De kalenders worden straks in een klimatologisch verantwoord depot bewaard.

Alle edities van alle Zelfgemaakte Scheurkalenders ooit gemaakt, zijn (na mei 2017) in te zien in het Utrechts Archief!

Het Utrechts Archief verzamelt en bewaart de bronnen van de Utrechtse geschiedenis en daar mocht de Zelfgemaakte Scheurkalender blijkbaar niet ontbreken. vorige week kreeg ik een mail die me vier hele minuten de adem benam, de kalenders, allemaal, in het Utrechts Archief. Super vet.

“Wat gaan jullie met de kalenders doen?” vroeg ik vakspecialist Sigrid, ze citeerde Margot Kat wiens compliment ik citeerde op de Zelfgemaakte Scheurkalender site:

“Zoals Margot Kat al zei ‘[..]Ik zou ze het liefste in een doosje willen doen. En bewaren, heel goed bewaren.’

Dat is wat we er mee gaan doen. We geven de kalenders  een titelbeschrijving, die via de studiezaal en het internet raadpleegbaar is. In de studiezaal kan men het origineel opvragen en bekijken. De kalenders worden in een klimatologisch verantwoord depot bewaard. Zo stellen we weer een stukje Utrechtse geschiedenis veilig.”

Met dank aan Frans de Plakker, die Het Utrechts Archief attendeerde op het belang van het opnemen van de kalender in het Archief.
Mocht jij ook nog connecties hebben bij een museum, aarzel niet ze te attenderen.


tweeduizendzeventien


De Zelfgemaakte Scheurkalender van 2017 was zó mooi. Inhoudelijk was hij sterk en de buitenkant was ook prachtig.

Elk jaar probeer ik een zo mooi mogelijke voorkant te maken, dit jaar vond ik het mooist van alle jaren. De voorkanten werden geprint op oude landkaarten. Dat was super mooi, en leuk want soms had je je eigen stad of straat of geboortedorp of het gehucht waarin je voor het eerst een croissant bestelde op de voorkant van je kalender. En dat was niet het enige mooie: conceptueel zat het met die oude landkaarten eindelijk ook goed. Nu was de voorkant ook gemaakt van papier dat anders zou worden weggegooid. Wauw.

De deadline voor het inleveren van bijdragen was op

31 augustus 2016

aantal kalenders met de hand gemaakt

368

de scheurfabriek

De plek waar de kalender gemaakt wordt heet de Scheurfabriek. De eerste jaren was dat vanuit mijn studentenkamer in het museumkwartier, daarna vanuit mijn samenwoninghuis in Kanaleneiland, nu vanaf mijn appartement in het centrum. De fabriek stond open voor mensen die mee wilden helpen met maken.

Scheurelfjes

(de mensen die kwamen helpen in de fabriek, er waren er nog meer maar onder andere):
Julie, Emilie, Eva, Rob, Pauline, Shamida, Buurman Rik, Wilco.
Alle scheurelfjes ontvingen een eigen Scheurdiploma, met daarop stickers voor alle door hen verrichte werkzaamheden. De diploma’s werden met trots ontvangen en uitgereikt.

Ik maak ook wel eens kalenders in mn pyjama #thuiswerken

Verzenden

gebeurde natuurlijk ook in oude landkaarten, zo mooi, zo mooi. Ik weet niet of dit te toppen is.

En de nieuwe

De kalenders met nieuw papier werden, (net als in 2016) gemaakt door de aardige mensen van Kopieerservice De Boemerang van Reinaerde. Daar werken mensen met een verstandelijke beperking hard aan de kalender.

Met bijdragen van

Aediles, A.L. Snijders, Ankie en Johan, Anna Vercammen, Argibald, Arianne Notenboom, Arnoud van den Heuvel, Astrid Willems, Atelier Eem, Babbebora, Beeldenbries, Bernhard Christiansen, Blik Grafisch Ontwerp, Boukje Bruinsma, Bunbun, Carlina De Lorenzo, Caro Pieck, Ceryan Molema, Chanine Hameetman, Corine de Goede, Danibal, David Troch, Dieuwertje Verhagen, Dorothé Arts, Dutch Polaroid Girl, Elianne van Elderen, Elke Geurts, Elsbet De Pauw, Emiel Bootsma, Eva Herman, Femke van der Rijst, Float, Floor Koop, Fritz Schöne, Gerda Blees, Gijs van den Beucken, De Groene Vrouw (de Poepdokter), Har van de Bekker, Helen B, Heston, Ingmar Heytze, Isabelle Zumbrink, Jan Veldman, Jeroen Winkelman, Jo Luijten, Joshua Peeters, Julia Brooijmans, Julie van Zessen, Kamiel Verwer, Kasper C. Jansen, Katrijn Kuypers, Leo de Vries, Liesbeth Mende, Linda van der Velden, Lize Plomteux, Lumen van Stralen, Lysbeth Zeinstra, Mandala Academie, Mandy Peeters, Marein Baas, Maria Louise Erdmann, Marion Steur, Marjanka Sierevelt, Marleen Huijing, Martine Mussies, Meer van Merel, Mevrouw R, Mindpeut, De Prentenmaker, Poppin Design, Raymond Taams, Roodgras, Roses Are Red, Sander en Ronald van de Streek, Sander van Geloven, Sanne Bloem, Sanne Houwing, Sheep!, Smulders Kookt, Susanne van der Vlist, Suzanne Huijs, Sylvia Hubers, Tessa Wilmink, Teuntje, Tjeerd Maas, Vincent Schroeven, Vlinderziel en Willem Bongers-Dek.

en papier van

Met veel dank voor het aanleveren van papier door onder andere: De Pieterskerk, Seats2Meet Utrecht en Stichting Kalinga. Andere onmisbare hulp kwam van: Erik Feenstra, Shamida Smulders, Sander van Geloven, Doortje Langenhuijsen en De Vorlesebuhne. Plattegrondendonateurs: dank!! En zoveel dank aan alle scheurelfjes uit de scheurfabriek, zonder hen kon absoluut ik nooit zoveel kalenders maken.

scheurtv

Dit jaar maakte ik over de meeste onderdelen van het maakproces een vlog:

De kosten

Deze edities van de kalender kostten €20 voor kalenders met oud papier en €15 voor kalenders met nieuw papier.

kijk zelf


papier maken

Ik ging papier maken bij Leo van de Papierderij. Hij is een zelfmaker pur sang. Hij weet alles over zijn vakgebied, over de geschiedenis, de voors en tegens van het gebruiken van bestaande materialen voor het maken van nieuwe materialen. Hij heeft vijf uur over papier gepraat en was nog niet uitgepraat, kijk dan weet je waar je het over hebt.

Ik wilde vooral A6’jes maken, want dat is het formaat van de kalender.. tenminste…

dat was de afgelopen jaren zo, pas na het papiermaken dacht ik (minpuntje voor de timing): misschien moet ik hem dit jaar een keer een ander formaat geven, de boel een beetje opfrissen. Hij kan bijvoorbeeld dubbel zo groot worden. De handgemaakte dan, de door andere mensen geprinte blijft sowieso A6, anders wordt die onbetaalbaar.

Maar dat kan niet want dan kun je de kalender niet meer met de post versturen en 41% van de kalenders wordt per post verzonden (haha grapje, alsof ik dat zo goed bijhoud, in elk geval best wel wat).

Als het formaat een staande A5 is, past hij niet meer door de brievenbus, want de kalender moet opengevouwen worden verzonden en opengevouwen is hij dan 420 mm lang en poststukken mogen maximaal 380 mm lang zijn.

Dus de kalender wordt gewoon A6.

Maar ik wil het eigenlijk nu echt wel eens anders.

Misschien kan het een liggende kalender worden? Nee, dan wordt de ruimte die vrij is om beeld op te zetten te klein.

Zo gaat het dus, dat kalendermaken. Zoals je ziet ben ik ook een echte zelfmaker en kan ik er ook urrrrren over praten. Misschien is het tijd voor weer zo’n informatieve vlog.

Terug naar die papiermaakdag. Ik heb heel lang A6’jes staan maken. Zo zie ik eruit als ik vouwen uit een vaatdoek strijk met mijn handen.

Ik voegde bloemen aan mijn papier toe.

Leo hing het papier op, een paar dagen later was het droog en mocht ik het komen halen.

Hij gaf me ook een stapel met papier dat hij gekregen had, maar dat hij niet echt nodig had, voor in de kalender:

Papier met koeienvlekken. Ik ben nog hard op zoek naar goed papier met één bedrukte zijde voor de kalender van 2018. Maak me blij.

Dit is het dan! Ik vind het pri-proe-prachtig maar of het geschikt is voor de voorkant… ik twijfel. Het is zo wit… Ik moet gaan testen met nog-te-ontwerpen voorkant-ontwerpen erop, wie weet wordt het samen zo’n mooi geheel dat dit inderdaad het voorkantpapier van de kalender van 2018 wordt.

 


de voorkant

De voorkant van de kalender moet altijd mooi zijn.

Die van 2017 printte ik op oude landkaarten. Ik was zo blij met die vondst: door restmateriaal te gebruiken sloot het karakter van de voorkant nu ook aan bij de rest van de kalender. En dat landkaartpapier was ook nog eens ontzettend mooi.

Hoe kon ik dat ooit nog toppen?

Een paar weken geleden was ik aan het borrelen met Daan (die ik ontmoet had toen ik Scheurkalenders aan het verkopen was in Amsterdam). Waarom weet ik niet meer hik maar hij zei ineens iets over zelf papier maken. En ik dacht: jaaaa dat is het! De volgende scheurkalender moet een voorkant krijgen van Zelfgemaakte papier.

Dus dat ben ik nu aan het researchen: of én hoe ik papier moet maken. Mijn eerste test van eierdozen leverde al prachtig papier op (zie foto). Op 20 april 2017 ga ik een middag papier maken in de Papierderij in Utrecht. Wie zin heeft om op die dag ook papier te leren maken, kan zich nog aansluiten bij de workshop van Leo. Lees hier meer.

Ik weet nog niet hoe ik de letters op de niet-egale voorkant moet krijgen. Misschien door te zeefdrukken of met een stempels? Ik moet nog allerlei dingen uitproberen.

Zelf papier maken! Net nu ik dacht dat het hele kalender-maken niet arbeidsintensiever kon, haha. Het is zeer waarschijnlijk dat de kalender (door het maken van het voorkantpapier, maar ook doordat ik als alles doorgaat nóg meer kerstmarkt ga organiseren dan eerst en dus heel druk ben) een zeer gelimiteerde handgemaakte oplage krijgt. Hou de voorverkoop dus in de gaten als je erop zit te azen.

Zelfgemaakt papier! Hoe kan ik dát ooit nog toppen?


Daan heeft trouwens twee reisboeken geschreven (een heerlijk toeval nu ik zelf ook een reisboek aan het schrijven ben). Zijn eerste boek gaat over Liften naar Suriname, is dat niet vet. Je denkt vast: dat kán helemaal niet. Wel dus.

Zijn tweede boek gaat over reizen in Indonesië en ja ik heb al gevraagd of er stukken daarvan op de Zelfgemaakte Scheurkalender van 2018 mogen.


Moet er een scheurapp komen?

Een aantal mensen vroeg al aan me of het niet eens tijd werd voor een Zelfgemaakte Scheurkalender app. Waarop je elke dag een push-melding krijgt van de bijdrage van die dag. Ik weet het niet. Is het dan nog een zelfgemaakte scheurkalender? Hoeveel moet die app kosten? De inkomsten zou ik kunnen delen met de bijdragers, maar hoe is dat haalbaar?

Ik hoor heel graag jouw overwegingen. Maar enkel ‘ja’ of ‘nee’ klikken mag ook.

Moet er een scheurapp komen?

Laden ... Laden ...

de laatste nieuwe

De kalender op nieuw papier wordt gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Ik moest gokken hoeveel kalenders ik van hen nodig had. Ik bestel ze en een week later, tadaaa, zijn ze klaar. Zonder enige moeite mijnerzijds. Handig hoor. Maar nu loopt het jaar ten einde en ik ga geen nieuwe lading meer bestellen.

Die met oud papier, die kan ik gewoon blijven maken en als er geen vraag meer is, stop ik met maken. Maar met die nieuw-papier-kalenders blijf ik dan zitten en dat is bere-zonde.

Ik had gegokt op 130 kalenders met nieuw papier en nu zijn ze “op”. Dat wil zeggen: ze zijn niet per direct verkrijgbaar. Er liggen er nog een paar bij winkels en als die niet verkocht worden, dan komen ze weer terug naar de scheurfabriek, maar als je er NU NU NU een wilt hebben, dan moet je snel zijn want er is er nog maar één (en misschien is die nét weg als je dit leest) moet je er een met oud papier bestellen, die maak ik voor je.

Stuur me een mail als je de kalender met nieuw papier in de “backorder” wilt. Dan mail ik je zodra ik er een heb, of zodra ik weet dat ze echt allemaal op zijn.


watdascheur

Watdajel is een kunstmanifestatie in Utrecht. Ze maken ter aankondiging altijd prachtige kunstwerken en hangen die op in het stationsgebied.

Het leek met vet om daar ook aan mee te doen: om een scheurkalenderfabriekje te bouwen en dan bezoekers uit te nodigen om te helpen met het maken van de kalender. Ik mailde en het mocht.

help

Je kon van links naar rechts werken, alle stappen ervaren. Voor elke vaardigheid kreeg je een sticker op je diploma. Er was zelfs een sticker die dag voor het “in de winkel leggen”.

Het was rete druk bij Watdajel en bij het maken van de Kalender in het bijzonder. Op een goed moment waren er 5 mensen tegelijk bezig. Ik had echt niet verwacht dat we echt veel kalenders zouden maken daarzo, maar er waren zo’n 24 kalenders af na die dag!! Ik had ineens een mega voorraad.

2016-11-19-14-20-20

Diplomauitrekingen:

Ik was bang dat het chaotisch zou worden, dat er kalenders zouden worden gemaakt waar misschien wel hele maanden ontbraken of die slordig waren, maar alle kalendersmakers namen hun taak erg serieus. Met enige schaamte zag ik dat ze vaak veel netter werkten dan ik. Kijk hier onder op de foto zie je een vierkantje in het midden van een stapel half gesneden kalenders. Nou neem maar van mij aan dat daar echt heus nooit geen vierkantje zit als ik zelf snij.

netjes

Het was zo leuk, ik hoop dat ik het op andere plekken ook nog eens zo kan gaan doen.


365 dagen genieten

Toen Liselotte van Indebuurt Utrecht me laatst interviewde over leuke plekken in Utrecht, zei ik om de andere zin “trouwens ik maak ook een scheurkalender”. Gelukkig vatte ze de hint en zo zat een paar weken later haar collega Anne-Meike bij mij in de woonkamer/scheurfabriek om te praten over de kalender voor de rubriek “De Koopman”.

screen-shot-2016-11-02-at-10-25-31

https://indebuurt.nl/utrecht/winkelen/zelfgemaakte-cadeau-365-dagen-lang-plezier~16321


een mega order

Een paar weken geleden, de kalender was nét af, kreeg ik een grote bestelling (46 kalenders!). We hebben keihard doorgewerkt om alles in een paar dozen te krijgen. Het was een gekke bestelling… De kalenders moesten allemaal naar een postbus in Spanje. Ik had al wel een vermoeden voor wie ze waren, maar kon het nog niet met zekerheid zeggen.

Tot vorige week, toen we bij mijn moeder in haar schoen al een bekend pakketje ontwaarden, omringd door een berg pepernoten. Het was echt vreemd want de Sint is nog niet eens in het land, hij is nog niet eens in de buurt! Er moet al minstens 1 Piet, misschien wel meerdere vooruit zijn gesneld. Zij verspreiden nu al cadeautjes en pepernoten, om de druk tussen 12 november en 5 december wat te verlichten. Dat is pas time management. Hou je schoen dus in de gaten de komende dagen, wie weet komt hij bij jou ook vroeg dit jaar.

2016-10-22-08-09-47


eregallerij van scheurhelpers

Wie meehelpt in de Scheurfabriek krijgt een scheurkalenderdiploma, met een sticker voor alle verrichte handelingen.

Het is fijn als er mensen komen helpen. Soms 4 tegelijk, soms 1 iemand. We perforeren, rijgen, printen, stickeren, pakken in en we kletsen.

Wie ook een keer wil komen helpen in welkom, de fabriek is vaak open in de avonduren (di,wo,do,vr – 17:30u-21:30u). Stuur me een berichtje als je wilt komen.

Deze mensen zijn al geweest (sommige zelfs meer dan één keer <3 ):
(alfabetisch)

 • Andrea Koelink
 • Emilie van Zonneveld
 • Eva Anken
 • Jos van Egmond
 • Julie van Zessen
 • Juliette du Jour
 • Katrijn Kuypers
 • Pauline van Nouhuijs
 • Rob van Barneveld
 • Sandra Katharina
 • Shamida Smulders

diploma-rob


Alle scheurberichten in je emailvenster

Alle nieuwe berichten die op de website verschijnen worden op zondag gebundeld en digitaal verzonden. Wie niets wil missen, schrijft zich in voor deze extra dikke nieuwsbrief.

Dan krijg je dus: nieuws, aanvullingen op de kalender, vlogs, enzo.

Er is ook een dunne nieuwsbrief: dan krijg je alleen inleververzoeken en andere super praktische mails.


de kalender naar een winkel brengen

Lopen, bus, trein, tram, lopen >> kom je uit bij Toon in Amsterdam.

VLOGGGG!

Al jaren verkoop ik de Zelfgemaakte Scheurkalender bij TOON. Ik verkoop ‘m bij een aantal winkels in Nederland (zie: verkooppunten).

Ik kan niet naar alle winkels toe, het kost te veel tijd, ook al is het veel gezelliger om het zelf te doen.  Ik hoop dat ik ook nog naar Gent kan om de kalenders daar heen te brengen, maar dan moet Gijs met me mee want die is gezellig én heeft een auto. GIJS! GIJS! Hij staat ook 1 keer op de kalender, met een gekke brief.


nr 28 nieuw papier gezocht

Deze kalender nr. 28 met nieuw papier is …  een nepkalender! Het is een kalender die ik uitdoste als Zelfgemaakte Scheurkalender 2017 met nieuw papier, maar die het helemaal niet was. Het is een kalender van vorig jaar met een ander voorkantje.

Ik moest foto’s hebben om de kalenders van dit jaar te promoten, maar die met nieuw papier waren nog niet gemaakt door de mensen van de kopieerservice. Dus ik vermomde een kalender van vorig jaar. In de gezellige chaos die de scheurfabriek heet, is de kalender per ongeluk verdwenen. De kalender ligt nu in een winkel of in een huis en straks komt de eigenaar ervan er achter dat de kalender super super leuk, mooi en interessant is, maar dat de bijdragen verdacht veel lijken op die van 2016 én dat de dagen niet kloppen.

Ik hoop dat wie die kalender heeft, me weet te vinden. Ik stuur dan namelijk per ommegaande een goeie kalender op (en de oude mag je houden, bonus!). Zie je nummer 28 (nieuw papier) ergens liggen in een van de winkels, slaak dan een gilletje, en licht daarna de kassamedewerker in over dit euvel.

Oepsie.


printen, vastlopen, toner vervangen etc.

In deze vlog zie je hoe het printen in z’n werk gaat, inclusief lekker veel vastgeloop, toner-verwisseling en de verklaring voor gekke vlekken op je scheurkalenderpapiertjes.

Op deze vrijdag aten we pindasoep en kwamen de volgende mensen helpen met het maken van de Zelfgemaakte Scheurkalender: Andrea van Poppin Design, Juliette, Emilie van Atelier Eem en Pauline van Nouhuys.


de markt op

Nu de kalender bestaat en ik soms meer dan 10 kalenders in huis heb (het gemaak kan echt bijna niet tegen de vraag op nu, omdat nu winkels bevoorraad moeten worden), ga ik komende tijd zo nu en dan met een karretje vol kalenders naar de markt.

De eerste markt dit jaar was de Swan Market. Ik had er goede verhalen over gehoord, onder andere van bijdrager Argibald. Op de 15e oktoberdag van dit jaar ontdekte ik of de goede verhalen klopten.

 

 


muziekpapier en diploma’s

Eva kwam voor de tweede keer helpen in de scheurfabriek. Ze deed het zo goed dat ze een diploma verdiende en prompt ontstond…

De Zelfgemaakte Scheurkalender diploma.

diploma-rob

Voor alles wat je hebt gedaan, krijg je een sticker! Spaar ze alle 9 (plus bonusstickers voor als je nog iets extra’s voor de kalender deed, zoals Eva, die kreeg dus ook een sticker voor “diploma bedenken”).

Katrijn kwam kalenders kopen maar stond voor dat ze er erg in had kalenders te perforeren. Katrijn leverde dozen dozen dozen vol muziekpapier, hoe ze daar aan komt vertelt ze in de film.

Nou, bekijk het allemaal maar:

https://youtu.be/VwnWP_UXMwU

 


welletjes in de scheurfabriek en 1 jaar gesnij

Een heerlijke woensdagavond in de scheurfabriek. Julie van Image de Julie*  kwam helemaal met de bus van Breda naar Utrecht gereisd (niet over de Merwedebrug) om te helpen in de scheurfabriek.  Ik voelde me weg vereerd.

We aten moussaka van Smulders Kookt want met al dat gescheur heb ik echt geen tijd om boodschappen te doen en te koken en btw zij kookt zo lekker.

Ik hakte, Julie ontniette (en maakte dus allemaal welletjes) en ze filmde, wat een leuke scheuravond!

 

Vanavond komt Eva weer helpen in de fabriek. Zij is een super rijger (kijk maar), dat is mooi want er liggen 16 kalenders klaar voor de rijging.

En 16 oktober ! Soepfeest & scheuren, dan komen er een heleboel mensen langs, hebben ze gemaild. Wat een scheurfeest zo.

* een van Julie’s afbeeldingen staat ook op de kalender van 2017.


alle nieuwe berichten

Er zijn twee scheurnieuwsbrieven:

 1. gerichte nieuwsbrief die maar zeer sporadisch verschijnt, meestal om te zeggen dat de kalender bestaat, om te zeggen dat de kalender uitverkocht is en om te zeggen dat er weer bijdragen gezocht worden. Meld je daarvoor hier aan.
 2. een automatische nieuwsbrief die alle nieuwe berichten van zelfgemaaktescheurkalender.nl op zondag rond 10 uur in je inbox gooit:

Alle nieuwe berichten op zondag

* verplicht veldJe wordt naar een andere website doorgestuurd, dat hoort zo.


de kalender ligt al in twee winkels

Over 1 minuut en 7 seconden heb je de eerste boekhandel waar de kalender te koop is van binnen gezien!

Vandaag was ik bij Boekhandel Savannah Bay* op de Telingstraat en bij Swordfish&Friend* op Oudkerkhof. In S.B.* dropte ik de eerste kalenders bij Lenneke de Ruijter die niet alleen een leuk mens is maar ook de bedrijfsleider bij Savannah Bay én die sinds kort ook in het boekenpanel van DWDD haar mening geeft over verse literatuur.

 

* het derde verkooppunt (het laatste in Utrecht dat op het moment van schrijven vast staat) is Strand West en dat begint ook al met een S, net als de andere winkels en het woord Scheurkalender … mmmmm

** bekende initialen!


fietskoerier gezocht

Een heleboel van de kalenders worden besteld door mensen in Utrecht. Op het einde van de hele exercitie spring ik bij die bestellingen zelf op de fiets om allerlei pakjes her en der te bezorgen, maar nu is het daar te druk voor dus doet de firma Post Nl het voor me.

Ik vind het leuker om iemand die ik ken te vragen dat te doen, maar ik weet nog niet wie ik daarvoor kan vragen, daarom deze algemene oproep.

Wie wil in Utrecht scheurkalenders bezorgen op de fiets?
(je mag zelf aangeven hoe groot je bezorggebied is)

Je krijgt op dagen dat ik bestellingen heb een mailtje/whatsap met een bezorgverzoek. Je komt ze  halen bij de scheurfabriek  (1 min van het Neude) en fietst ze naar hun bestemming. Je krijgt €3,65 (plus b.t.w.) per brievenbuspakketje, dat weegt 500 tot 1000 gram. Als het je niet lukt die dag, geen probleem, dan vraag ik iemand anders of ik schakel alsnog de Algemene Nederlandsche Postmaatschappij in.

Voorwaarden: Je bent meerdere dagen per week beschikbaar. Je hebt je eigen fiets. Je vindt het leuk om te doen. Je gaat er niet vandoor met een zak vol kalenders. Haha.

Lijkt het je wat? Neem contact met me op.

afbeelding:
stond op de Zelfgemaakte Scheurkalender 2011 (alias nr. 1),
van Sanne (Ik) Bloem


de scheurfabriek is open

De Zelfgemaakte Scheurkalender wordt thuisgemaakt in de scheurfabriek (een groots woord voor mijn woonkamer).  Zo nu en dan komen mensen me helpen met het maken, dat is het gezelligst. Dit is een filmpje van tijdens het tweede gezamenlijke scheurkalender-maken. Al eerder heb ik een heerlijk avondje zitten ontnieten en papier-sorteren met Shammy.

Het was een bring-your-own-kaas-kaasfondue feestje. Ik weet inmiddels dat ik echt talent heb voor het maken van kaasfondue. Het is echt gemakkelijk:

Recept voor iedereen-neemt-1-kaas-mee-kaasfondue
+ 1 ding om in de kaas te dopen

Als je een controlfreakje in je hebt, dan wordt het loslaten geblazen. De eerste keer dat ik bij een byo-kaas-kaasfonduefeest was, vond ik het ook spannend, maar het komt echt goed. Kaasfondue is namelijk bedacht als manier om restjes kaas op te maken en pas toen er een kaaskartel werd opgericht kwamen er standaard kazen in de kaasfondue (luister hier naar een podcast over het kaaskartel in Zwitserland en waarom er maar een paar kazen groot konden worden).

Snijd alle dipdingen zo dat ze goed gedipt kunnen worden. Zoals: stokbrood, druiven, bloemkool, bleekselderij, wortel, champignon.

Knoflook hakken (niet persen, dat wordt bitter), scheut witte wijn erbij, kaas erin raspen (wij hadden gruyere, oude kaas en roquefort), roeren, beetje kirsch erbij (niet te verwarren met kir), beetje nootmuskaat. Proeven en naar smaak dingen toevoegen. Niet laten koken, lekker laag vuur houden. Het moet goed vloeibaar zijn, dus voeg ev. nog wat extra wijn toe. Maak een papje van maizena (maiszetmeel) en koud water. Giet dat bij de kaas. Nu gaat het binden. Klaar!

 

 


best (tijd)ro(ven)de bandjes

Deze rode bandjes moeten om ALLE zelfgemaakte scheurkalenders in 2018, de thuisgeprinte en de niet-thuisgeprintte. Ik mag dus honderden van zulke bandjes schrijven. Ah yeah. That’s the way I like it.

Had ik ze ook kunnen printen? JA. Was het dan net zo bijzonder geweest? Discutabel. Laat mij lekker ontspannen joh.

Al sinds de allereerste kalender in 2010 draait alleen Sublime FM in de Zelfgemaakte Scheurkalenderfabriek.


2017 is klaar voor de laatste check

Als ik mezelf een maand lang zo veel mogelijk leuke dingen heb ontzegd (mijn discipline is op dit gebied nagenoeg nihil, het was trouwens ook vet lekker weer september 2016) en de kalender bijna helemaal is opgemaakt, bijna helemaal af is, dan mag ik haar voor het eerst printen. Reden voor een feestje! Gelukkig waren Charly en Meghan er om het mee te vieren.

Ik stamel want het is laat op de avond en ik ben moe en ik moet nog naar Erik fietsen om deze stapel met heerlijke heerlijkheid te laten controleren op spel- en typfouten, op doublures, op andere gekke dingen die ik zelf niet meer zie.

Twee dagen later was Erik klaar (dankjewel Erik, veel dankjewel! ps. hij heeft een baan dus hij was er niet 48 uur mee bezig). Ondertussen probeerde ik knopen door te hakken over het uiterlijk van de voorkant. Ik doe dat elk jaar pas als alles af is. Terwijl je dat juist van te voren zou kunnen doen en niet hoeft te bewaren tot het moment dat je haast hebt want als ‘ie helemaal gecontroleerd is, dan wil ik als de wiedeweerga gaan printen. Maar het lukt niet, het kan pas op dit moment in het proces blijkbaar dus NU ging ik dat doen.


seks

Er zijn nog niet genoeg naakte mensen, seksueel getinte grappen, blote plaatjes en dergelijke op de kalender. Er zijn mensen die blij verzuchten dat ze nu niet meer zo veel zelf hoeven te censureren maar ik niet! De kalender mag best een beetje stout, een beetje oei-wat-als-de-buren-dit-zien?
Gelukkig heb ik al wel een aantal zinnelijke bijdragen ontvangen, zoals de tekst met de titel “Lul” van Vorlesebuhne’s Eva Herman.
 
Zegt het voort: de kalender wil meer seks.

Zo werkt een kopieerapparaat

Ik dacht altijd dat er kaboutertjes in het apparaat zitten, maar het zijn spiegels en rollers en een halogeenlamp en andere dingen die het reproductiewerk voor ons doen. Ik snap het nog altijd niet helemaal, maar ik snap er zeker méér van dan voorheen.

 

“Imagine how tedious it would be if we had to recopy everything by hand. Isn’t it amazing to get an exact replica in a few seconds.” Yes. It is!


meeste bijdragen ingeleverd

De wisselbeker voor de meeste ingeleverde bijdragen (bestaat sinds een week) en is nu bij iemand die anoniem wenst te blijven.

Deze gene leverde mrlfst 157 tekeningen in, zoals de scheurwet voorschrijft komen er maar maximaal 12 (van 1 auteur, van 1 soort) van op de kalender. Maar ingeleverd zijn ze wel en ik mag kiezen.

hm 9

Wie meer inlevert, bezit dan uiteraard tot nadere groot-inlevering de wisselbeker.


fabrieksarbeiders

Zo nu en dan zeggen mensen tegen me dat ze willen helpen in de scheurfabriek maar ik heb het nooit nergens goed opgenotuleerd en nu heb ik dus geen idee wie me dit jaar wil helpen met het maken van de kalender.

Lijkt het jou leuk om een dagje te rijgen, perforeren, snijden, kletsen, bier drinken, koffie leuten, printen, inpakken etc.?? Heb je dat al eens tegen me gezegd?

Ik ben het vast vergeten, sorry!

Als je je naam hier invult, onthoud google het voor me en google vergeet nooit NOOIT NNNNNNOOOOOOOIIIIIIT.

En dan kan ik je straks mailen als ik weet wanneer de fabriek open gaat en de arbeiders kunnen inklokken.

:'( Dit fabriekswerk is helaas onbetaald.


scheurkalender als kerstpakket

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een milieu-aardig, gezellig, mooi, het-hele-jaar-te-gebruiken, hergebruikt, lokaal* kerstcadeau voor hun medewerkers, hebben we een fantastisch idee:

Geef de Zelfgemaakte Scheurkalender aan je medewerkers!

De prijzen voor kerstpakket-scheurkalenders zijn nóg aantrekkelijker dan de gewone prijzen.

De kalenders kunnen worden verzonden of bij jullie op kantoor worden afgeleverd. De presentatie en verpakking is in overleg.

We kunnen zelfs (een deel) printen op jullie eigen (oude) papier. Vraag me hoe het werkt en ik leg het je uit.

Willen jullie méér dan een Scheurkalender geven? Ik ken onnoemelijk veel (Utrechtse) makers van mooie producten en denk graag met jullie mee over een kerstpakket met een geweldig goeie inhoud.

Vraag vrijblijvend een offerte aan via een mail.
Klik hier

*indien zij Utrechts zijn


post uit Zuid Afrika

Op mijn vakantie in Zuid Afrika ontmoette ik iemand die fantastische foto’s maakte, getuige de fotomuur in het huis waarvan hij de hele binnenkant zelf had getimmerd.

Het was een droomplek, de tranen sprongen me in er de ogen, ik voelde me er meteen thuis. We waren omringd door bergen, geen bomen, helaas, die brandden elke zomer af bij grote bergbranden. Het lag naast een razende rivier, overal hoorde je die suizen.

Hij had zelf douchegebouwen gemaakt en een bad .. oh ik laat je gewoon de foto’s zien.

Het was nog veel mooier dan de foto’s en volgens mij kon je nog allerlei mooie dingen bekijken en bewandelen daar in de buurt, maar daar kwamen we niet aan toe.

Je kunt er zelf ook heen, mocht je ooit hier zijn:

http://www.joyriverbackpackers.com/

Over die fotomuur (ik wilde alle foto’s fotograferen en op de kalender zetten maar de kwaliteit van mijn fototoestel was erg akelig) zei hij: “oh dat zijn de afdankertjes”. De mooie foto’s had hij nog op zijn computer, maar die stond ergens anders, het was erg ingewikkeld.

Hij beloofde me een envelop te sturen en zojuist mocht ik naar het postkantoor om een pakketje op te halen dat mijn handtekening voor ontvangst vereiste.

Ik kreeg een envelop met daarin een cd waarop vermoedelijk de foto’s staan. Nu ga ik op zoek naar een computer waar een cd in kan.

 


ik wil de kalender verkopen op mijn website

Wil je helpen met de verkoop van de kalender? Verkoop ‘m dan in je webwinkel of op je website, en verdien 20% van de winkelprijs per verkochte kalender!

Hoe werkt het? Meld je aan via dit formulier, als de kalender af is, krijg je promofoto’s, bied de kalender aan op je website voor € 20 plus € 3,95 verzendkosten.

Krijg je een bestelling binnen? Laat de klant jou betalen en stuur de bestelling door naar mij. Ik verzend de kalender. Vlak voor het einde van het jaar krijg je een factuur voor 80% van de prijs van de kalender en de verzendkosten.

Vul hier je gegevens in


wat een goed idee

Op bezoek bij K. begon mijn hart sneller te kloppen. Wat een geweldige manier vond zij om de kalender makkelijk om te kunnen slaan.

geweldig bedacht

Moet ik nu op zoek naar oude ordners of Scheurders zelf mappen laten slopen? De radartjes draaien. Ik wil de kalender van 2017 graag voorzien van een ander ophangsysteem, iets anders dan dat rode touwtje.

Meer ideeën zijn welkom.


alle dagen

Ondanks de moeite die ik erin steek gebreken te voorkomen, ontbreekt er nog wel eens een pagina (of een maand!) bij de zelfgeprinte kalender. Je zou toch gaan denken dat het hier in de scheurfabriek barst van de stapeltjes met al die maanden die elders ontbreken. Geenszins het geval. Hier liggen nog een paar complete exemplaren, anders niets. Ja toch, een muurtje met daar tegenaan dozen vol eenzijdig-bedrukte vellen. Verder.. een grote, echoënde fabriekshal, die vol verlangen uitkijkt naar oktober, wanneer er weer geprint gaat worden.

dani

..dichtte Dani wiens Kalender na het ontvangen van de ontbrekende pagina’s weer compleet was.


meer nieuw meer anders meer meer meer

Voor de scheurkalender van 2017 ben ik nu al (nu al!) op zoek naar bijdragen. Heb jij nog een tip? Ken jij iemand die iets maakt of moet gaan maken dat geschikt is voor de kalender? Haal diegene over, overtuig ze met passie van hun eigen geschiktheid voor de kalender, of laat hier een tip achter en ik klim in de spreekwoordelijke pen om diegene uit te nodigen om bij te dragen.

Bijv. gedichten, tekeningen, recepten, grappen, korte verhalen, informatie, een cursus, een puzzel, een tip (meta!), uitleg, foto’s, je verzameling lijstjes, en verder wat ik nu niet maar jij wel bedenken kunt.

De laatste tip die ik kreeg was voor de Ankertjes

2016-04-25 14.09.19-2

Dat was een toptip van Eva A.

Maak je zelf iets dan mag je het natuurlijk ook opsturen, maar als je dit leest dan wist je al dat je wat mocht opsturen en degene die je tipt, die weet het vast niet. En misschien is het altijd al hun droom geweest om ooit benaderd te worden voor op een Zelfgemaakte Scheurkalender. Ontneem ze het genoegen niet. Tip maar raak. 


De eindstand

De oplage van 2016 was vastgesteld op maximaal 366 handgemaakte stuks, maar dat is niet gehaald. We bleven ergens steken op ± 200. De redenen? Hij was dit jaar iets duurder  redelijker geprijsd, hij was 3 weken later gereed en de promotiemachine was niet helemaal in topvorm. Ik heb te weinig persberichten geschreven. Mocht je vlinders in je buik krijgen van scheurpromotie, stuur me dan zeker een berichtje. Ik kan je gebruiken.

Van de kalenders met nieuw papier (door hele leuke mensen gemaakt) werden er zo’n 175 verkocht. Wat is het toch jammer dat dat niet veel beter loopt, met een kleinere prijs, had ik verwacht dat die nu de overhand zou krijgen. Mensen zijn toch, net als ik, gek op dat oude papier.

Toch was het een heerlijk jaar want de vraag kwam dit jaar veel dichter in de buurt van het aanbod. Vorig jaar moesten we af en toe nachten overslaan om aan de vraag te kunnen voldoen, het was echt een gekkenhuis soms. Precies een van de redenen dat ik voorzichtig was met het aanzwengelen van de promotie. Ik slaap zo graag 7 uur per nacht.

Hoe we het het komende jaar ga doen, weet ik nog niet. Maar dåt we er weer een gaan maken, staat vast.

 


scheur-tv

Volgende week donderdag komt Camille van RTV Utrecht’s Campus TV bij me langs om te filmen hoe de kalender gemaakt wordt. Papier ontvangen, papier sorteren, printen, snijden, rijgen, de hele rattaplan. Op dit moment is de fabriek gesloten, want wie koopt er nu een scheurkalender? Niet zo heel veel mensen, de voorraad die ik nog heb, kan dat prima aan. We zetten de boel halen toch nog even alles uit de kast om te kunnen laten zien wat een idiote onderneming het eigenlijk is, zo’n kalender maken.

Superdupervet! De promotiemachinerie staat weer aan.

We hebben een figurant nodig die even papier wil komen “brengen” (de fabriek staat momenteel in Bilthoven i.v.m. ik heb op de moment geen huis en logeer bij een vriendin die op vakantie is i.v.m. mijn relatie is uit). Een bijna tekstloze rol waarvoor een scheurkalender (inkijkexemplaar, oud papier of nummertje 113 nieuwpapier) tegenover staat, als je wilt.

UPDATE! 5/5/16

Het filmpje:

 


tijd om te gaan liggen?

Vandaag was ik schetsen aan het maken was voor de voorkant van de Zelfgemaakte Scheurkalender 2017. Tot nu toe stelde ik het maken van de voorkant uit tot het állerlaatste moment. Als alles af was, pas dan maakte ik de voorkant. Dat was enorm onhandig. Dit jaar wilde ik op tijd beginnen en zo zat ik vandaag dus al te schetsen. In februari maarliefst!

Terwijl ik dat aan het doen was bedacht ik me dat de kalender ook wel een keer liggend zou kunnen zijn.

Wat denk jij goed idee? Tegenargumenten?


scheurfavorieten

Veel kalenderscheurders bewaren hun lievelingen.
 
Dat ene blaadje dat precies de vinger op de pijn legt, de wijsheid in pacht heeft, helemaal raak, iets om te onthouden. Wat zijn jouw lievelingsscheurtjes? Reageer hieronder, of mail naar scheurkalender@zelfgemaaktescheurkalender.nl

 


de makers van de kalender met nieuw papier

Gisteren was ik bij Kopieerservice De Boemerang van Reinaerde, in Terwijde (Utrecht). Daar waren meer dan 8 mensen hard aan het werk om de Zelfgemaakte Scheurkalender met nieuw papier te maken. Ze printen, snijden, perforeren en rijgen er draden doorheen.

boemerang2

Het is zo fijn om hulp te hebben bij het maken van de kalender. Ik kan ze iedereen die een maak-klus wil uitbesteden van harte aanbevelen.

Ik mocht meteen zo-veel-als-ik-op-de-fiets-kon-vervoeren meenemen, de rest wordt op vrijdag afgeleverd bij mijn scheurfabriek (zijnde: onze studeerkamer). De eerste kalenders met nieuw papier zijn inmiddels onderweg naar hun nieuwe baasjes.


De externe printers

Sinds het begin van de Zelfgemaakte Scheurkalender werd de variant op nieuw papier geprint door de knappe, aardige, gezellige, meedenkende kopieerders van De Kopijwinkel op de Lange Smeestraat. Dit jaar komt daar verandering in.

Op de gang van het huis van goede vriend Gijs, kwam ik een alleraardigste man tegen: Taib [Tajieb – zonder zj]. Die bleek docent grafische vormgeving, hoe handig om die tegen te komen. Hij had wel 100o dingen kunnen zeggen over de scheurkalender, hij beperkte zich gelukkig tot de leesbaarheid van het lettertype van de data op elke dag (aangepast!) en hij tipte me Drukkerij De Boemerang. Daar werken mensen met een verstandelijke beperking. Zij schijnen super goed te zijn in het maken van onze scheurkalender. Ge-wel-dig.

De niet handgeprinte kalender wordt dit jaar dus geprint én gesneden én geperforeerd én aaneen geregen door de mensen van De Boemerang. We zetten er thuis zelf een nummer op en pakken ‘m in. Wat fijn.


het testenprinten

Na weken van verzamelen komt er een moment dat de kalender bijnabijna af is en dat ik eindelijk weer het zachte gezoem van de printer mag horen. Om je mee te laten genieten heb ik het begin van de eerste testprint gefilmd. Een kijkje in de scheurfabriek.

Zo zie ik welke pagina’s nog leeg zijn, waar dingen zijn weggevallen, gemiste bronvermeldingen en ben ik weer trots op deze printer die al 3 edities meegaat en dus tienduizenden vellen heeft geprint. Go HP 1018.

Bekijk hier de schuurstapel met oud papier.


lever in

Had je wat aan te merken op de inhoud van de kalender? Wilde je meer dit, minder dat? Dacht je: dit kan ik ook? Dacht je: dit wil ik ook? Dacht je: ik maak ook zoiets maar dan anders, dat moet er op? Dacht je: ik maak iets heel anders dan moet er op?

Ga maar in een hoekje zitten en ga je enorm beseffen dat JIJ invloed kunt uitoefenen op de inhoud van de kalender van 2016. Jij! We zijn aan het verzamelen geslagen voor de Zelfgemaakte Scheurkalender van 2016!

We zoeken weer grapjes, gedichten, verhalen, foto’s, recepten, tekeningen, onzin, uitleg, opdrachten.

Heb jij iets dat onze kalender gaat verrijken? Stuur het naar me op!
We verzamelen alle inzendingen en maken een mooie diverse selectie.

Lever in. We willen jou. Probeer wat uit, maak wat nieuws, stuur wat ouds op.

Dit Is Het Moment.

Lees hier alles over bijdragen aan de kalender.


Het proces van de kalender

Het maakproces van de scheurkalender bestaat uit vele stappen.

het hele jaar fiets ik naar bedrijven die hun oud papier voor ons bewaren (o.m. S2M en Het Gegeven Paard), krijg ik dozen met papier van mensen die speciaal voor ons verzamelen. Dan halverwege de zomer, bedenken we hoe we het dit jaar gaan aanpakken, en we sprokkelen zo veel mogelijk bijdragen uit zo veel mogelijk verschillende hoeken, we maken het netjes op. Als het computerwerk klaar is, dan begint eindelijk het andere maken:

De de kalenders worden geprint op oud papier, de A4’tjes worden in vieren gesneden, mooi voorkantje erop (op ander papier), dito achterkantje, ze worden geperforeerd, geregen, geknoopt en dan ingepakt.Het is een heleboel werk, leuk werk, maar onderbetaald en bijzonder veel werk zonder meer.

Dit jaar gaan we minder kalenders maken dan vorig jaar. We zaten toen vaak tot diep in de nacht te snijden, rijgen, plakken en filmen, dat leidde tot wallen en van wallen word ik minder knap en als er iets is wat ik niet minder wil worden is het wel knap.

De Zelfgemaakte Scheurkalender van 2016 kost €20. Dat is meer dan vorig jaar.

Het was vorig jaar een beetje vreemd dat je een uniek, geweldig, handgemaakt, product doorweekt van bloed, zweet en tranen kreeg voor de (gemiddeld) zelfde prijs als je betaalde voor een machinaal gemaakte scheurkalenders van mijn scheurcollega’s, die per 10.000 worden gedrukt, geperforeerd en ingepakt.

 

Dit jaar hebben we daarom een realistischere prijs berekend voor de handgemaakte scheurkalender. We maken er maar 365. Zo blijft het maken leuk en hoeven we onze dayjob niet te quitten voor dit heerlijke uit de hand gelopen megaproject.

Uiteraard hebben we ook weer knappe mensen van een kopieerwinkel gevraagd om de kalender voor ons te printen. Minder handgemaakt, net zo interessant. De vorm is anders, de inhoud is gelijk. Die kalender kost dit jaar €15.

Wil je korting? Ja, dat willen we allemaal wel! Gelukkig kunnen we het ook allemaal wel krijgen. Als je een bijdrage levert aan de scheurkalender van 2016 krijg je €5 korting op maximaal 3 kalenders. Dan betaal je maar €15/€10. Begin dus maar met tekenen/schrijven/denken en stuur het op naar scheurkalender@zelfgemaaktescheurkalender.nl.

Weet jij al wat je wilt? Je kunt de kalender alvast in de voorverkoop bestellen, zo weet je zeker dat jij dit jaar een van de 365 handgemaakte scheurkalenders bemachtigd. Je kunt ook de niet-handgemaakte scheurkalender alvast bestellen,

 


blauw papier

Het hele jaar door verzamel ik papier. Laatst vond ik deze prachtige posters, met mooie blauwe achterkant. Na een heleboel gehak (in de Kinderwinkel staat gelukkig een A3-snijmachine) had ik een heleboel A4’tjes.

IMG_5985

Ook inleveren? Lees hier meer over het inzamelen van papier.

Bij de Kinderwinkel (Westerkade 19, Utrecht) staat een bak waar je het in kunt leggen. Liever niet los door de brievenbus gooien, dat is een paar keer gebeurd en dan ligt er OVERAL papier, erg onhandig. Doe er maar een fijn zakje omheen.

Anders aanleveren? Stuur me een mail!


een lege dag

Soms vind je in een handgeprinte scheurkalender een lege dag. Dat is geen opzet, het is onze printer die soms twee blaadjes tegelijk pakt. Als we het tijdens het inbinden zien, halen we die blaadjes er uit. Zien we het niet dan blijven ze er in. Als je zo’n leeg blad vindt, dan weet je dat er ergens op de wereld nog 3 andere mensen zijn die vandaag een lege pagina vinden.

Je kunt het zien als een uitnodiging om zelf iets toe te voegen aan de scheurkalender. Dat is het ook.


wat je met een gegeven paard moet doen

papieren in tivolivredenburg
foto: Creneau

Het is een afwijking die in de komende maanden weer zal afnemen. In de komende maanden zal ik niet meer naar rekjes met gekopieerde informatiefolders sluipen om te controleren of ze enkelzijdig bedrukt zijn. Omdat ik niet meer de hele tijd met de kalender bezig zal zijn, zal ik het soms vergeten.

Maar nu is het zo nog niet. Nu heb ik in de apotheek alle uitleggen over symptomen van veel voorkomende ziektes die niet meer dan een A4’tje besloegen meegenomen. Van alle ziektes één en nooit de laatste  -die zit in een mapje waarop “origineel” staat.

De afgelopen weken fietste ik regelmatig langs de nucleare ramp die men TivoliVredenburg noemt. Op de begane grond is café Het Gegeven Paard, het trok me niet. Ik houd niet van nieuw en oningewijd. Maar ik zag er papiertjes, zacht bewegen in de luchtstromen binnen. Ze waren op een klembord geklemd; zacht, zalmroze papieren met daarop het menu, een feestwens, een uitleg. Papieren die niet voor de eeuwigheid gemaakt waren, deze papieren zagen eruit alsof ze zo nu en dan vervangen zou worden en het leek me zeer onwaarschijnlijk dat ze op de andere kant bedrukt waren.

Toen mijn vriendin Cathrien me uitnodigde voor een koffie in Het Gegeven paard, keek ik haar niet in de bek en spoedde me naar het café. Het was er veel knusser dan ik had verwacht in de grote ruimte onder in TivoliVredenburg. De stoelen waren inderdaad nieuw, maar ze zaten lekker, een mooie ruimte met hoekjes en korchten*. Het was er nieuw, maar het was goed. De bar is mooi en origineel. Bij elk drankje kreeg je een klein hapje, dat was ook fijn. Er stond een mooi semi-onprofessioneel podium waarop mensen optraden, er was even sprake van dat bijdrager Danibal er op zou treden maar dat feest ging helaas niet door.

Wachtend op Cathrien bekeek ik de achterkant van de kaart (ook op zo’n klembord) en ontdekte: ook dat was leeg. Zeer goed nieuws want menukaarten worden sowieso regelmatig vervangen. Ik vroeg aan de Tony achter de bar of die papieren wel eens vervangen werden en of ik ze mocht hebben voor de scheurkalender en dat mocht. Het geluk wilde dat ze op 5 januari (dat is terwijl ik dit schrijf “morgen”) de kaart gaan vervangen en dat hij bereid was de oude kaarten direct aan de scheurkalenderpapierstapel te doneren. Volgend jaar dus gegeven roze paardenpapier in de kalenders, mits de toner er op blijft plakken.

*inside spelfout-grapje


wit printen

Toen we weken geleden de voorkanten voor de kalenders lieten zeefdrukken, gaf ik Sjaak van Drukkerij Spant een blok met 100 vellen voorkantpapier, goed voor precies 400 voorkanten met witte inkt. Veel te veel, dacht ik toen, want de oplage was vorig jaar 268 en toen hadden we maar 1 soort kalender: die op oud papier. Nu hadden we 2 verschillende en de kalenders met nieuw papier en die kregen een niet-gezeefdrukte voorkant. We zouden het makkelijk redden met die 400 witte voorkanten.

Er zouden zelfs een heleboel voorkanten overblijven, wat we daarmee zouden gaan doen, had ik nog niet bedacht. Gelukkig maar, dat was zonde van de tijd geweest. Want ze zijn dus op, de witte voorkanten zijn op. Tjonge.

heel veel kalenders klein

Ik had gehoopt dat we ergens “even” wat witte voorkanten konden bijprinten, maar printen met witte toner, dat kan niet op de plekken waar ik het gevraagd heb. Dus wat te doen? Uitverkocht zeggen? Dat kan niet, er zijn nog zoveel mensen die ‘m willen hebben en ik kan slecht nee verkopen. We hebben wat geëxperimenteerd en zijn tot de volgende nieuwe geïmproviseerde oud-papier-voorkant gekomen:

nieuwe voorkantMet handgetekende witte lijntjes, ze zijn hartstikke mooi. Alle kalenders die nu nog gemaakt worden, krijgen deze voorkant, dat zijn de kalenders >556.

 


neem het er maar niet van

De laatste dagen waren een waas van papier ophalen, printen en proberen de winkels te herbevoorraden. Bij allemaal waren ze tegelijkertijd op. Ineens moesten er 50 kalenders naar winkels overal ter wereld worden verzonden (och 1 doos naar België..). Vanmorgen stond ik te douchen om 8:53 (ik ben zo’n wild uitslaapbeest soms) toen de koerier aanbelde om de pakketten te halen.

Je denkt: “een koerier, een koerier, nou nou nou, neem het er maar van!” Maar een koerier (deze in het bijzonder) is dus helemaal niet (veel) duurder dan de gevreesde PostNL of nog erger: Kiala (beide vanwege slechte klantenservice). Mijn pakketten zijn inmiddels vaak meer dan 10 kilo en dan kost een pakket bij PostNL €13,25 (in kalendertermen: het kost 0,9 kalender) dat is natuurlijk onmogelijk. En mijn koerier kwam het dus terwijl ik stond te douchen bij me ophalen! *Bonus*

Marco is niet alleen een leuke koerier, hij is ook van de kalendervoorverkopers, dubbel ++.

Nou vraag je je af wie? wat? waar? ik wil ook een heleboel verzenden! –>MVB Koerier


op de radio, aan tafel

Vorig jaar was de kalender op TV, ik dacht: dit jaar moeten we op de radio, dus ik mailde RTV Utrecht en zo belde Conny Kraaijeveld me gisteren om te vragen of ik tijd had om in het programma “Aan Tafel” te vertellen over de kalender (ja) en of ze mocht terugbellen voor een voorgesprek* (ja) dus zat ik om 13:35u klaar op de bank met opgeladen telefoon en opgeschreven steekwoorden.

Hier kun je het terugluisteren:
Spoel vooruit naar 41:35

http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/aan-tafel/20141117-1300/

*Als je onvoorbereid wordt geïnterviewd dan ga je (ik) soms ontzettend hakkelen en weet je (ik) ineens geen antwoord op vragen als “noem eens een voorbeeld van een grapje op de kalender” en “staan er nog bekende Utrechters op”, dus ik was blij dat we dat voorgesprek hadden.

 


scheurdag

Wat een scheurdag.

’s Ochtends ging ik naar S2M, daar bewaren ze al hun oud papier voor onze kalender. Geweldig. Ik zeg altijd bij de balie dat ik papier mag halen voor mijn scheurkalender en bijna altijd weet de medewerker waar het over gaat (en weinig mensen werken er niet). Dan mag ik al hun aan-een-kant-bedrukte-papier meenemen. Vóór kalender-mania kom ik er eens in de 3 maanden, tijdens kalender-hoogtijdagen (met name als ik de stapel sneller zie slinken dan ik hem aanvullen kan) kom ik er bijna wekelijks. Vorig week haalde scheurhulp-Anthony er een half pak papier op, deze keer ik.

Ik bedankte ze en ging snel naar de MultiCopy onder Hoog Catharijne. Er is iets dat tussen mij en deze zaak niet botert. Altijd als ik er kom, gaat er iets mis, staat er iets verkeerd op de website of op de app of verkopen ze niet wat ik hebben wil. Ik kom er dus niet graag, maar 10,9 kilo breekt wet. Ik had een enorme doos met kalenders die naar Stichting Kort Maar Prachtig moest, zij gaan de scheurkalender verkopen in pop-up winkels in Waddinxveen en in Apeldoorn.

Later kreeg ik een enorme stapel van papierverzamelaar en scheurbijdrager Joshua Peters, daarbij zaten ook schetsen van zijn werk. Wie dat papier krijgt, heeft dus dubbel prijs. Dat papier is het mooist om te hebben, met echt toffe dingen op de achterkant. Maar daarvan is maar weinig. We mixen altijd de super gave vellen met teksten of tekeningen met de ENORME stapels van hetzelfde (zoals oud briefpapier van bedrijven).

scheurdag

Grafisch ontwerpbureau Studio Vrijdag had ons dózen vol papier beloofd, maar ik was nog niet toegekomen aan het ophalen van die dozen. Vandaag nam Sappho van de studio een doosje voor ons mee naar DRUK (dat wordt een geweldige plek op de Westerkade, Erik (zie foto) was er om bouwkundig advies te geven). Blijkt het gekleurd papier te zijn! Gekleurd! Dat wilde ik nog! “Ze zijn ietsie witter dan vorig jaar” zei scheurfanatiekeling Jet nog, waarop ik zei dat ik meer gekleurd papier wilde. En dat was al onderweg naar ons. Als dát geen karma is.

We kregen een bestelling van kalenderbijdrager Lesly (lees maar), die gaat morgen met de post naar Amsterdam. Op de foto zie je haar kalenders en ja zij is de lucky b. die nummer 200 krijgt.

We hebben al 200 kalenders gemaakt. Gaaf! Hoe hoog de oplage in 2015 wordt, weten we pas aan het einde van het jaar want we stoppen pas met maken als de vraag opdroogt en dat ik meestal precies vanaf 1 januari. ls dit zo doorgaat dan wordt de oplage dit jaar zeker hoger dan de oplage van vorig jaar: dat waren er 268 (toen zijn we later begonnen met printen en hebben we er geen 100 valsgespeeld door ze te laten drukken bij de kopieerwinkel).

En ondertussen gaat het gemaak, het gepruttel van de printer, het ingepak gewoon door. We genieten er nog steeds van (zie foto).


het ophangen van de kalender, instructievideo

De scheurkalender heeft een lang touw dit jaar, het is geen verspilling, het is praktisch. Je moet de kalender namelijk zo ophangen als in dit instructiefilmpje (ookwel “korte documentaire”) wordt uitgelegd.

Geen tijd voor de film? Zo hang je ze dus op:

DSC_0012.jpg

Let op: bakstenen muur niet noodzakelijk, vinger van Erik B. ook niet. Een spijker, haakje of ander dun, stevig uitsteekstel volstaat.


wat staat er op in 2015?

Leuk die buitenkant, super mooi en mooie praatjes heb je, Bloem. Maar wat voor dingen staan er nou eigenlijk op?

Recepten, gedichten, verhalen, spreuken, cursussen, puzzels, grapjes, 10en, strips, kort vreemd proza, tekeningen, foto’s, bijna alles.

Hier zie je een paar voorbeelden:

dat soort dingen

dat soort dingen 2

Bijdragen op de kalender van 2015 van Agnes Loonstra en Militerence, Anouk van der Leest, Anthony de Jonge, Argibald, Ariadne Verstegen, Arianne Notenboom, Arjan winkelaar, Astrid van Lunsen, Bas Linders, Bente Adriaans, Bernhard Christiansen, Bianca Koning, Bunbun, Carlina de Lorenzo, Cis Bakker, Corien Sleeswijk, Corina LaHeij, Danibal, Daniëlle Frenken, David Troch, Digital Analog, Doortje Langenhuysen, Dorothe Arts, Eemke koppelman, Elisa Redeker, Ella “Escape” Spiekman, Els Feenstra, Emmy Reichelt, Erik Feenstra, Esther Sepers,Eva Anken, Eva Bullens, Eva Meijer, geboortekaartjesstudio, Gerbert Greven, get the laugh flow, Har van den Bekker, Heleen Schoorl, Henck de Ruiter, Hugom Isabelle Zumbrink, Jan Hein Arens, jan van de ven, Janneke Kornet, Jeroen Winkelman, Joelgevoel, Johan Buurman, Josée van der Staak, Joshua Peters, Juliette du Jour, Kaspar C. Jansen, Label IsaBella, Laila Groeneveld, Légumes Internationales, Lesley Brehm, Lucas Baanders, Lysbeth Zeinstra, Maaike Haneveld, Marieke van Dam, Mariel Voogel, Marion Steur, Marja Hinten, Marjanka Sierevelt, MarjoleinJ, Marlijn de Jager, Marloes de Vries, Martha Osborn, Merel Pechtold, Natasja Oehlen, Nienke Grooten, Nikki Smits, Nobodyhere.com, Nyk de Vries, Paula Kuitenbrouwer, Peter de Leur, Peter de Veth, Pieternel, Remy Habets, Riekje, Rob van Barneveld, Robert Deckers, Roman Helinski, Rood Gras, Roos Reijbroek, Het Ruilrestaurant, Rutger Gret, Sander van Geloven, Sanne Bloem, Sasja Bork, Simon Weeda, Sinsia van Kalkeren, Speelregels, Stefan van der Voort, Sylvia Hubers, Tamara Houtveen, Tanja Ausma, Terence, Tim Hengeveld, Tim van der Meer, Tine Moniek, Wijnand , Willeke, Wim Noordhoek, Wordbites, Zijschrift en 2nd handmade.

 


de party en de printer die stopte

Er is gisteren op de minischeurparty heel wat geprint, geperforeerd, geborreld en gevegasnackt*. Wat was het leuk om een fabriek vol verschillende mensen (en een hond) te hebben.

Maar toen sloeg het noodlot toe. Het bloed trok weg uit mijn gezicht toen het voor die dag aangesteld printer-hoofd Paul meldde dat de printer het niet meer deed. Dat was op zich niet gek, deze printer print in haar reservetijd. Ze heeft al veel meer geprint dan ze eigenlijk had hoeven doen. Maar ze vindt het gezellig en juist dat oude gekke, soms vieze papier, dat kietelt haar op haar oude dag. Gek beestje is het.

Nu stopte ze ermee. Ik wilde net aan mijn betoog over de verkrijgbaarheid van deze printer op marktplaats beginnen (het moet dezelfde zijn want ik heb net weer 6 nieuwe toners besteld) toen Annelies me voorbij stormde.

Annelies was tot dat moment onze snijder. Zij hakte alle vellen snel en doeltreffend van A4 naar A6’je. Maar Annelies kon het niet aanhoren dat de printer stuk was. Ze schoof ons “nou we moeten een nieuwe printer kopen”-zeggers aan de kant. Al snel lag haar buitenste laagje er af, moest Erik naar de schuur voor gereedschap, schroefde Paul wat, werden er testjes gemaakt, gegromd, gelachen.

scheurparty

En nu doet ze het weer. Ze kraakt net ietsje meer dan eerst, pakt net iets vaker twee papiertjes i.p.v. één (dat gebeurt soms, vandaar dat je wel eens een lege pagina tussen je zelfgeprinte kalender kunt vinden), maar ze doet het nog. We konden dus weer printen, dankzij het geklus van Annelies (en Paul). Er liggen nog wel 6 schroefjes op ons bureau, maar die zijn vast niet essentieel. Het wordt wel echt tijd om nu om te zien naar een nieuwe oude printer want lang kan dit niet goed gaan en er moeten kalenders gemaakt worden! De vraag is hoog!

Er werd een heleboel gekocht, iedereen wilde tegelijk en gelukkig wilde iedereen een ingepakte (ik vind inpakken heel erg leuk).

de rij

En verder nog:

 • Annelies heeft een office-on-demand-bedrijf. Als jij het te druk hebt/begint te krijgen voor je kantoorzaken, dan kunnen zij het voor (een deel) van je overnemen. Heb jij weer tijd voor je kerntaken. Super handig, het bedrijf heet KOOD (Karman Office On Demand).
 • Er is 1 kalender met 1 blad waarop wat pompoensoep van Annelies zit, dat is de speciale bonusbijdrage van Annelies. Die brengt geluk.
 • Er was een aantal mensen dat echt kwam om hard te werken, dat is bij de meesten niet echt gelukt, voor 15 mensen tegelijk hadden we geen werk. We hebben van alle apparaten maar 1 stuk. Daarom zijn we van plan binnenkort de fabriek weer open te stellen voor echt arbeiders, zodat wie wil werken echt kan werken, met prosecco, altijd met prosecco. Contact me maar als jij ook een mail wilt als we een middag aan de slag gaan.
 • Als jij er was en een bitterbal op hebt: die waren vegetarisch, ongelooflijk, ze smaakten ernstig naar vleesbitterbal. Ze kwamen van de ekoplaza-vriezer en zaten met z’n 20-en in een zwart bakje.

vorlesebühne over verloren post

Op 1 november waren we bij de Vorlesebühne in houtzaagmolen De Ster in Utrecht. Een avond vol kort, vreemd proza met muzikale ondersteuning van Heug. We mochten er de Scheurkalender verkopen aan bezoekers en in het (voor de gelegenheid ingevoegde) reclameblokje mocht ik vertellen over de kalender. Iedereen die wilde kreeg er een op maat gemacrameed schoudertasje bij omdat sommige mensen op zaterdagavond naar een disco willen en dan niet de hele tijd met een kalender in hun hand willen staan, maar wél een kalender willen kopen.

Het was een fijne avond. Vol met vreemde verhalen over verloren post.

Geachte heer S. Petrescu,
Het is niet mijn gewoonte mijn medemensen lastig te vallen met mijn problemen, zeker niet wanneer het wildvreemden betreft. Deze brief zou ik dan ook nooit verzonden hebben als ik op enige wijze een andere uitweg had gezien. Ik verzeker u dat ik niets kwaads van zin ben, noch uw lichamelijke, noch uw financiële gezondheid staat op het spel. Het enige wat ik van u vraag, is dat u tijdelijk bij mij in huis komt wonen.

van: Jakob Faber | uit het tijdschrift “DW B” | juni 2014 | thema: “verloren post”

Er waren een paar scheurbijdragers: Maaike Haneveld, initiatiefnemer Bernhard Christiansen en tekenaar Danibal. Die laatste was er niet als tekenaar, maar als muzikant. Hij en Jan Schellink vormen het duo “Heug“, ze maken klanklandschappen. Ik kan niet anders dan je op het hart drukken dan ooit eens te gaan luisteren als zij optreden. Ze zijn ontwapenend, grappig, muzikaal en experimenteel.

Op de Scheurkalender zul je zelf ook kennis gaan maken* met het korte vreemde proza van de schrijvers van de Vorlesebühne. Elke maand staat er een stukje van een van hen in, soms is dat degene die de Vorlesebühne van die maand bij gaat wonen. Het is in de regel op elke derde zaterdag van de maand, op hun website staan alle geplande activiteiten op een rijtje.

Op 15 november 2014 was de volgende Vorlesebühne: “Vroeger was het leven in Nederland nog dramatisch, draaide het om grootse dromen en om kwesties van leven en dood, om liefde of eenzaamheid. Intussen hebben wij voor alles een vangnet, wij troosten ons met televisie en met katten, de dromen zijn vervangen door wat dagelijkse plannetjes, voor geweld huren wij een choreograaf.”

Een avond met: Midas Dekkers, A.L. Snijders, Eva Meijer, Jürgen Smit, Sylvia Hubers. Muziek: Meneer van Dalen. Wil je erbij zijn? Dan moet je een teletijdmachine bouwen.

Ik was er met een mobielscheurkalenderkofferverkooppunt.

* tenzij je het al kent, dan kun je er hernieuwd mee kennis maken (o.i.d.)


bijna af

De Zelfgemaakte Scheurkalender is gisteren voor het eerst getestprint. Ze kwam rustig uit de printer, die pruttelde als vanouds. Het geluid is heerlijk.

Ik droomde vannacht nog dat de printer er mee zou stoppen, net nu ik 5 nieuwe toners heb besteld bij inktboer.nl*.

kusje voor de toners

Gelukkig staan er op het moment van schrijven 5 van zulke printers op Marktplaats, met advertenties van nog geen 2 weken oud. Deze mensen weten níet wat ze weg doen. Mijn HP 1018 heeft al meer dan 36.500 vellen geprint. Echt. Ik wil echt geen andere. Als ik tijd had ging ik al die mensen mailen en vertellen dat ze ‘m moeten houden.

Papier (links op de foto zie je een van m’n stapels) heb ik nog lang niet genoeg. Gelukkig zijn er in het land zo her en der mensen papier aan het verzamelen. Bij Kinderwinkel Westerkade in Utecht staat een bak waar iedereen tijdens openingsuren papier in kan leggen (vraag ernaar bij de kassa). De Utrechtse griffie spaart papier, in Amsterdam is een stagiair bezig met scripts verzamelen, er zijn kindertekeningen naar me onderweg en Tineke heeft weer een stapel dozen van een geweldig architectenbureau geregeld. Al het papier is nog altijd welkom. Hoe meer op dat mooie papier kan worden gedrukt, hoe beter. Dat geeft echt het mooiste resultaat.

En zojuist pruttelde de printer de proefjes van de voorkant. Kijk:

voorkanten testprint

Met wat kleine aanpassingen gaat dit linker-schatje naar Spant Zeefdruk, zij gaan ‘m met witte verf zeffdrukken op dat grijze papier dat je ziet. Die voorkanten zijn voor de versie met oud papier.

Om het onszelf iets makkelijker te maken is er dit jaar ook een (iets goedkopere) versie zonder oud papier, die krijgt een zwart/grijze of grijs/witte voorkant (de knoop moet nog doorgehakt worden).

* De goedkoopste toners van Nederland en gewoon te bezoeken op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, nog een sympathieke man ook. Ik heb de doos lekker laten bezorgen, dat mocht van mij vanaf 5 toners.


kopieerhuisje

Estherpapier van Esther Hoogendijk heeft een heel gaaf kopieerhuisje waarmee ze naar festivals gaat, mensen kunnen zichzelf kopiëren en dat ziet er geweldig uit, zoals je ziet.

Ze leverde ons een stapel papier aan waarop we kalenders kunnen printen. Geweldig, wat een superachterkanten. Nu maar hopen dat ze nog naar heel veel festivals gaat want ik wil nog veel veel meer van dit papier.

We gaan haar ook vragen of we ajb!! 12 van pareltjes mogen uitzoeken om als bijdrage op de kalender te zetten want het zou zonde zijn als maar 4 mensen er 1/4 van kunnen genieten op de achterkant.


hoogte- en dieptepunt

hoogteOp de foto het scheurhoogtepunt van de dag: ene (sic.) enorme stapel papier uit het wonderatelier van Eemke Koppelman Createur d’ambiance. We kennen elkaar van de Zelfgemaakte Markt en liepen elkaar onlangs weer tegen het lijf bij De Cirkel van Kleding (waar zij kleding voor maakte en ik de productie voor een deel voor deed). “Je zou haar atelier eens moeten zien”, fluisterde Pet me toe toen Eemke weg was. En dat zegt wat want Pet van de Luijtgaarden verzamelt verzamelingen en ergo is zijn eigen atelier BIZAR vol met mooie spullen, dus als hij dat zegt over een ander, dan .. zegt dat iets. 

Eemkes atelier is veel kleiner maar ook BIZAR vol met spullen, maar dan niet vol met verzamelingen maar met over van een feestje, gebruikt om een boot mee te versieren, heel veel oude koffers vol met heel veel kleren, vogelkooien, stukken karton met mooie vormen, kastjes, veren, struisvogelverenboa’s, hoeden, naaimachines, boeken, kastjes gevuld met kleine stillevens, potjes met teksten, bruidsjurken, mummies etc. Als ik ooit nog een feestje geef met een thema, dan hoop ik dat Eemke de ruimte aankleed. Je kunt er gaan zitten en rond kijken en je raakt nooit uitgekeken. Mocht je ooit nog tijdens een open atelierroute in Utrecht zijn, ga dan ook even kijken, het is een genot.

Ik was even afgeleid door het passen van een heleboel jurken en een knagende honger, maar liep uiteindelijk de deur uit met een zware doos vol papier. Eemke had die een keer gekregen op het kinderdagverblijf, waar ene “Ilse” het achterliet. Het is waarschijnlijk oud briefpapier, het briefhoofd is er helaas afgeneden. Helaas want nu was het geen A4 meer en moest ik alles bijsnijden naar A5 en A5 komt net iets minder snel uit de printer rollen, een gekke eigenschap van het apparaat.

Het scheurdieptepunt van vandaag? Degene met de meeste bijdragen (24!) mag van haar galerie niet meer bijdragen (de kalender vormt te grote concurrentie, schijnbaar kopen steeds meer mensen scheurkalenders i.p.v. schilderijen, aiaiai caramba!)

Ga nu een schilderij kopen!!

Enfin, de telling van op de homepagina is dus -24 (te verdrietig om het er af te trekken) dus lever in jouw bijdragen en maak me weer blij.


Maak de kalender beroemder

Vind jij de scheurkalender super en wil je op een andere manier bijdragen? Maak ons beroemd! Werp je op als marketingmanager, pr-tijger, spindokter.

We hebben iemand nodig die tijdschriften en kranten aanschrijft, die een interview in De Dakhaas met ons regelt, iemand die dat super leuk vind om te doen en die er een beetje energie (of een boel) in wil stoppen.

Mail me als het je aanspreekt via scheurkalender@zelfgemaaktescheurkalender.nl