je printen:

print-wereldkaart

bron van de afbeelding: worldatlas

 

 

SPOILER HIERONDER STAAN DE LANDEN INGETEKEND

EN EEN KAART MET ALLE LANDEN + de staten van Amerika.

 

(ssssssscrolllllen maar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij gisteren de landen goed ingetekend?

 1. Algerije
 2. Oman
 3. Uruguay
 4. Belize
 5. Canada
 6. Kazachstan
 7. Tasmanië
 8. Eritrea
 9. Bolivia
 10. Oostenrijk
 11. Rusland

landkaart-wereld-met-landen

bron van het plaatje: worldatlas (idee en kleurtjes: sannebloem)

Mail me een foto van jouw antwoorden voor in de galerij!

Alle landen:

 

wereld-met-grenzen

bron van het plaatje: worldatlas

Bekijk hier alle landen (met hun hoofdsteden) van de wereld (in 2016): wikipedia


de horoscoop van de steenbok 2017

http://www.astrohoroscoop.nl/steenbok2017

 

De horoscoop van 2017 voor de Steenbok belooft verwezenlijking in hun carrière. Maar als het gaat om relaties zullen de doelgerichte en ambitieuze mensen die geboren zijn onder dit sterrenbeeld, verbonden met de planeet Saturnus, niet succesvol zijn. Vooral in de tweede helft van het jaar. U zult positieve energie voelen op het gebied van uw persoonlijkheid. U zult ook een grote ontwikkeling ervaren en nieuwe innerlijke rust vinden. Als een nieuw en evenwichtig persoon zult u het beter doen dan ooit tevoren.

Volgens de horoscoop staat er een drukke periode voor de Steenbok te wachten gelijk vanaf het begin van het jaar. Wat betreft uw carrière zult u uitblinken. Ook na de feestdagen zult u uw werktempo niet verliezen, zodat u gemakkelijk kunt winnen ten opzichte van andere collega’s. U kunt vooruitgang in uw werk verwachten, waarna u eindelijk weer wat meer vrije tijd zult hebben.

De lentemaanden van 2017 zullen leiden tot een stabiele periode. Misschien zult u een crisis ervaren in een langdurige relatie, maar dat is geen excuus voor afstandelijk gedrag. Praat open over het probleem en u zult zien dat het snel wordt opgelost. U zult het in ieder geval niet oplossen met de zogenaamde “silent treatment.” Wanneer u allebei uw best probeert te doen, zal de verloren harmonie snel weer worden teruggevonden.

De horoscoop spreekt u, vooral halverwege het jaar, aan om hulp niet te weigeren. Overmatige blootstelling aan stress kan uw gezondheid schade brengen. Het kan zijn dat u meer tijd aan werk moet besteden dan u zou willen, maar probeer in ieder geval uw problemen niet mee naar huis te nemen. Besteed voldoende aandacht aan uw partner, anders kan het zijn dat problemen opnieuw zullen verschijnen. Daarnaast kan uw partner uw verhoogde afwezigheid verkeerd interpreteren. Besteed ook aandacht aan uw gezondheid. De Steenbok moet in deze periode maagproblemen niet negeren. Maar wees gerust, dit zal slechts tijdelijk zijn.


de voorkant

De voorkant van de kalender moet altijd mooi zijn.

Die van 2017 printte ik op oude landkaarten. Ik was zo blij met die vondst: door restmateriaal te gebruiken sloot het karakter van de voorkant nu ook aan bij de rest van de kalender. En dat landkaartpapier was ook nog eens ontzettend mooi.

Hoe kon ik dat ooit nog toppen?

Een paar weken geleden was ik aan het borrelen met Daan (die ik ontmoet had toen ik Scheurkalenders aan het verkopen was in Amsterdam). Waarom weet ik niet meer hik maar hij zei ineens iets over zelf papier maken. En ik dacht: jaaaa dat is het! De volgende scheurkalender moet een voorkant krijgen van Zelfgemaakte papier.

Dus dat ben ik nu aan het researchen: of én hoe ik papier moet maken. Mijn eerste test van eierdozen leverde al prachtig papier op (zie foto). Op 20 april 2017 ga ik een middag papier maken in de Papierderij in Utrecht. Wie zin heeft om op die dag ook papier te leren maken, kan zich nog aansluiten bij de workshop van Leo. Lees hier meer.

Ik weet nog niet hoe ik de letters op de niet-egale voorkant moet krijgen. Misschien door te zeefdrukken of met een stempels? Ik moet nog allerlei dingen uitproberen.

Zelf papier maken! Net nu ik dacht dat het hele kalender-maken niet arbeidsintensiever kon, haha. Het is zeer waarschijnlijk dat de kalender (door het maken van het voorkantpapier, maar ook doordat ik als alles doorgaat nóg meer kerstmarkt ga organiseren dan eerst en dus heel druk ben) een zeer gelimiteerde handgemaakte oplage krijgt. Hou de voorverkoop dus in de gaten als je erop zit te azen.

Zelfgemaakt papier! Hoe kan ik dát ooit nog toppen?


Daan heeft trouwens twee reisboeken geschreven (een heerlijk toeval nu ik zelf ook een reisboek aan het schrijven ben). Zijn eerste boek gaat over Liften naar Suriname, is dat niet vet. Je denkt vast: dat kán helemaal niet. Wel dus.

Zijn tweede boek gaat over reizen in Indonesië en ja ik heb al gevraagd of er stukken daarvan op de Zelfgemaakte Scheurkalender van 2018 mogen.


Moet er een scheurapp komen?

Een aantal mensen vroeg al aan me of het niet eens tijd werd voor een Zelfgemaakte Scheurkalender app. Waarop je elke dag een push-melding krijgt van de bijdrage van die dag. Ik weet het niet. Is het dan nog een zelfgemaakte scheurkalender? Hoeveel moet die app kosten? De inkomsten zou ik kunnen delen met de bijdragers, maar hoe is dat haalbaar?

Ik hoor heel graag jouw overwegingen. Maar enkel ‘ja’ of ‘nee’ klikken mag ook.

Moet er een scheurapp komen?

Laden ... Laden ...

topografietopper (Nederland)

Print het plaatje om nauwkeuriger te werken:

holland-png

bron van het plaatje van Nederland: http://jackover.blogspot.nl/2011_01_01_archive.html

 

 

HIERONDER DE ANTWOORDEN!!

 

 

 

 

 

 

 

niet verder scrollen als je het nog niet wilt weten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De antwoorden:

Teken op de kaart:

1. Vaals
2. Ameland
3. De Hoge Veluwe
4. Markermeer
5. De Efteling
6. Tjeukemeer
7. Opperdoes
8. Neeltje Jans
9. Vierdaagse

nederland

 

Mail me een foto van jouw antwoorden voor in de galerij!


de laatste nieuwe

De kalender op nieuw papier wordt gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Ik moest gokken hoeveel kalenders ik van hen nodig had. Ik bestel ze en een week later, tadaaa, zijn ze klaar. Zonder enige moeite mijnerzijds. Handig hoor. Maar nu loopt het jaar ten einde en ik ga geen nieuwe lading meer bestellen.

Die met oud papier, die kan ik gewoon blijven maken en als er geen vraag meer is, stop ik met maken. Maar met die nieuw-papier-kalenders blijf ik dan zitten en dat is bere-zonde.

Ik had gegokt op 130 kalenders met nieuw papier en nu zijn ze “op”. Dat wil zeggen: ze zijn niet per direct verkrijgbaar. Er liggen er nog een paar bij winkels en als die niet verkocht worden, dan komen ze weer terug naar de scheurfabriek, maar als je er NU NU NU een wilt hebben, dan moet je snel zijn want er is er nog maar één (en misschien is die nét weg als je dit leest) moet je er een met oud papier bestellen, die maak ik voor je.

Stuur me een mail als je de kalender met nieuw papier in de “backorder” wilt. Dan mail ik je zodra ik er een heb, of zodra ik weet dat ze echt allemaal op zijn.


watdascheur

Watdajel is een kunstmanifestatie in Utrecht. Ze maken ter aankondiging altijd prachtige kunstwerken en hangen die op in het stationsgebied.

Het leek met vet om daar ook aan mee te doen: om een scheurkalenderfabriekje te bouwen en dan bezoekers uit te nodigen om te helpen met het maken van de kalender. Ik mailde en het mocht.

help

Je kon van links naar rechts werken, alle stappen ervaren. Voor elke vaardigheid kreeg je een sticker op je diploma. Er was zelfs een sticker die dag voor het “in de winkel leggen”.

Het was rete druk bij Watdajel en bij het maken van de Kalender in het bijzonder. Op een goed moment waren er 5 mensen tegelijk bezig. Ik had echt niet verwacht dat we echt veel kalenders zouden maken daarzo, maar er waren zo’n 24 kalenders af na die dag!! Ik had ineens een mega voorraad.

2016-11-19-14-20-20

Diplomauitrekingen:

Ik was bang dat het chaotisch zou worden, dat er kalenders zouden worden gemaakt waar misschien wel hele maanden ontbraken of die slordig waren, maar alle kalendersmakers namen hun taak erg serieus. Met enige schaamte zag ik dat ze vaak veel netter werkten dan ik. Kijk hier onder op de foto zie je een vierkantje in het midden van een stapel half gesneden kalenders. Nou neem maar van mij aan dat daar echt heus nooit geen vierkantje zit als ik zelf snij.

netjes

Het was zo leuk, ik hoop dat ik het op andere plekken ook nog eens zo kan gaan doen.


365 dagen genieten

Toen Liselotte van Indebuurt Utrecht me laatst interviewde over leuke plekken in Utrecht, zei ik om de andere zin “trouwens ik maak ook een scheurkalender”. Gelukkig vatte ze de hint en zo zat een paar weken later haar collega Anne-Meike bij mij in de woonkamer/scheurfabriek om te praten over de kalender voor de rubriek “De Koopman”.

screen-shot-2016-11-02-at-10-25-31

https://indebuurt.nl/utrecht/winkelen/zelfgemaakte-cadeau-365-dagen-lang-plezier~16321


een mega order

Een paar weken geleden, de kalender was nét af, kreeg ik een grote bestelling (46 kalenders!). We hebben keihard doorgewerkt om alles in een paar dozen te krijgen. Het was een gekke bestelling… De kalenders moesten allemaal naar een postbus in Spanje. Ik had al wel een vermoeden voor wie ze waren, maar kon het nog niet met zekerheid zeggen.

Tot vorige week, toen we bij mijn moeder in haar schoen al een bekend pakketje ontwaarden, omringd door een berg pepernoten. Het was echt vreemd want de Sint is nog niet eens in het land, hij is nog niet eens in de buurt! Er moet al minstens 1 Piet, misschien wel meerdere vooruit zijn gesneld. Zij verspreiden nu al cadeautjes en pepernoten, om de druk tussen 12 november en 5 december wat te verlichten. Dat is pas time management. Hou je schoen dus in de gaten de komende dagen, wie weet komt hij bij jou ook vroeg dit jaar.

2016-10-22-08-09-47


eregallerij van scheurhelpers

Wie meehelpt in de Scheurfabriek krijgt een scheurkalenderdiploma, met een sticker voor alle verrichte handelingen.

Het is fijn als er mensen komen helpen. Soms 4 tegelijk, soms 1 iemand. We perforeren, rijgen, printen, stickeren, pakken in en we kletsen.

Wie ook een keer wil komen helpen in welkom, de fabriek is vaak open in de avonduren (di,wo,do,vr – 17:30u-21:30u). Stuur me een berichtje als je wilt komen.

Deze mensen zijn al geweest (sommige zelfs meer dan één keer <3 ):
(alfabetisch)

 • Andrea Koelink
 • Emilie van Zonneveld
 • Eva Anken
 • Jos van Egmond
 • Julie van Zessen
 • Juliette du Jour
 • Katrijn Kuypers
 • Pauline van Nouhuijs
 • Rob van Barneveld
 • Sandra Katharina
 • Shamida Smulders

diploma-rob


Alle scheurberichten in je emailvenster

Alle nieuwe berichten die op de website verschijnen worden op zondag gebundeld en digitaal verzonden. Wie niets wil missen, schrijft zich in voor deze extra dikke nieuwsbrief.

Dan krijg je dus: nieuws, aanvullingen op de kalender, vlogs, enzo.

Er is ook een dunne nieuwsbrief: dan krijg je alleen inleververzoeken en andere super praktische mails.


de kalender naar een winkel brengen

Lopen, bus, trein, tram, lopen >> kom je uit bij Toon in Amsterdam.

VLOGGGG!

Al jaren verkoop ik de Zelfgemaakte Scheurkalender bij TOON. Ik verkoop ‘m bij een aantal winkels in Nederland (zie: verkooppunten).

Ik kan niet naar alle winkels toe, het kost te veel tijd, ook al is het veel gezelliger om het zelf te doen.  Ik hoop dat ik ook nog naar Gent kan om de kalenders daar heen te brengen, maar dan moet Gijs met me mee want die is gezellig én heeft een auto. GIJS! GIJS! Hij staat ook 1 keer op de kalender, met een gekke brief.


nr 28 nieuw papier gezocht

Deze kalender nr. 28 met nieuw papier is …  een nepkalender! Het is een kalender die ik uitdoste als Zelfgemaakte Scheurkalender 2017 met nieuw papier, maar die het helemaal niet was. Het is een kalender van vorig jaar met een ander voorkantje.

Ik moest foto’s hebben om de kalenders van dit jaar te promoten, maar die met nieuw papier waren nog niet gemaakt door de mensen van de kopieerservice. Dus ik vermomde een kalender van vorig jaar. In de gezellige chaos die de scheurfabriek heet, is de kalender per ongeluk verdwenen. De kalender ligt nu in een winkel of in een huis en straks komt de eigenaar ervan er achter dat de kalender super super leuk, mooi en interessant is, maar dat de bijdragen verdacht veel lijken op die van 2016 én dat de dagen niet kloppen.

Ik hoop dat wie die kalender heeft, me weet te vinden. Ik stuur dan namelijk per ommegaande een goeie kalender op (en de oude mag je houden, bonus!). Zie je nummer 28 (nieuw papier) ergens liggen in een van de winkels, slaak dan een gilletje, en licht daarna de kassamedewerker in over dit euvel.

Oepsie.


printen, vastlopen, toner vervangen etc.

In deze vlog zie je hoe het printen in z’n werk gaat, inclusief lekker veel vastgeloop, toner-verwisseling en de verklaring voor gekke vlekken op je scheurkalenderpapiertjes.

Op deze vrijdag aten we pindasoep en kwamen de volgende mensen helpen met het maken van de Zelfgemaakte Scheurkalender: Andrea van Poppin Design, Juliette, Emilie van Atelier Eem en Pauline van Nouhuys.


de markt op

Nu de kalender bestaat en ik soms meer dan 10 kalenders in huis heb (het gemaak kan echt bijna niet tegen de vraag op nu, omdat nu winkels bevoorraad moeten worden), ga ik komende tijd zo nu en dan met een karretje vol kalenders naar de markt.

De eerste markt dit jaar was de Swan Market. Ik had er goede verhalen over gehoord, onder andere van bijdrager Argibald. Op de 15e oktoberdag van dit jaar ontdekte ik of de goede verhalen klopten.

 

 


muziekpapier en diploma’s

Eva kwam voor de tweede keer helpen in de scheurfabriek. Ze deed het zo goed dat ze een diploma verdiende en prompt ontstond…

De Zelfgemaakte Scheurkalender diploma.

diploma-rob

Voor alles wat je hebt gedaan, krijg je een sticker! Spaar ze alle 9 (plus bonusstickers voor als je nog iets extra’s voor de kalender deed, zoals Eva, die kreeg dus ook een sticker voor “diploma bedenken”).

Katrijn kwam kalenders kopen maar stond voor dat ze er erg in had kalenders te perforeren. Katrijn leverde dozen dozen dozen vol muziekpapier, hoe ze daar aan komt vertelt ze in de film.

Nou, bekijk het allemaal maar:

https://youtu.be/VwnWP_UXMwU

 


welletjes in de scheurfabriek en 1 jaar gesnij

Een heerlijke woensdagavond in de scheurfabriek. Julie van Image de Julie*  kwam helemaal met de bus van Breda naar Utrecht gereisd (niet over de Merwedebrug) om te helpen in de scheurfabriek.  Ik voelde me weg vereerd.

We aten moussaka van Smulders Kookt want met al dat gescheur heb ik echt geen tijd om boodschappen te doen en te koken en btw zij kookt zo lekker.

Ik hakte, Julie ontniette (en maakte dus allemaal welletjes) en ze filmde, wat een leuke scheuravond!

 

Vanavond komt Eva weer helpen in de fabriek. Zij is een super rijger (kijk maar), dat is mooi want er liggen 16 kalenders klaar voor de rijging.

En 16 oktober ! Soepfeest & scheuren, dan komen er een heleboel mensen langs, hebben ze gemaild. Wat een scheurfeest zo.

* een van Julie’s afbeeldingen staat ook op de kalender van 2017.


alle nieuwe berichten

Er zijn twee scheurnieuwsbrieven:

 1. gerichte nieuwsbrief die maar zeer sporadisch verschijnt, meestal om te zeggen dat de kalender bestaat, om te zeggen dat de kalender uitverkocht is en om te zeggen dat er weer bijdragen gezocht worden. Meld je daarvoor hier aan.
 2. een automatische nieuwsbrief die alle nieuwe berichten van zelfgemaaktescheurkalender.nl op zondag rond 10 uur in je inbox gooit:

Alle nieuwe berichten op zondag

* verplicht veldJe wordt naar een andere website doorgestuurd, dat hoort zo.


de kalender ligt al in twee winkels

Over 1 minuut en 7 seconden heb je de eerste boekhandel waar de kalender te koop is van binnen gezien!

Vandaag was ik bij Boekhandel Savannah Bay* op de Telingstraat en bij Swordfish&Friend* op Oudkerkhof. In S.B.* dropte ik de eerste kalenders bij Lenneke de Ruijter die niet alleen een leuk mens is maar ook de bedrijfsleider bij Savannah Bay én die sinds kort ook in het boekenpanel van DWDD haar mening geeft over verse literatuur.

 

* het derde verkooppunt (het laatste in Utrecht dat op het moment van schrijven vast staat) is Strand West en dat begint ook al met een S, net als de andere winkels en het woord Scheurkalender … mmmmm

** bekende initialen!


fietskoerier gezocht

Een heleboel van de kalenders worden besteld door mensen in Utrecht. Op het einde van de hele exercitie spring ik bij die bestellingen zelf op de fiets om allerlei pakjes her en der te bezorgen, maar nu is het daar te druk voor dus doet de firma Post Nl het voor me.

Ik vind het leuker om iemand die ik ken te vragen dat te doen, maar ik weet nog niet wie ik daarvoor kan vragen, daarom deze algemene oproep.

Wie wil in Utrecht scheurkalenders bezorgen op de fiets?
(je mag zelf aangeven hoe groot je bezorggebied is)

Je krijgt op dagen dat ik bestellingen heb een mailtje/whatsap met een bezorgverzoek. Je komt ze  halen bij de scheurfabriek  (1 min van het Neude) en fietst ze naar hun bestemming. Je krijgt €3,65 (plus b.t.w.) per brievenbuspakketje, dat weegt 500 tot 1000 gram. Als het je niet lukt die dag, geen probleem, dan vraag ik iemand anders of ik schakel alsnog de Algemene Nederlandsche Postmaatschappij in.

Voorwaarden: Je bent meerdere dagen per week beschikbaar. Je hebt je eigen fiets. Je vindt het leuk om te doen. Je gaat er niet vandoor met een zak vol kalenders. Haha.

Lijkt het je wat? Neem contact met me op.

afbeelding:
stond op de Zelfgemaakte Scheurkalender 2011 (alias nr. 1),
van Sanne (Ik) Bloem


de scheurfabriek is open

De Zelfgemaakte Scheurkalender wordt thuisgemaakt in de scheurfabriek (een groots woord voor mijn woonkamer).  Zo nu en dan komen mensen me helpen met het maken, dat is het gezelligst. Dit is een filmpje van tijdens het tweede gezamenlijke scheurkalender-maken. Al eerder heb ik een heerlijk avondje zitten ontnieten en papier-sorteren met Shammy.

Het was een bring-your-own-kaas-kaasfondue feestje. Ik weet inmiddels dat ik echt talent heb voor het maken van kaasfondue. Het is echt gemakkelijk:

Recept voor iedereen-neemt-1-kaas-mee-kaasfondue
+ 1 ding om in de kaas te dopen

Als je een controlfreakje in je hebt, dan wordt het loslaten geblazen. De eerste keer dat ik bij een byo-kaas-kaasfonduefeest was, vond ik het ook spannend, maar het komt echt goed. Kaasfondue is namelijk bedacht als manier om restjes kaas op te maken en pas toen er een kaaskartel werd opgericht kwamen er standaard kazen in de kaasfondue (luister hier naar een podcast over het kaaskartel in Zwitserland en waarom er maar een paar kazen groot konden worden).

Snijd alle dipdingen zo dat ze goed gedipt kunnen worden. Zoals: stokbrood, druiven, bloemkool, bleekselderij, wortel, champignon.

Knoflook hakken (niet persen, dat wordt bitter), scheut witte wijn erbij, kaas erin raspen (wij hadden gruyere, oude kaas en roquefort), roeren, beetje kirsch erbij (niet te verwarren met kir), beetje nootmuskaat. Proeven en naar smaak dingen toevoegen. Niet laten koken, lekker laag vuur houden. Het moet goed vloeibaar zijn, dus voeg ev. nog wat extra wijn toe. Maak een papje van maizena (maiszetmeel) en koud water. Giet dat bij de kaas. Nu gaat het binden. Klaar!

 

 


best (tijd)ro(ven)de bandjes

Deze rode bandjes moeten om ALLE zelfgemaakte scheurkalenders in 2018, de thuisgeprinte en de niet-thuisgeprintte. Ik mag dus honderden van zulke bandjes schrijven. Ah yeah. That’s the way I like it.

Had ik ze ook kunnen printen? JA. Was het dan net zo bijzonder geweest? Discutabel. Laat mij lekker ontspannen joh.

Al sinds de allereerste kalender in 2010 draait alleen Sublime FM in de Zelfgemaakte Scheurkalenderfabriek.


2017 is klaar voor de laatste check

Als ik mezelf een maand lang zo veel mogelijk leuke dingen heb ontzegd (mijn discipline is op dit gebied nagenoeg nihil, het was trouwens ook vet lekker weer september 2016) en de kalender bijna helemaal is opgemaakt, bijna helemaal af is, dan mag ik haar voor het eerst printen. Reden voor een feestje! Gelukkig waren Charly en Meghan er om het mee te vieren.

Ik stamel want het is laat op de avond en ik ben moe en ik moet nog naar Erik fietsen om deze stapel met heerlijke heerlijkheid te laten controleren op spel- en typfouten, op doublures, op andere gekke dingen die ik zelf niet meer zie.

Twee dagen later was Erik klaar (dankjewel Erik, veel dankjewel! ps. hij heeft een baan dus hij was er niet 48 uur mee bezig). Ondertussen probeerde ik knopen door te hakken over het uiterlijk van de voorkant. Ik doe dat elk jaar pas als alles af is. Terwijl je dat juist van te voren zou kunnen doen en niet hoeft te bewaren tot het moment dat je haast hebt want als ‘ie helemaal gecontroleerd is, dan wil ik als de wiedeweerga gaan printen. Maar het lukt niet, het kan pas op dit moment in het proces blijkbaar dus NU ging ik dat doen.


seks

Er zijn nog niet genoeg naakte mensen, seksueel getinte grappen, blote plaatjes en dergelijke op de kalender. Er zijn mensen die blij verzuchten dat ze nu niet meer zo veel zelf hoeven te censureren maar ik niet! De kalender mag best een beetje stout, een beetje oei-wat-als-de-buren-dit-zien?
Gelukkig heb ik al wel een aantal zinnelijke bijdragen ontvangen, zoals de tekst met de titel “Lul” van Vorlesebuhne’s Eva Herman.
 
Zegt het voort: de kalender wil meer seks.

Zo werkt een kopieerapparaat

Ik dacht altijd dat er kaboutertjes in het apparaat zitten, maar het zijn spiegels en rollers en een halogeenlamp en andere dingen die het reproductiewerk voor ons doen. Ik snap het nog altijd niet helemaal, maar ik snap er zeker méér van dan voorheen.

 

“Imagine how tedious it would be if we had to recopy everything by hand. Isn’t it amazing to get an exact replica in a few seconds.” Yes. It is!


meeste bijdragen ingeleverd

De wisselbeker voor de meeste ingeleverde bijdragen (bestaat sinds een week) en is nu bij iemand die anoniem wenst te blijven.

Deze gene leverde mrlfst 157 tekeningen in, zoals de scheurwet voorschrijft komen er maar maximaal 12 (van 1 auteur, van 1 soort) van op de kalender. Maar ingeleverd zijn ze wel en ik mag kiezen.

hm 9

Wie meer inlevert, bezit dan uiteraard tot nadere groot-inlevering de wisselbeker.


fabrieksarbeiders

Zo nu en dan zeggen mensen tegen me dat ze willen helpen in de scheurfabriek maar ik heb het nooit nergens goed opgenotuleerd en nu heb ik dus geen idee wie me dit jaar wil helpen met het maken van de kalender.

Lijkt het jou leuk om een dagje te rijgen, perforeren, snijden, kletsen, bier drinken, koffie leuten, printen, inpakken etc.?? Heb je dat al eens tegen me gezegd?

Ik ben het vast vergeten, sorry!

Als je je naam hier invult, onthoud google het voor me en google vergeet nooit NOOIT NNNNNNOOOOOOOIIIIIIT.

En dan kan ik je straks mailen als ik weet wanneer de fabriek open gaat en de arbeiders kunnen inklokken.

:'( Dit fabriekswerk is helaas onbetaald.


verhalenspel

Vandaag staat het verhalenspel op de kalender.

 

Zo speel je het verhalenspel:

Het geweldige verhalenspel

Met dit spel schrijf je in een handomdraai

een kort verhaal.

Voorbereiding

Pak 6 lege blaadjes (lege achterkanten van de scheurkalender bijvoorbeeld), schrijf daarop de cijfers 1 t/m 6. Schrijf op elk blad allerlei woorden die te maken hebben met een thema (zoals kleuren, buitenland, emoties, dieren, het weer, bewegen).   

Start

Neem een dobbelsteen en gooi, kies zonder te kijken een woord van het blaadje met het corresponderende nummer. Doe dit 3 keer. Gooi dan nog een keer, dit cijfer bepaalt het aantal zinnen dat je mag maken.

Zonder dobbelsteen? Kies zonder kijken drie keer een blaadje, kies daarvan een woord zonder te kijken en pak dan nog een keer een blaadje om het aantal zinnen te bepalen.

SCHRIJF
een verhaal waarin de 3 woorden voorkomen. Denk niet te veel na, begin zo snel mogelijk. Wees niet te streng voor jezelf, je kunt het spel heel vaak spelen en sommige verhalen zullen parels zijn, sommige zullen zwijnen zijn.

Een (lang) voorbeeld van zo’n verhaal stond op 9 juli:

Screen Shot 2016-08-01 at 14.23.49


scheurkalender als kerstpakket

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een milieu-aardig, gezellig, mooi, het-hele-jaar-te-gebruiken, hergebruikt, lokaal* kerstcadeau voor hun medewerkers, hebben we een fantastisch idee:

Geef de Zelfgemaakte Scheurkalender 2017 aan je medewerkers!

De prijzen voor kerstpakket-scheurkalenders zijn nóg aantrekkelijker dan de gewone prijzen.

De kalenders kunnen worden verzonden of bij jullie op kantoor worden afgeleverd. De presentatie en verpakking is in overleg.

We kunnen zelfs (een deel) printen op jullie eigen (oude) papier. Vraag me hoe het werkt en ik leg het je uit.

Willen jullie méér dan een Scheurkalender geven? Ik ken onnoemelijk veel (Utrechtse) makers van mooie producten en denk graag met jullie mee over een kerstpakket met een geweldig goeie inhoud.

Vraag vrijblijvend een offerte aan via een mail.
Klik hier

*indien zij Utrechts zijn


post uit Zuid Afrika

Op mijn vakantie in Zuid Afrika ontmoette ik iemand die fantastische foto’s maakte, getuige de fotomuur in het huis waarvan hij de hele binnenkant zelf had getimmerd.

Het was een droomplek, de tranen sprongen me in er de ogen, ik voelde me er meteen thuis. We waren omringd door bergen, geen bomen, helaas, die brandden elke zomer af bij grote bergbranden. Het lag naast een razende rivier, overal hoorde je die suizen.

Hij had zelf douchegebouwen gemaakt en een bad .. oh ik laat je gewoon de foto’s zien.

Het was nog veel mooier dan de foto’s en volgens mij kon je nog allerlei mooie dingen bekijken en bewandelen daar in de buurt, maar daar kwamen we niet aan toe.

Je kunt er zelf ook heen, mocht je ooit hier zijn:

http://www.joyriverbackpackers.com/

Over die fotomuur (ik wilde alle foto’s fotograferen en op de kalender zetten maar de kwaliteit van mijn fototoestel was erg akelig) zei hij: “oh dat zijn de afdankertjes”. De mooie foto’s had hij nog op zijn computer, maar die stond ergens anders, het was erg ingewikkeld.

Hij beloofde me een envelop te sturen en zojuist mocht ik naar het postkantoor om een pakketje op te halen dat mijn handtekening voor ontvangst vereiste.

Ik kreeg een envelop met daarin een cd waarop vermoedelijk de foto’s staan. Nu ga ik op zoek naar een computer waar een cd in kan.

 


ik wil de kalender verkopen op mijn website

Wil je helpen met de verkoop van de kalender? Verkoop ‘m dan in je webwinkel of op je website, en verdien 20% van de winkelprijs per verkochte kalender!

Hoe werkt het? Meld je aan via dit formulier, als de kalender af is, krijg je promofoto’s, bied de kalender aan op je website voor € 20 plus € 3,95 verzendkosten.

Krijg je een bestelling binnen? Laat de klant jou betalen en stuur de bestelling door naar mij. Ik verzend de kalender. Vlak voor het einde van het jaar krijg je een factuur voor 80% van de prijs van de kalender en de verzendkosten.

Vul hier je gegevens in


wat een goed idee

Op bezoek bij K. begon mijn hart sneller te kloppen. Wat een geweldige manier vond zij om de kalender makkelijk om te kunnen slaan.

geweldig bedacht

Moet ik nu op zoek naar oude ordners of Scheurders zelf mappen laten slopen? De radartjes draaien. Ik wil de kalender van 2017 graag voorzien van een ander ophangsysteem, iets anders dan dat rode touwtje.

Meer ideeën zijn welkom.


alle dagen

Ondanks de moeite die ik erin steek gebreken te voorkomen, ontbreekt er nog wel eens een pagina (of een maand!) bij de zelfgeprinte kalender. Je zou toch gaan denken dat het hier in de scheurfabriek barst van de stapeltjes met al die maanden die elders ontbreken. Geenszins het geval. Hier liggen nog een paar complete exemplaren, anders niets. Ja toch, een muurtje met daar tegenaan dozen vol eenzijdig-bedrukte vellen. Verder.. een grote, echoënde fabriekshal, die vol verlangen uitkijkt naar oktober, wanneer er weer geprint gaat worden.

dani

..dichtte Dani wiens Kalender na het ontvangen van de ontbrekende pagina’s weer compleet was.


meer nieuw meer anders meer meer meer

Voor de scheurkalender van 2017 ben ik nu al (nu al!) op zoek naar bijdragen. Heb jij nog een tip? Ken jij iemand die iets maakt of moet gaan maken dat geschikt is voor de kalender? Haal diegene over, overtuig ze met passie van hun eigen geschiktheid voor de kalender, of laat hier een tip achter en ik klim in de spreekwoordelijke pen om diegene uit te nodigen om bij te dragen.

Bijv. gedichten, tekeningen, recepten, grappen, korte verhalen, informatie, een cursus, een puzzel, een tip (meta!), uitleg, foto’s, je verzameling lijstjes, en verder wat ik nu niet maar jij wel bedenken kunt.

De laatste tip die ik kreeg was voor de Ankertjes

2016-04-25 14.09.19-2

Dat was een toptip van Eva A.

Maak je zelf iets dan mag je het natuurlijk ook opsturen, maar als je dit leest dan wist je al dat je wat mocht opsturen en degene die je tipt, die weet het vast niet. En misschien is het altijd al hun droom geweest om ooit benaderd te worden voor op een Zelfgemaakte Scheurkalender. Ontneem ze het genoegen niet. Tip maar raak. 


De eindstand

De oplage van 2016 was vastgesteld op maximaal 366 handgemaakte stuks, maar dat is niet gehaald. We bleven ergens steken op ± 200. De redenen? Hij was dit jaar iets duurder  redelijker geprijsd, hij was 3 weken later gereed en de promotiemachine was niet helemaal in topvorm. Ik heb te weinig persberichten geschreven. Mocht je vlinders in je buik krijgen van scheurpromotie, stuur me dan zeker een berichtje. Ik kan je gebruiken.

Van de kalenders met nieuw papier (door hele leuke mensen gemaakt) werden er zo’n 175 verkocht. Wat is het toch jammer dat dat niet veel beter loopt, met een kleinere prijs, had ik verwacht dat die nu de overhand zou krijgen. Mensen zijn toch, net als ik, gek op dat oude papier.

Toch was het een heerlijk jaar want de vraag kwam dit jaar veel dichter in de buurt van het aanbod. Vorig jaar moesten we af en toe nachten overslaan om aan de vraag te kunnen voldoen, het was echt een gekkenhuis soms. Precies een van de redenen dat ik voorzichtig was met het aanzwengelen van de promotie. Ik slaap zo graag 7 uur per nacht.

Hoe we het het komende jaar ga doen, weet ik nog niet. Maar dåt we er weer een gaan maken, staat vast.

 


scheur-tv

Volgende week donderdag komt Camille van RTV Utrecht’s Campus TV bij me langs om te filmen hoe de kalender gemaakt wordt. Papier ontvangen, papier sorteren, printen, snijden, rijgen, de hele rattaplan. Op dit moment is de fabriek gesloten, want wie koopt er nu een scheurkalender? Niet zo heel veel mensen, de voorraad die ik nog heb, kan dat prima aan. We zetten de boel halen toch nog even alles uit de kast om te kunnen laten zien wat een idiote onderneming het eigenlijk is, zo’n kalender maken.

Superdupervet! De promotiemachinerie staat weer aan.

We hebben een figurant nodig die even papier wil komen “brengen” (de fabriek staat momenteel in Bilthoven i.v.m. ik heb op de moment geen huis en logeer bij een vriendin die op vakantie is i.v.m. mijn relatie is uit). Een bijna tekstloze rol waarvoor een scheurkalender (inkijkexemplaar, oud papier of nummertje 113 nieuwpapier) tegenover staat, als je wilt.

UPDATE! 5/5/16

Het filmpje:

 


tijd om te gaan liggen?

Vandaag was ik schetsen aan het maken was voor de voorkant van de Zelfgemaakte Scheurkalender 2017. Tot nu toe stelde ik het maken van de voorkant uit tot het állerlaatste moment. Als alles af was, pas dan maakte ik de voorkant. Dat was enorm onhandig. Dit jaar wilde ik op tijd beginnen en zo zat ik vandaag dus al te schetsen. In februari maarliefst!

Terwijl ik dat aan het doen was bedacht ik me dat de kalender ook wel een keer liggend zou kunnen zijn.

Wat denk jij goed idee? Tegenargumenten?


scheurfavorieten

Veel kalenderscheurders bewaren hun lievelingen.
 
Dat ene blaadje dat precies de vinger op de pijn legt, de wijsheid in pacht heeft, helemaal raak, iets om te onthouden. Wat zijn jouw lievelingsscheurtjes? Reageer hieronder, of mail naar scheurkalender@zelfgemaaktescheurkalender.nl

 


de makers van de kalender met nieuw papier

Gisteren was ik bij Kopieerservice De Boemerang van Reinaerde, in Terwijde (Utrecht). Daar waren meer dan 8 mensen hard aan het werk om de Zelfgemaakte Scheurkalender met nieuw papier te maken. Ze printen, snijden, perforeren en rijgen er draden doorheen.

boemerang2

Het is zo fijn om hulp te hebben bij het maken van de kalender. Ik kan ze iedereen die een maak-klus wil uitbesteden van harte aanbevelen.

Ik mocht meteen zo-veel-als-ik-op-de-fiets-kon-vervoeren meenemen, de rest wordt op vrijdag afgeleverd bij mijn scheurfabriek (zijnde: onze studeerkamer). De eerste kalenders met nieuw papier zijn inmiddels onderweg naar hun nieuwe baasjes.


De externe printers

Sinds het begin van de Zelfgemaakte Scheurkalender werd de variant op nieuw papier geprint door de knappe, aardige, gezellige, meedenkende kopieerders van De Kopijwinkel op de Lange Smeestraat. Dit jaar komt daar verandering in.

Op de gang van het huis van goede vriend Gijs, kwam ik een alleraardigste man tegen: Taib [Tajieb – zonder zj]. Die bleek docent grafische vormgeving, hoe handig om die tegen te komen. Hij had wel 100o dingen kunnen zeggen over de scheurkalender, hij beperkte zich gelukkig tot de leesbaarheid van het lettertype van de data op elke dag (aangepast!) en hij tipte me Drukkerij De Boemerang. Daar werken mensen met een verstandelijke beperking. Zij schijnen super goed te zijn in het maken van onze scheurkalender. Ge-wel-dig.

De niet handgeprinte kalender wordt dit jaar dus geprint én gesneden én geperforeerd én aaneen geregen door de mensen van De Boemerang. We zetten er thuis zelf een nummer op en pakken ‘m in. Wat fijn.


het testenprinten

Na weken van verzamelen komt er een moment dat de kalender bijnabijna af is en dat ik eindelijk weer het zachte gezoem van de printer mag horen. Om je mee te laten genieten heb ik het begin van de eerste testprint gefilmd. Een kijkje in de scheurfabriek.

Zo zie ik welke pagina’s nog leeg zijn, waar dingen zijn weggevallen, gemiste bronvermeldingen en ben ik weer trots op deze printer die al 3 edities meegaat en dus tienduizenden vellen heeft geprint. Go HP 1018.

Bekijk hier de schuurstapel met oud papier.


Utrecht maakt eigen scheurkalender

We schreven zelf een stukje en dat werd opgenomen op de website, soms is “in de media verschijnen” makkelijker dan je ooit had durven hopen.

“Kort vreemd proza, een strip over een eenhoorn, grapjes, gedichten, recepten en een korte cursus Fins: op de Zelfgemaakte Scheurkalender staan een heleboel verschillende soorten bijdragen. Sinds 2010 wordt er in Utrecht elk jaar een scheurkalender gemaakt met bijdragen van “iedereen die iets heeft dat op een scheurkalender past”.”

Wij hopen nog altijd dat het ook in de papieren krant komt.

lees door http://www.dichtbij.nl/utrecht-en-leidsche-rijn/uitgaan-en-vrije-tijd/artikel/4129069/iedereen-in-een-scheur.aspx


8 rooms / 8 closets

Op de kalender staan 2 kamers en 2 kasten van kunstenaar Janneke Kornet. Ze komen uit een serie van 8 kamers en 8 kasten.

Een verlaten huis.

Janneke:  “In dit werk is pure leegte gecreëerd in een verlaten huis. De aanwezige rommel uit iedere kamer (o.a. bouwpuin, huisstof, schroeven, dode insecten en een laatste achtergebleven kindertekening) was, na mijn actie, strak op soort en maat gesorteerd te zien in de inbouwkast van de desbetreffende kamer.”

Bekijk hier 8r8c in kleur en meer van Jannekes werk


Willeke, nr 4

Willeke schreef een serie gedichten over hoe het voelt om autisme te hebben. Nummer 4  ontbreekt op de kalender, maar staat wel mooi online:

Bijdrage 4:

Stilte in het hoofd.
De ander overheerst en overweldigd me
is niet erg..
Maar wat wil ik ik?
Wat vraag ik me af..
Wat ga ik doen..
Wat zorgt voor een lacht en een traan..
Geen idee, dat is eng.

Willeke

(En ze is vandaag jarig, hieperdepiep!)


lever in

Had je wat aan te merken op de inhoud van de kalender? Wilde je meer dit, minder dat? Dacht je: dit kan ik ook? Dacht je: dit wil ik ook? Dacht je: ik maak ook zoiets maar dan anders, dat moet er op? Dacht je: ik maak iets heel anders dan moet er op?

Ga maar in een hoekje zitten en ga je enorm beseffen dat JIJ invloed kunt uitoefenen op de inhoud van de kalender van 2016. Jij! We zijn aan het verzamelen geslagen voor de Zelfgemaakte Scheurkalender van 2016!

We zoeken weer grapjes, gedichten, verhalen, foto’s, recepten, tekeningen, onzin, uitleg, opdrachten.

Heb jij iets dat onze kalender gaat verrijken? Stuur het naar me op!
We verzamelen alle inzendingen en maken een mooie diverse selectie.

Lever in. We willen jou. Probeer wat uit, maak wat nieuws, stuur wat ouds op.

Dit Is Het Moment.

Lees hier alles over bijdragen aan de kalender.


Het proces van de kalender

Het maakproces van de scheurkalender bestaat uit vele stappen.

het hele jaar fiets ik naar bedrijven die hun oud papier voor ons bewaren (o.m. S2M en Het Gegeven Paard), krijg ik dozen met papier van mensen die speciaal voor ons verzamelen. Dan halverwege de zomer, bedenken we hoe we het dit jaar gaan aanpakken, en we sprokkelen zo veel mogelijk bijdragen uit zo veel mogelijk verschillende hoeken, we maken het netjes op. Als het computerwerk klaar is, dan begint eindelijk het andere maken:

De de kalenders worden geprint op oud papier, de A4’tjes worden in vieren gesneden, mooi voorkantje erop (op ander papier), dito achterkantje, ze worden geperforeerd, geregen, geknoopt en dan ingepakt.Het is een heleboel werk, leuk werk, maar onderbetaald en bijzonder veel werk zonder meer.

Dit jaar gaan we minder kalenders maken dan vorig jaar. We zaten toen vaak tot diep in de nacht te snijden, rijgen, plakken en filmen, dat leidde tot wallen en van wallen word ik minder knap en als er iets is wat ik niet minder wil worden is het wel knap.

De Zelfgemaakte Scheurkalender van 2016 kost €20. Dat is meer dan vorig jaar.

Het was vorig jaar een beetje vreemd dat je een uniek, geweldig, handgemaakt, product doorweekt van bloed, zweet en tranen kreeg voor de (gemiddeld) zelfde prijs als je betaalde voor een machinaal gemaakte scheurkalenders van mijn scheurcollega’s, die per 10.000 worden gedrukt, geperforeerd en ingepakt.

 

Dit jaar hebben we daarom een realistischere prijs berekend voor de handgemaakte scheurkalender. We maken er maar 365. Zo blijft het maken leuk en hoeven we onze dayjob niet te quitten voor dit heerlijke uit de hand gelopen megaproject.

Uiteraard hebben we ook weer knappe mensen van een kopieerwinkel gevraagd om de kalender voor ons te printen. Minder handgemaakt, net zo interessant. De vorm is anders, de inhoud is gelijk. Die kalender kost dit jaar €15.

Wil je korting? Ja, dat willen we allemaal wel! Gelukkig kunnen we het ook allemaal wel krijgen. Als je een bijdrage levert aan de scheurkalender van 2016 krijg je €5 korting op maximaal 3 kalenders. Dan betaal je maar €15/€10. Begin dus maar met tekenen/schrijven/denken en stuur het op naar scheurkalender@zelfgemaaktescheurkalender.nl.

Weet jij al wat je wilt? Je kunt de kalender alvast in de voorverkoop bestellen, zo weet je zeker dat jij dit jaar een van de 365 handgemaakte scheurkalenders bemachtigd. Je kunt ook de niet-handgemaakte scheurkalender alvast bestellen,

 


Remy

Op 29 november 2012 plaatste Remy Habets een gipsen reproductie van zijn hoofd op het dak van zijn atelier. Af en toe klom hij op het dak om te kijken hoe het hoofd geleidelijk aan verandert.

“Ik was nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om een reproductie van mijn eigen hoofd vast te kunnen houden en het vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken dan ik gewoon ben. Je ziet je eigen beeltenis, bevroren in de tijd. Op het moment dat het uit de mal komt is het al niet meer actueel, want mijn levende hoofd is intussen ouder geworden.”

“Het hoofd op het dak wordt ook ouder, maar dan zonder rimpels.”

Vandaag, gisteren en eergsiteren stond zijn hoofd op de kalender. Hier zie je nog meer foto’s uit die serie (van elke maand 1):

01_29112012 SONY DSC 03_01032013 SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Hier zie je meer van Remy’s hoofd, ook in kleur:  remyhabets.com/works/portraits


blauw papier

Het hele jaar door verzamel ik papier. Laatst vond ik deze prachtige posters, met mooie blauwe achterkant. Na een heleboel gehak (in de Kinderwinkel staat gelukkig een A3-snijmachine) had ik een heleboel A4’tjes.

IMG_5985

Ook inleveren? Lees hier meer over het inzamelen van papier.

Bij de Kinderwinkel (Westerkade 19, Utrecht) staat een bak waar je het in kunt leggen. Liever niet los door de brievenbus gooien, dat is een paar keer gebeurd en dan ligt er OVERAL papier, erg onhandig. Doe er maar een fijn zakje omheen.

Anders aanleveren? Stuur me een mail!


Dorothés 10

Dortohé maakte een serie van twaalf tienen van klei, speciaal voor deze scheurkalender. We hebben er 10 geplaatst, de andere twee tienen willen we je ook graag laten zien!

Vandaag is het moederdag (ontbijt op bed, bloemen, dank voor goede zorgen, uitspreken dat je van haar houdt) en wilden we graag een moederdagige bijdrage. Die van Arianne Notenboom van handlettering.nl was er zelfs speciaal voor gemaakt.

Dit zijn de andere tienen van Dortohé :

tien 05

Tien nummer
Tien nummer

 

Dortohé geeft workshops, daar kun je je moeder ook op tracteren.

Ja, moeder ik houd van u!
En Erik houdt van zijn moeder.
En we houden ook van elkaars moeder, en van onze moeders moeder etc.


Binnenpretjes

Op “De Nacht van de Poezie” zag ik een rek met kaarten met ontzettend mooie teksten. Ik zag ze al eerder, in een rek bij Savannah Bay. Nu vielen ze me op. Ik maakte een praatje met de verkopers van de kaarten, maar zij bleken niet de makers. Ze verkochten prachtige oude zines, de naam is me alweer ontschoten.

Het is die dag de deadline voor bijdragen voor de scheurkalender dus in mijn hoofd weergalmd maar 1 verzoek: bijdragen. Ik onthoud de naam van de makers van de kaarten met de mooie teksten: zijschrift.

Een paar verdiepingen hoger zitten 2 vrouwen aan een tafel met een enorme selectie kaarten met mooie teksten. Hier zit Zijschrift. Top.

Het zijn echt heel fijne teksten, de kaarten zijn allemaal zelf gezeefdrukt. Wie de teksten schrijft? Dat doen ze met z’n zevenen. Ze deden meer dan 20 jaar geleden de cursus “Creatief Schrijven” en bleven daarna samenkomen. Uit die bijeenkomsten kwamen zulke mooie teksten dat ze een aantal kaarten gingen maken. Ze drukken ze 1 of 2 keer per jaar en lieten in 1999 een heleboel van de bestsellers printen.

Ik durf dan dus bijna niet te vragen of ze een bijdrage voor de Scheurkalender willen leveren. Ik blijf het zo vreemd vinden dat ik aan mensen die dingen maken die ik heel mooi vind, mag vragen of ik, zonder daar een echte vergoeding voor te bieden, hun werk mag gebruiken voor de Zelfgemaakte Scheurkalender.  Maar ik wil dat het ding geweldig word, dus ik moet het wel vragen.

Ze reageren super enthousiast, we mogen 1 tekst uitkiezen. Dat is lastig want die ene kaart moet dan mooi zijn, en álles uitdrukken en niet te toegankelijk maar ook niet al te ingewikkeld of eenzijdig .. . Ik sta een hele tijd te twijfelen en kies uiteindelijk deze, die vandaag op de kalender staat.

Toen ik die koos vertelden ze me dat ‘ie ook in de Happinez heeft gestaan, een semi-spiritueel tijdschrift met heel veel mindfulness. Dat vond ik zowel een goed als een slecht teken, maar ik veranderde niet van keus.

De Happinez plaatste deze tekst zonder bronvermelding van de auteurs, gek hè? Ik vroeg of de makers daar dan niet een kort mailtje aan wilden wijden, om te zeggen dat dat niet zomaar mag, maar ze lieten het erbij; het is een compliment dat iemand het zo mooi vindt dat het wordt gebruikt. Mocht jij het ook ergens willen gebruiken, schrijf jij er dan wel bij dat het van zijschrift is?

Als gezegd zijn een heleboel van de kaarten, ook de bestsellers, te koop bij (scheurkalenderverkooppunt van het eerste uur) Savannah Bay in Utrecht.


een lege dag

Soms vind je in een handgeprinte scheurkalender een lege dag. Dat is geen opzet, het is onze printer die soms twee blaadjes tegelijk pakt. Als we het tijdens het inbinden zien, halen we die blaadjes er uit. Zien we het niet dan blijven ze er in. Als je zo’n leeg blad vindt, dan weet je dat er ergens op de wereld nog 3 andere mensen zijn die vandaag een lege pagina vinden.

Je kunt het zien als een uitnodiging om zelf iets toe te voegen aan de scheurkalender. Dat is het ook.


Kleine Cursus Fries

Les 10 van de cursus??

Op de kalender van 2014 kon je les 1 tot en met 3 van de Kleine Cursus Fries van Lysberth Zeinstra volgen. De volgende jaren gaat de cursus verder..

In 2017 krijg je les 10, 11 en 12.

Mocht je eerdere cursusdagen gemist hebben of vergeten zijn, hier staan ze allemaal.

cursusfries7

Op ietsvanlys.nl staat nog meer vrij werk.
Je kunt Lysbeth ook inhuren voor serieus werk, kijk maar.


aan de slag

Marieke van Dam heeft speelregels opgesteld die het leven leuker maken. Even uit je sleur, uit je stress, uit je verdriet, uit je dag, je huis, je kamer, je wat dan ook stappen. En weer een beetje spelen.

Ik ben groot fan van de speelregels, daarom vroeg ik Marieke of er een paar van de Speelregels op de kalender mochten, en dat mocht.

Bij elke Speelregel zie je een 4-letterige code, die kun je op de website invoeren, daar kun je een berichtje achterlaten met jouw idee of ervaring. En je kunt er ervaringen van andere spelers lezen. Ga naar speelregels.nl/ en klik op speelregels zoeken.

speelkaartenEind5.indd

Deze foto maakte ik, het zijn natuurlijk muurbloemen. Toch geen schilderijen??

muurbloem


wat je met een gegeven paard moet doen

papieren in tivolivredenburg
foto: Creneau

Het is een afwijking die in de komende maanden weer zal afnemen. In de komende maanden zal ik niet meer naar rekjes met gekopieerde informatiefolders sluipen om te controleren of ze enkelzijdig bedrukt zijn. Omdat ik niet meer de hele tijd met de kalender bezig zal zijn, zal ik het soms vergeten.

Maar nu is het zo nog niet. Nu heb ik in de apotheek alle uitleggen over symptomen van veel voorkomende ziektes die niet meer dan een A4’tje besloegen meegenomen. Van alle ziektes één en nooit de laatste  -die zit in een mapje waarop “origineel” staat.

De afgelopen weken fietste ik regelmatig langs de nucleare ramp die men TivoliVredenburg noemt. Op de begane grond is café Het Gegeven Paard, het trok me niet. Ik houd niet van nieuw en oningewijd. Maar ik zag er papiertjes, zacht bewegen in de luchtstromen binnen. Ze waren op een klembord geklemd; zacht, zalmroze papieren met daarop het menu, een feestwens, een uitleg. Papieren die niet voor de eeuwigheid gemaakt waren, deze papieren zagen eruit alsof ze zo nu en dan vervangen zou worden en het leek me zeer onwaarschijnlijk dat ze op de andere kant bedrukt waren.

Toen mijn vriendin Cathrien me uitnodigde voor een koffie in Het Gegeven paard, keek ik haar niet in de bek en spoedde me naar het café. Het was er veel knusser dan ik had verwacht in de grote ruimte onder in TivoliVredenburg. De stoelen waren inderdaad nieuw, maar ze zaten lekker, een mooie ruimte met hoekjes en korchten*. Het was er nieuw, maar het was goed. De bar is mooi en origineel. Bij elk drankje kreeg je een klein hapje, dat was ook fijn. Er stond een mooi semi-onprofessioneel podium waarop mensen optraden, er was even sprake van dat bijdrager Danibal er op zou treden maar dat feest ging helaas niet door.

Wachtend op Cathrien bekeek ik de achterkant van de kaart (ook op zo’n klembord) en ontdekte: ook dat was leeg. Zeer goed nieuws want menukaarten worden sowieso regelmatig vervangen. Ik vroeg aan de Tony achter de bar of die papieren wel eens vervangen werden en of ik ze mocht hebben voor de scheurkalender en dat mocht. Het geluk wilde dat ze op 5 januari (dat is terwijl ik dit schrijf “morgen”) de kaart gaan vervangen en dat hij bereid was de oude kaarten direct aan de scheurkalenderpapierstapel te doneren. Volgend jaar dus gegeven roze paardenpapier in de kalenders, mits de toner er op blijft plakken.

*inside spelfout-grapje


wit printen

Toen we weken geleden de voorkanten voor de kalenders lieten zeefdrukken, gaf ik Sjaak van Drukkerij Spant een blok met 100 vellen voorkantpapier, goed voor precies 400 voorkanten met witte inkt. Veel te veel, dacht ik toen, want de oplage was vorig jaar 268 en toen hadden we maar 1 soort kalender: die op oud papier. Nu hadden we 2 verschillende en de kalenders met nieuw papier en die kregen een niet-gezeefdrukte voorkant. We zouden het makkelijk redden met die 400 witte voorkanten.

Er zouden zelfs een heleboel voorkanten overblijven, wat we daarmee zouden gaan doen, had ik nog niet bedacht. Gelukkig maar, dat was zonde van de tijd geweest. Want ze zijn dus op, de witte voorkanten zijn op. Tjonge.

heel veel kalenders klein

Ik had gehoopt dat we ergens “even” wat witte voorkanten konden bijprinten, maar printen met witte toner, dat kan niet op de plekken waar ik het gevraagd heb. Dus wat te doen? Uitverkocht zeggen? Dat kan niet, er zijn nog zoveel mensen die ‘m willen hebben en ik kan slecht nee verkopen. We hebben wat geëxperimenteerd en zijn tot de volgende nieuwe geïmproviseerde oud-papier-voorkant gekomen:

nieuwe voorkantMet handgetekende witte lijntjes, ze zijn hartstikke mooi. Alle kalenders die nu nog gemaakt worden, krijgen deze voorkant, dat zijn de kalenders >556.

 


neem het er maar niet van

De laatste dagen waren een waas van papier ophalen, printen en proberen de winkels te herbevoorraden. Bij allemaal waren ze tegelijkertijd op. Ineens moesten er 50 kalenders naar winkels overal ter wereld worden verzonden (och 1 doos naar België..). Vanmorgen stond ik te douchen om 8:53 (ik ben zo’n wild uitslaapbeest soms) toen de koerier aanbelde om de pakketten te halen.

Je denkt: “een koerier, een koerier, nou nou nou, neem het er maar van!” Maar een koerier (deze in het bijzonder) is dus helemaal niet (veel) duurder dan de gevreesde PostNL of nog erger: Kiala (beide vanwege slechte klantenservice). Mijn pakketten zijn inmiddels vaak meer dan 10 kilo en dan kost een pakket bij PostNL €13,25 (in kalendertermen: het kost 0,9 kalender) dat is natuurlijk onmogelijk. En mijn koerier kwam het dus terwijl ik stond te douchen bij me ophalen! *Bonus*

Marco is niet alleen een leuke koerier, hij is ook van de kalendervoorverkopers, dubbel ++.

Nou vraag je je af wie? wat? waar? ik wil ook een heleboel verzenden! –>MVB Koerier


Fins

Laila Groeneveld maakte samen met haar tante Marja-Leena een serie Finse bijdragen.

Mocht je het per ongeluk hebben weggegooid of gemist, hier is het bewaarblad:

bewaarblad

Video’s of audiobestanden van jouw interpretatie van de Finse uitspraak van deze bijdragen, zijn heel welkom. Stuur ons een link!

Door een gruwelijke speling van het lot (en een veel te diep in de nacht afgeronde opmaaksessie van de scheurkalender) zitten er 2 fouten in de kalenders 1 tot en met 333. Ten eerste staat de bronvermelding er niet bij, ten tweede staat een gezegde er maar liefst 4 keer. Vreselijk vind ik fouten op de kalender. Ik heb me al ernstig verontschuldigd bij Laila.

Alle mensen met een van die eerste 333 kalenders kunnen het volgende bestand zelf printen, in vieren knippen, perforeren en invoegen. Zo krijg je echt de scheur-experience (stel je dit zo’n 50000 keer voor en je hebt een aardig beeld van het maakproces van de kalender).

DOWNLOAD HIER DE HELE CURSUS FINS

Met excuses voor het ongemak.


op de radio, aan tafel

Vorig jaar was de kalender op TV, ik dacht: dit jaar moeten we op de radio, dus ik mailde RTV Utrecht en zo belde Conny Kraaijeveld me gisteren om te vragen of ik tijd had om in het programma “Aan Tafel” te vertellen over de kalender (ja) en of ze mocht terugbellen voor een voorgesprek* (ja) dus zat ik om 13:35u klaar op de bank met opgeladen telefoon en opgeschreven steekwoorden.

Hier kun je het terugluisteren:
Spoel vooruit naar 41:35

http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/aan-tafel/20141117-1300/

*Als je onvoorbereid wordt geïnterviewd dan ga je (ik) soms ontzettend hakkelen en weet je (ik) ineens geen antwoord op vragen als “noem eens een voorbeeld van een grapje op de kalender” en “staan er nog bekende Utrechters op”, dus ik was blij dat we dat voorgesprek hadden.

 


scheurdag

Wat een scheurdag.

’s Ochtends ging ik naar S2M, daar bewaren ze al hun oud papier voor onze kalender. Geweldig. Ik zeg altijd bij de balie dat ik papier mag halen voor mijn scheurkalender en bijna altijd weet de medewerker waar het over gaat (en weinig mensen werken er niet). Dan mag ik al hun aan-een-kant-bedrukte-papier meenemen. Vóór kalender-mania kom ik er eens in de 3 maanden, tijdens kalender-hoogtijdagen (met name als ik de stapel sneller zie slinken dan ik hem aanvullen kan) kom ik er bijna wekelijks. Vorig week haalde scheurhulp-Anthony er een half pak papier op, deze keer ik.

Ik bedankte ze en ging snel naar de MultiCopy onder Hoog Catharijne. Er is iets dat tussen mij en deze zaak niet botert. Altijd als ik er kom, gaat er iets mis, staat er iets verkeerd op de website of op de app of verkopen ze niet wat ik hebben wil. Ik kom er dus niet graag, maar 10,9 kilo breekt wet. Ik had een enorme doos met kalenders die naar Stichting Kort Maar Prachtig moest, zij gaan de scheurkalender verkopen in pop-up winkels in Waddinxveen en in Apeldoorn.

Later kreeg ik een enorme stapel van papierverzamelaar en scheurbijdrager Joshua Peters, daarbij zaten ook schetsen van zijn werk. Wie dat papier krijgt, heeft dus dubbel prijs. Dat papier is het mooist om te hebben, met echt toffe dingen op de achterkant. Maar daarvan is maar weinig. We mixen altijd de super gave vellen met teksten of tekeningen met de ENORME stapels van hetzelfde (zoals oud briefpapier van bedrijven).

scheurdag

Grafisch ontwerpbureau Studio Vrijdag had ons dózen vol papier beloofd, maar ik was nog niet toegekomen aan het ophalen van die dozen. Vandaag nam Sappho van de studio een doosje voor ons mee naar DRUK (dat wordt een geweldige plek op de Westerkade, Erik (zie foto) was er om bouwkundig advies te geven). Blijkt het gekleurd papier te zijn! Gekleurd! Dat wilde ik nog! “Ze zijn ietsie witter dan vorig jaar” zei scheurfanatiekeling Jet nog, waarop ik zei dat ik meer gekleurd papier wilde. En dat was al onderweg naar ons. Als dát geen karma is.

We kregen een bestelling van kalenderbijdrager Lesly (lees maar), die gaat morgen met de post naar Amsterdam. Op de foto zie je haar kalenders en ja zij is de lucky b. die nummer 200 krijgt.

We hebben al 200 kalenders gemaakt. Gaaf! Hoe hoog de oplage in 2015 wordt, weten we pas aan het einde van het jaar want we stoppen pas met maken als de vraag opdroogt en dat ik meestal precies vanaf 1 januari. ls dit zo doorgaat dan wordt de oplage dit jaar zeker hoger dan de oplage van vorig jaar: dat waren er 268 (toen zijn we later begonnen met printen en hebben we er geen 100 valsgespeeld door ze te laten drukken bij de kopieerwinkel).

En ondertussen gaat het gemaak, het gepruttel van de printer, het ingepak gewoon door. We genieten er nog steeds van (zie foto).


het ophangen van de kalender, instructievideo

De scheurkalender heeft een lang touw dit jaar, het is geen verspilling, het is praktisch. Je moet de kalender namelijk zo ophangen als in dit instructiefilmpje (ookwel “korte documentaire”) wordt uitgelegd.

Geen tijd voor de film? Zo hang je ze dus op:

DSC_0012.jpg

Let op: bakstenen muur niet noodzakelijk, vinger van Erik B. ook niet. Een spijker, haakje of ander dun, stevig uitsteekstel volstaat.